Spartathlon, a verseny

2019. szeptember 27-én reggel 7 órakor rajtol el az idei Spartathlon. Athénból, az Akropolisz lábától indul majd a 400 futó, akik közül mindenki célba szeretne érni 28-án este 7 órára Spárta főterére. Mindenki azért indul, hogy a végén megérinthesse a Leonidasz királyról készült szobor lábát! Mások lehetnek a motivációk, a felkészülési szintek, teljesen mások lehetnek az életutak... mégis, a cél mindenkinél ugyanaz!

A verseny felépítése

246 km: ennyi vár az indulókra. 75 frissítőpont, abból 15 ponton lehet találkozni a segítővel (ha van). Érintkezni nem lehet vele, egyéb pontokon nem várhatnak a résztvevőkre. Zenehallgatás is tilos az indulóknak. 36 óra van a célba érkezésre, de igazából a rész szintidők elérése az, ami talán nehezebb, mint a végső befejezés (a kiszállások többsége szintidőből történő kifutásból adódik, nem azért, mert nem tudna tovább menni valaki).

Aki ezen a versenyen indul, mind felkészült futó, hisz megfutotta már legalább egyszer a nevezéshez nélkülözhetetlen kvalifikációs szintet. Mégis a 400 indulóból általában csak a fele – vagy még kevesebben – szoktak célba érni! Nem véletlenül mondják, hogy aki ezt befejezi, az mind győztes, időtől függetlenül (ez igaz egyébként a összes hosszú ultraversenyre is)!

A rész szintidőkre is figyelni kell

A Spartathlonon összesen 246 km-t kell futni az indulóknak

Magyarok a Sparthatlonon

A Spartathlonon indulók átlagéletkora  egyébként 47 év. 1983-ban rendezték meg először és azóta minden évben újrarendezik. Az első magyar teljesítő Sipos István volt 1985-ben. Az egyetlen magyar abszolút győztese a versenynek Bogár János volt 1991-ben, 24 óra 15 perccel és ez azóta is a legjobb magyar idő!

1985 óta egyébként minden évben volt magyar az indulók közt. Az eddigi 34 év alatt 196 magyar teljesítés volt a versenyen. Persze ebből vannak, akiknek többször is sikerült, közülük is kiemelkedő Lőw András aki idáig 21 alkalommal ért célba (és az idén is ott lesz).

Illetve magyar hölgyek közül Lubics Szilvia 3-szor lett első és 2-szer harmadik a versenyen. Valamint Maráz Zsuzsa volt már harmadik 2016-ban, második 2017-ben és első 2018-ban 🙂 (Zsuzsa idén is ott lesz az indulók közt).

Magyarországról 25 indulót engednek maximum, erre a 25 helyre idén 58 nevező volt. Tehát bejutni sem egyszerű már manapság, ezért a kijutást is nagy dolognak tartom!

Pályacsúcsok

A hölgyeknél Patrycja Bereznowska futotta 2017-ben, 24 óra 48 perces idővel. Férfiaknál Yiannis Kouros 1984-ben 20 óra 25 perces idővel teljesítette! Tehát a férfi pályacsúcs 35 éve él, pedig hol volt akkor még a maihoz hasonló felszerelés, frissítés, technika. Volt hozzá egy különlegesen jó genetikájú, szorgalmas, kitartó sportember!

Szintidők a versenyen

Szintidők a versenyen

Az én Spartathlonom

A felkészülést a versenyre 2018. november 21-én kezdtem meg. Be volt tervezve a közel 4 hónapos alapozási időszak és arra épültek a 2019-es versenyeim is: márciusban egy 6 órás, áprilisban egy 24 órás verseny, júniusban az Ultra Trail Hungary 112 km-e, augusztusban pedig egy dupla maratoni távú verseny (84 km) a Deseda Ultra betétszámaként. Kisebb sérülésektől eltekintve szinte nem is kellett edzést kihagynom. Heti 6 futással és 2 konditermi erősítéssel készültem végig. November 21. óta 4800 km-t futottam és kb. 90 alkalommal erősítettem konditeremben általában 1,5 órát alkalmanként.

És, hogy ez elég lesz-e a teljesítéshez? Az majd szeptember 28 este 7 óráig kiderül. 🙂 Én úgy érzem, képes vagyok végigmenni az úton, különben ki sem utaznék! És ez nem egy túlzott önbizalom! Kell az, hogy 100%-ban bízz magadban (95% nem elég), különben mindig ott lesz a fejedben a kisördög a nehéz pillanatokban azzal a 3-4-5%-kal, hogy ne sikerüljön!

Teljesen jó erőben érzem magam, szeptember 1-én futottam még 3 kiváló ultrás barátommal egy 50 km-es edzést terepen, 1000 m fölötti szintkülönbséggel. Azóta veszek vissza a mennyiségből, főleg a hosszú futásokból. Nekem kell, hogy kicsit ki legyek „éhezve” a verseny napjára a hosszú futásra, ez idáig mindig bevált. 🙂

A verseny szintrajza

A verseny szintrajza

Célom a versenyen

Az elsődleges célom, hogy végigérjek és büszke magyar teljesítő lehessek! Aztán szeretnék megélni olyan érzéseket és megtapasztalni olyan dolgokat, amiket más körülmények között nem lenne lehetőségem! Csak itt és most lesz rá alkalmam és lehet, hogy soha többet az életben, ezért szeretném maximálisan megélni és kiélvezni minden pillanatot, még a nehéz perceket, órákat is. 🙂

Versenystratégia

Mivel a verseny első felében nem túl egyszerűek a szintidők, ezért a taktikám az lesz, hogy amíg bírok futni, addig minél több előnyt szeretnék gyűjteni a szintidőhöz képest. Szeretnék legalább a táv feléig nagyobb probléma nélkül futni és csak a futásra koncentrálni (természetesen a pulzus diktálja majd a tempót). Aztán a továbbiakra nem tudok készülni különösebben, hiszen nem tudhatom, mikor és milyen nehézségek adódnak majd. Szinte biztos vagyok benne, hogy lesznek kemény pillanatok, de nem aggódom rajta előre, ha jön, le kell győznöm és kész!

Frissítésem 90%-ban magam próbálom megoldani. Zsákkal fogok végig futni, lesz nálam folyamatosan 2 x 0,5 l folyadék és kaja is, amit a pontokon aztán fel tudok tölteni (kísérőmnél töltöm majd a tablettáimat és cserélek ruhát, ha szükségem lesz rá). Pár percnél hosszabb megállást nem tervezek, aludni nem szeretnék, enni is csak menet közben. Ami talán a legnehezebb lesz, hogy sétálni sem szeretnék (kivéve a nagy emelkedőket). Na erre kíváncsi leszek, hogy jön össze majd. 🙂 Fejben nagyon sokszor járok a versenyen és óriási akarás van bennem!

Futózsákkal a versenyen

Zsákkal fogok futni a verseny során, a frissítőponton fogok majd tölteni

Az utazás

Szeptember 25-én Bécsből indul a repülőnk 10:20-kor és elvileg picivel több mint 2 óra múlva már Athénban leszünk. 1 óra időeltolódás van pluszban az itthonihoz képest, így az ottani 7 órás rajt az majd Magyarországon 6 órának felel meg. Egyébként egy fantasztikus kezdeményezés is kapcsolódik a versenyemhez: a Szombathelyi Futóklub vezetője, Pátkai Attila ötlete volt, hogy amíg én futok Görögországban, abban az időben ők is futnak „velem” Szombathelyen a Csónakázó-tó partján 36 órán keresztül fél órás váltásokban! Ennél nagyobb lelki töltet nem kell azt hiszem a hosszú útra!

De kaptam még segítséget kollégáktól, barátoktól és szinte teljesen idegenektől is… Úgy éreztem és érzem, hogy egy csomó embernek lett fontos az, amit csak én élhetek meg egyedül, ezt feldolgozni még nem sikerült, de abszolút pozitív teherként cipelem majd magammal Athentól Spártáig. 🙂

Megvan már az is, hogy mi magyarok mely országok futóival kerültünk egy szállodába: Argentína, Olaszország, Spanyolország, Oroszország, Belgium, Kína, Hon Kong, Svédország, Ukrajna, Kanada, Vietnam. Velük leszünk egy hotelben 25-26-án. Aztán 27-én reggel rajt, 28-án este vége a versenynek, akkor a szállásunk Spártában lesz. 29-én lesz egy ünnepélyes eredményhirdetés Spárta főterén. Utána utazunk vissza Athénba, 30-án este lesz egy bankett, ahol minden teljesítő megkapja az érmét, és lehet picit bulizni, táncolni(már amennyire táncnak lehet nevezni, amit több száz olyan ember végez, aki az előtte való napokban futott 24-30-36 órát 🙂 ).

Spartathlon 2019

A 400 induló közül mindenkinek ugyanaz a célja: beérni Spártába szintidőn belül…

Kísérőm egyébként a feleségem lesz (bérelt autóval kísér majd),  aki mint mindig, most is támogatott mindenben: mind a felkészülésnél, nevezésnél és a mindennapokban is! Vele élem meg a verseny előtti izgalmas pillanatokat, a verseny közben jött nehézségeket és a verseny utáni feledhetetlen órákat is!

Végig próbálunk dokumentálni, fotózni és megörökíteni minden fontos pillanatot, hogy később tudjunk belőle mutatni majd mindenkinek, aki kíváncsi lesz a hosszú útra, erre a másfél napra… 🙂

Az ultrafutásról szóló írásokat Borbás Tibor Szabolcs, ultrafutó osztja meg velünk, aki indul a 2019-es Spartathlon versenyen.

 

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​