Hogyan válassz vízhatlan túrakabátot?

A hegyekben gyorsan változik az időjárás, főleg ősszel, ezért túrázás közben ajánlott vízhatlan túrakabátot viselni. A megfelelő kabát kiválasztása nem egyértelmű és nem könnyű feladat, ezért tekintsd meg a választást megkönnyítő tanácsainkat!

3 kritériumot kell figyelembe venni a túrakabát kiválasztása során: a vízhatlanság fokát, a külső hőmérsékletet és a mozgás intenzitását.

VÍZHATLANSÁG

Különböző vízhatlansági fokozatok közül választhatsz attól függően, hogy milyen szintű védelemre van szükséged. A vízhatlanság szintje 1-től 5-ig tartó skálán található minden kabát esetében. A minősítést szakmai laboratóriumi tesztek alapján határozzák meg: minél magasabb az érték, annál vízhatlanabb a kabát.

Vízhatlan túrakabát

A túrakabát kiválasztásánál a vízhatlanság foka fontos szempont!

Eső elleni védelem

A 2 vagy 3 pont azt jelenti, hogy a kabát védelmet biztosít kb. 1-2 órás, gyengébb esőben.

Zápor elleni védelem

A 4 pont azt jelenti, hogy a kabát védelmet biztosít  kb. 3 órás zápor esetén.

Vihar elleni védelem

Az 5 pont azt jelenti, hogy a kabát védelmet biztosít kb. 4 órás viharban.

KÜLSŐ HŐMÉRSÉKLET

Két típusú kabátot kínálunk: könnyű kabátokat és meleg kabátokat. A könnyű kabátokban nincs bélés vagy legfeljebb csak egy könnyű bélés, ezért melegebb vagy átmeneti időben ajánlott a viseletük, illetve télen egy vastagabb réteg, például egy polár pulóver vagy egy vékony béléses kabát felett.

Vízhatlan túrakabát

A túrakabátok választékában vannak könnyű és meleg kabátok.

A hideg időre ajánlott hőtartó kabátok meleg béléssel rendelkeznek, ami néha ki is vehető, ezeket nevezzük 3 az 1-ben kabátnak. Ez azt jelenti, hogy ha a hőmérséklet úgy kívánja, kiveheted a belső réteget (egy melegítőfelső vagy egy lecipzározható bélés a kabát belsejében) és átalakíthatod egy könnyű kabáttá.

MOZGÁS INTENZITÁSA

Végül a túrázás intenzitása az utolsó kritérium, amit figyelembe kell venni. Minél intenzívebb a túrázás, annál erősebben megizzaszt, ezért jól szellőző kabátra van szükséged. Ez mechanikus szellőzést jelent, azaz szellőző cipzárakat, amelyek általában a karok alatt találhatók, azonban néhány zseb is rendelkezik mesh hálóval, így szintén elősegíti az izzadáselvezetést.

Ha még intenzívebb szellőzésre van szükséged, viselj légáteresztő ruházatot a kabát alatt és tartsd nyitva a mandzsetta részt és a gombokat!

 

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​