Hogyan válassz edzőgörgőt?

Az edzőgörgő használata minden kerékpáros számára hasznos és emellett még szórakoztató is lehet. Mielőtt belevágnál a görgő vásárlásba, fontos, hogy megismerd az edzőgörgők főbb típusait és hogy melyik a neked való. Mihályi Mátyás, kerékpár sporttanácsadó tanácsait olvashatjátok.

Versenyezhetsz a virtuális valóságban, vagy olyan útvonalakon tekerhetsz, amikről eddig csak álmodtál. Emellett persze nem fogsz veszíteni a fittségedből, amiért rengeteget pedáloztál év közben. Sőt! Az edzőgörgő nyújtotta lehetőségek révén könnyebb nyomon követned a teljesítményedet, így hatékonyabb edzésterveket dolgozhatsz ki. Tavasszal te is meglepődsz majd, hogy mennyit fejlődtél! Mielőtt azonban belevágnál, fontos megismerni a különböző típusú görgőket, hogy a neked megfelelőt válaszd.

Hagyományos edzőgörgők

A hagyományos edzőgörgők rendszerint mágneses ellenállásúak. A görgő által kifejtett ellenállás erősségét egy kerékpárra rögzíthető karral lehet állítani, hasonlóan egy szobabiciklihez. 

A belépő szintű modellek nem rendelkeznek szenzorokkal a pedálfordulat, kifejtett energia vagy sebesség méréséhez. Ha számodra fontos, hogy mérni tudd edzés közben ezeket a számokat, szerezz be egy sebesség és egy pedálfordulat mérő érzékelőt.

A drágább modellek már rendelkeznek beépített szenzorokkal, melyeket Bluetooth-on vagy ANT+-on keresztül tudsz csatlakoztatni okostelefonhoz vagy számítógéphez. Ezek segítségével akár bele is kóstolhatsz a virtuális versenyek világába.

Ezek a típusú görgők neked valók, ha:

 • most ismerkedsz a kerékpáros edzőgörgőkkel
 • rövidebb edzéseket szeretnél csinálni (1h30>)
 • nem akarsz sokat foglalkozni a számokkal
Otthoni edzés kényelmesen görgővel

Otthon kényelmesen tudsz edzeni a görgő segítségével

Folyadékos ellenállású edzőgörgők

A folyadékos ellenállású edzőgörgők sokkal hűebben adják vissza a valódi útviszonyokat. Az ő esetükben nem lehet nehézségi fokozatok között váltani. A görgő ellenállása a kerék forgásának sebességével arányosan nő. Csak úgy, mint a hagyományos görgőknél, itt is lehetőséged van teljesítményed mérésére pedálfordulat és sebességmérő érzékelőkkel.  

Egy lényeges különbség továbbá, hogy a folyadékos görgők sokkal halkabbak mint mágneses ellenállású társaik.

Ez a típus neked való, ha:

 • görgőzés során valósághű élményre vágysz
 • fontos számodra, hogy a lehető leghalkabb legyél edzés közben
 • rövid vagy közepes hosszúságú edzéseket szeretnél csinálni (2h>)
 • nem akarsz sokat foglalkozni a számokkal

Interaktív edzőgörgők

Az interaktív edzőgörgők egy teljesen új világot nyitnak meg számodra. Ezeket a görgőket áramforráshoz csatlakoztatva, okostelefonnal vagy számítógéppel párosítva kell használni, ugyanis az ellenállásukat szoftver vezérli. Így képernyőn nézheted magad, ahogyan haladsz az adott útvonalon a teljesítményednek megfelelően. A görgő ellenállása folyamatosan a valós körülményeket szimulálja. Például ha egy emelkedőhöz érsz, az ellenállás nőni fog, keményebben kell pedáloznod. 

Így számtalan legendás kerékpáros útvonalat járhatsz be a nappalidból, ráadásul néhány szoftverrel még online valós idejű versenyben is részt vehetsz.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az interaktív görgők teljes kihasználásához ezek a szoftverek elengedhetetlenek. A legtöbb alap funkció ingyenes, de vannak olyanok is, melyekhez a próbaidő lejárta után előfizetés szükséges. 

Interaktív edzőgörgő - Virtuális valóság

Az interaktív görgőkre jellemző, hogy a virtuális valóságban pedálozol

Az interaktív görgők kategóriájába tartoznak az úgynevezett “direct drive” edzőgörgők is. Az ő esetükben hátsó kerék nélkül, közvetlenül a görgőt hajtjuk meg. A hátsó kerék és a görgő súrlódásának kiiktatásával sokkal pontosabbá válnak a mért adatok. Ráadásul így még a folyadékos görgőnél is halkabb használat közben. 

Az interaktív edzőgörgő neked való, ha:

 • görgőzés során valósághű élményre vágysz
 • szeretnél a virtuális valóságban pedálozni és versenyezni
 • részletekbe menően akarod elemezni edzéseidet
 • hosszabb edzéseket is tervezel (2h<)
 • nem bátorít el, ha elő kell fizetni egy alkalmazásra, hogy teljességében ki tudd használni az edzőgörgőd
Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​