Válassz sportágat! – Az atlétika

Rengeteg lehetőségünk van megismerkedni különböző sportokkal, és az biztos, hogy egyikkel sem veszítünk semmit. Új élményekkel gazdagodhatunk, barátokra lelhetünk. Gyerkőceinknek pedig remek lehetőség egy új mozgásforma felfedezése. Az atlétika igazán érdekes sportág, ezért szeretném kicsit bemutatni, kiegészítve az én gondolataimmal ezzel kapcsolatban és természetesen kaptok egy kis ízelítőt a termékkínálatunkból. Atlétikára fel! :)

Az atlétika a futó, gyalogló, ugró és dobó, vagy lökő sportágak összefoglaló elnevezése. A szó ógörög eredetű, és annyit jelent, hogy díjért folyó harc. Felvetődik a kérdés: mi a helyzet, ha gyermekünket szeretnénk ebbe az irányba terelgetni? Én még korainak tartom, hogy a gyerekem harcoljon, azt szeretném, hogy egyelőre inkább csak élvezet legyen számára, és talán szerelem. Ez a mi esetünkben jelenleg a futás. Nagyon nehéz eldönteni milyen edzésre járjon a gyermek, hisz látványosan olyan alkat, olyan adottságokkal bír, amit ebben a sportban akár ki is aknázhatna. Nem utolsó sorban az atlétika minden sport alapja. Azonban én jellemzően érzelmi alapon terelgetem, csak egyszerűen szeressen bele.

Egy atlétika edzés kiváló kiegészítése lehet az iskolában eltöltött óráknak

Az atlétika nagyon sok sportágra nyithat lehetőséget, hisz itt ugrani, dobni egyaránt megtanulhatnak a futás mellett, mindezt játékos formában. Bennem felmerül a kérdés mikor érdemes elkezdeni?

Még nagyon fiatal, de imád futni, játszani. Vajon mikor kell ezt valamilyen keretbe foglaljam, vagy kell-e egyáltalán? Ugye itt, ha a kedves olvasó szülő, most teljesen átérzi, min megyek keresztül. Viszont tudom, ha minél hamarabb elkezdjük arra nevelni, hogy sportoljon, számára tesszük könnyebbé az életet!

Miért mondom ezt? Én emlékszem még a tesiórákra, az iskolakörökre, amit kényszernek éreztem, mert nem tudtam futni és mert maga a sport iránti vágy és szeretet hiába is volt meg, a tudás hiányzott hozzá. Meg ugye szúrt is az oldalam… Én még emlékszem rá!

Mellesleg én táncoltam, ott nem kell futni ugye. Csinszka már túl van a Jazzbaletten, de hiába volt számomra balerinaként maga a megtestesült tökéletesség, őt ez a legkevésbé sem érintette meg.

Kikérdeztem hát mindenkit, akit lehetett, és nemsokára útnak indulunk a kisasszonnyal, hogy megnézzük, hogyan is szökdelnek, ugranak, futkároznak azon gyerkőcök, akik ezt a sportot választják. Azt megtudtam, hogy mint minden sportot, ezt is legjobb, ha kisiskolás korban elkezdi.

A  kicsiknél a képességfejlesztés, a koordináció, a kondíció alakítása van terítéken. Hetente három alkalomra van lehetőség elmenni, ami egy-egy óra. Nyilván, ha az ember később kezdi sem óriási probléma, és vannak atlétáink, akik bőven tizenéves korukban cseppentek ebbe, mégsem vesztettek semmit.

Az atlétika sokoldalúan megmozgatja az embert

Milyen felszerelés kellhet?

Adok néhány tanácsot, hisz nemrég megjelent a Decathlonban új sportként az atlétika és már most szeretek ebből szemezgetni.

Talán az első mindig a cipő kérdése. Az én kicsi lányomnak az egyszerűség kedvéért egy olyan lábbelit választok, amit hamar felkaphat. Az Athletics Easy pont ezt a célt szolgálja. Kis súlyú és könnyen felvehető cipő. Nullás dropjának köszönhetően a mezítlábas futás érzetét adja, de mégis megfelelő biztonságot nyújt. Ez akár tornaórára is megálja  a helyét.

Másik kedvencem a Kalenjitől az Athletics Breath a kicsi kezdőknek. Technikai adottsága, hogy már 6 mm droppal készült,  de még így is a természetes futás örömét adja.  Nagyon rugalmas a talpa, amit hajláskönnyítő bemetszésekkel értek el a tervezők.

Az abszolút favorit az Essentiel fantázia nevet kapta, nemcsak hogy remek szellőzést biztosít, de ezt a felsőt újrahasznosított műanyagból készítik. A környezetvédelem végre egyre jobban megmutatkozik. Végre olyan ruhákat  vásárolhatunk amelyek ennek jegyében születtek. Találunk itt pólót és futónadrágot is. Fontos megemlíteni még a széldzsekit is, hisz ebben az őszi kiszámíthatatlan időben bármikor szükség lehet rá.

Nagyon tetszik, hogy a Decathlon szeretné elérni, hogy kezdő sportolóként ne kelljen túl mélyre nyúlni abban a bizonyos nadrágzsebben, mégis rettentően jó minőségű termékeket adhatunk sportra áhítózó gyermekeinknek, és mindezt még a környezettudatosság is kíséri!

Remélem, másokban is felkeltettem az érdeklődést az atlétika iránt, és itt nem csak a futóedzésre gondoltok. Érdemes lehet kilátogatni a pályára és vinni magunkkal a csemetét, hátha az lesz számára az igazi. Én biztosan így teszek majd!

 

Sersinger Csilla

Sersinger Csilla

„Csilla vagyok. Kutyamán. Három gyerekkel is arconpörgök. Akarsz te is arconpörögni?” Kicsi jellemzésem egy szívbéli embertől. Igen, ez vagyok én,... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​