Kerekesszékes kézilabda – 5 ok, amiért érdemes kipróbálnod

"A francba, ez állati kemény sport!" - fakadt ki belőlem az üvöltés, amikor elhagytam a pályát. Mindössze 30 percet edzettem a magyar kerekesszékes csapattal és már ziháltam, torkom szakadtából kiabáltam az éles helyzetekben, minden izmomat megfeszítve harcoltam a labdáért, gólért. Magával ragadt ez a sport!

1. Ott lehetsz az elsők között

A kerekesszékes kézilabdát mindössze 13 éve mutatta be az Európai Kézilabda Szövetség, a magyar kerekesszékes kézilabda válogatott pedig tavaly kovácsolódott össze. Ha kipróbálod, ott lehetsz egy igazán új sportág születésénél, az elsők között!

2. Kitörhetsz a komfortzónádból

Unod a megszokott edzőtermi súlyzózást, a  handy bringát, az átlagos csapatsportokat? Na,  a kerekesszékes kézit tuti nem próbáltad még! Egy vadiúj mozgásformát sajátíthatsz el, amit csak kevesen űznek, amire sokan felkapják a fejüket. Kizárt, hogy unatkozz a sport közben, mert nem a rutinszerű mozdulatokat hajtod végre, hanem a tested számára teljesen új gyakorlatokat tanulsz meg kivitelezni.

Jó hangulat? Garantált!

Jó hangulat? Garantált!

3. Garantáltan megmozgat

Egyszerre kell figyelned a kerekesszék manőverezésére, a gyorsaságra, az ellenféllel való ütközések “túlélésére” és nem árt, ha közben betalálsz a kapuba is. Én (bár hetente több alkalommal  crossfitezek és futok) az edzés másnapján olyan izmaimat éreztem, amelyeket előtte még soha.

Biztos lehetsz a másnapi izomlázban!

Biztos lehetsz a másnapi izomlázban!

4. A lelkes hozzáállásod a lényeg – itt senki nem fog rossz szemmel nézni rád, amiért kezdő vagy

Nem hogy első alkalommal próbáltam ki a kerekesszékes kézit, de 24 éve nem jártam kézilabdapálya közelében. Képzelhetitek a teljesítményem és pontszerző képességem az első edzésen… Ennek ellenére minden csapattársam segítette a játékom, gyakran passzolt nekem. Még a tréning-mérkőzésen ellenfélként játszók is tanácsokkal láttak el. Az első gólomat olyan mámorosan ünnepelte mindenki, mintha a Nemzetek Tornájának döntőjében lőttem volna kapura. Összetartás és az új játékosok segítése – ez jellemezte az edzést.

Imádtam az edzés minden percét!

Imádtam az edzés minden percét!

5. Akkor is kipróbálhatod, ha nincs testi sérülésed, végtaghiányod

Igen, a kerekesszékes kézilabda játékosai hisznek a sportág népszerűsítésében és az integrált sportban. Így a bemutató mérkőzések, nyílt edzések során bárki kipróbálhatja a játékot. Én is úgy kaptam erre esélyt, hogy az edzés elején kölcsönkaptam egy speciálisan sport célra gyártott kerekesszéket (mely megerősítésekkel rendelkezik a játék során történő ütközések miatt).

Kedvet kaptál? Próbáld ki ezt a sportot! Írj a csapatnak!

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​