Tanácsok őszi,téli túrázáshoz

Őszi és téli időszakban sokunk számára nagyobb élmény túrázni, mint a nyári melegben. Az elviselhetőbb hőmérséklet, a színek és a környezet szépsége, valamint a havas táj egyaránt a szabadba csábítja a természet kedvelőit. Sok év teljesítménytúrás tapasztalatomat szeretném megosztani arról, hogyan készüljünk ősszel és télen a szabadba.

Ne mondjuk le túrázásról a hűvös idő beköszöntével

Novembertől már téli körülményekre is számíthatunk; néha akár áprilisba nyúlóan is. Maradjunk inkább otthon? Isten őrizz! Télen lehet esélyünk havas tájra, valószínűleg látunk vadakat vagy csapáikat, és a levegő ilyenkor a legfrissebb. Fontos szempont még, hogy (lombozat híján) sokkal messzebb kalandozhat a tekintet! De vannak persze kihívások, nehezítő körülmények is: lehet hó, jég, csúszásveszély (ezek miatt lassabb lesz a tempónk). Készülhetünk fagyra, szélre és persze sokkal több a sötét időszak is.

Figyeljük az időjós oldalakat

Évek óta kellemes időjárással kényeztet bennünket az ősz, de meglehetősen kiszámíthatatlan módon. Előfordulhatnak – akár egy héten belül is – végletek. Akadt tavaly egész napos hideg eső szeptemberben, de túráztunk egy szál pólóban is november közepén. Konklúzió: érdemes figyelni egy-két nappal előre a megbízhatóbb időjós oldalakat.

Több réteg ruházattal számoljuk

  • Ha már körvonalazódott, mire számíthatunk, akkor is készüljünk több réteg felsőruházattal, esővédelemmel: egy könnyebb dzseki vagy poncsó jól megfér a zsák alján. Esőkabátokat már női szabásvonallal is készítenek.
  • Szép időben is érdemes a reggeli friss hőfokokra gondolni: már szeptemberben is van nálam egy vékony kesztyű, de hasznos egy csősál is. Általános igazság, hogy akkor öltözünk jól, ha az első fél- vagy egy órában fázunk.
  • A lábbeli legyen vízhatlan: tovább van esély harmatos fűre, mint nyáron, és eső után is lassabban szárad az erdő-mező alja, mint az előző hónapokban megszokhattuk. Ezek is elérhetők külön női, férfi és gyerek kialakításban, színvilággal.
A gyerekek se maradjanak egész télen a négy fal között!

A gyerekek se maradjanak egész télen a négy fal között!

Gondoljunk a kiegészítőkre

  • Aki ódzkodik a sötéttől, annak célszerű korán útra kelni. Ezzel együtt is javaslom a fejlámpát: se súlya, se térfogata – de megnyugtató, ha van nálam a zsák mélyén.
  • Ilyenkor is viszek szúnyog- és kullancs elleni szert.
  • Hasznos lehet egy alkalmas tároló szép falevélnek, gombának, erdei gyümölcsnek (a gyűjtési szabályokat betartva).
  • Aki szereti a forró italt, vihet termoszt is, de (mint mindennek) ennek ára van: súly és térfogat.

 

A tanácsokat Gombos Kálmán, szenvedélyes teljesítménytúrázó osztotta meg.

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​