Kerózni a hidegben? Naná! – Így kezdj bele!

Ha azt hiszed, csak akkor lehet élvezni a bringázást, amikor melengetnek a nap fényes sugarai, elárulom: tévedsz. A hideg hónapokra kapsz most tippeket, hogy ne hagyd abba, vagy éppen kezdj bele a bringázásba.

Sok elszánt és lelkes bringást lehet látni a meleg hónapokban – akár hobbi, akár profi szinten is űzik ezt a remek sportot. Viszont ahogy beköszönt a hideg, a bringa sztenderre kerül, gyakran egészen márciusig. A cikk azért íródott, hogy ezt megakadályozzam, vagy legalábbis megpróbáljam kitolni a pihenési időt.

Mountival terepen

Itt azt hiszem két nagy ajándékot is kap a delikvens. A természetet és az “autómentességet”.

Akkor is nehéz elindulni 2 fokban… Dehogy! Hogyan könnyítsd meg?

A megfelelően összerakott öltözékeddel! Kesztyű, bélelt bringás naci, meleg zokni, két réteg felsőruházat, vékony sapka a BUKÓSISAK alá, illetve csősál az arcod elé. Természetesen a megfelelő világítást említenem sem kell. 🙂

A friss levegő, a természet látványa és a mozgás öröme elfeledteti veled a hőmérsékletet, emellett mikor hazaérsz írtó büszke leszel, hogy mozogtál és adtál magadnak én-időt, ami napokra feltölt pozitív életenergiával. Legközelebb könnyebben veszed rá magad, mert tudod, mit ad majd neked a sport.

Hiába a hűvösebbb idő, bátran merészkedj ki tekerni!

Még sosem országútiztam…

“Azt csak a profik űzik, én béna vagyok hozzá.” “Az országúti bringa nagyon drága.” “Félek a sebességtől, biztos elesnék vele.” “Hogyan kapcsolom ki a pedálból a cipőm?”  És hasonló dilemmák…

Nekem a legszebb sportot jelenti – már amikor fáradt vagyok a futáshoz. 🙂

Ezt IS csak elkezdeni nehéz, mint minden mást, ami mozgáshoz köthető.

Outiból is (ahogy a nagyok mondják) szerencsére talál a lelkes sportolni vágyó elérhető árkategóriában és nem kell ezt sem versenyszerűen űzni. Itt ugyanúgy szerepet kap a hobbi szint és az sem ad kevesebb örömöt, sőt!

A Decathlon választékában igazán sokszínű és többféle ruházat közül tudsz választani.

Mielőtt belevágnál, én a spinninget ajánlanám kipróbálni. Ha az beszippant, az outi világa maga lesz a Mennyország.  🙂

Félek a városban, az autósok őrültek…

Ez sajnos igaz… DE! Kellő figyelemmmel, türelemmel és időközben szerzett tapasztalattal ez a félelem csökken, sőt,  el is múlik.

Ha először országútizol egy kevésbé forgalmas, aszfaltos úton GYAKOROLJ! Ki-be kapcsolgasd a pedálból a cipődet (klipszeld ki, kattintsd ki…) Ezen kívül legyen beállítva a nyereg magassága és távolsága a kormányhoz képest. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy élvezni tudd a tekerést.

Mire ügyeljek a városban? Mindenre! A gyalogosok, az autósok, a játszó gyerekek, a sétáló nagymamák és a futkározó kutyusok mind-mind figyelmet kívánnak. Outiról nem olyan egyszerű leszállni, mint a mountiról, de nem lehetelen persze.

Ha türelmesen kijutottál a város forgatagából, a bringa kárpótol Téged minden stresszért.

Ha élvezed a sebességet, ezt az amolyan  “könnyed repülést”, vagy éppenséggel  szereted jól megkínozni a combjaidat kardio mozgással a természetben, akkor ez a Te sportod.

A Gravel biciklivel akkor sem kell lemondani a tekerésről, ha sáros vagy havas az út.

Őt sem kell letenni, ha beköszönt a hideg idő, csak okosa(bba)n kell ruhát választanod, mert biztos vagyok benne, hogy gyorsabban mész vele, mint a mountival, így kicsit hűvösebb lesz a nyeregben. Kísérletezz…

Nem kell off-szezon, ha van görgőd

Ha már olyan hideg van, hogy jegesmedvék táncolnak a kerti fenyves mellett, de te megszeretted ezt a fajta suhanást, akkor javaslom szerezz be egy görgőt a meleg lakásba.

Hogyan csináljam? Hasonlít a spinningre, de szerintem nem nyír ki annyira, vagy legalábbis te szabályozod.

Felhelyezni rá a bringát nagyon egyszerű, ezen is tudsz váltani, csak nem azt használod, ami a bicikliden van, hanem amit a görgőhöz kaptál.

Görgőt is találsz nálunk a hideg napokra, az összeszerelése pofon egyszerű.

Javaslom TV előtt csináld, hiszen valljuk be, egyedül tekerni egy helyben otthon, nem túl izgalmas dolog. De a zene vagy TV jó értelemben képes kikapcsolni, miközben a tested “megkapja a magáét”. 😉

Ne feledd: Az ÚT, ami boldoggá tesz, nem a végcél! Jó tekerést! 🙂

Németh Viktória

Németh Viktória

Németh Viki vagyok, 28 éves, a székesfehérvári áruházat 2017 novembere óta erősítem egyrészt triatlon országos képzőként, másrészt a triatlon és... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​