Mi a különbség a túrázás és a trekking között?

Néha nehéz eligazodni a hegyi sportok világában napjainkban használatos szakkifejezések között. Az emberek gyakran egymást felváltva használják például a túrázás és a trekking kifejezéseket, pedig két teljesen eltérő tevékenységről van szó. Nézzük meg, mi is a különbség közöttük!

A túrázás és a trekking fogalmai

Egyszerűen megközelítve a túrázás egy napos kirándulást jelent, amikor a résztvevők visszatérnek a táborba vagy az otthonukba a kirándulás után. Ezzel szemben a trekking  (vagy más néven hátizsákos utazás) esetén a túrázók legalább egy éjszakát a szabadban töltenek a túra részeként a célállomás elérése előtt. Ha például valaki a hétvégét a Káli-medencében tölti, egy nap alatt elmehet a Balatonhoz és vissza is térhet a térségben található szálláshelyére éjszakára. Ezzel szemben trekking esetén a Balatonhoz menet előbb ellátogat Badacsonyba, ott éjszakázik és csak másnap megy tovább a tóhoz.

Túrázás és backpacking közötti különbség- hátizsákos utazás során több napra indulunk

Trekking során több felszereléssel indulunk útnak, ezért fontos a kis súly és a strapabírás

Két márka a Decathlonnál: Quechua és Forclaz

A túrázás és a trekking különböző jellege külön márkák létrehozására ösztönözte a Decathlont. Quechua márkánk a túrázók igényeit elégíti ki, míg Forclaz márkánk a trekking rajongói számára hoz létre sajátos termékeket. Mivel a trekking időtartama két naptól két évig terjedhet, a Forclaz arra törekszik, hogy strapabíró és hosszú élettartamú termékeket hozzon létre, amelyeket a felhasználók hosszú időn át használhatnak nehéz körülmények között is. Ezzel szemben a Quechua a könnyű súlyra és a kényelemre helyezi a hangsúlyt, hogy a termékek maximális élvezetet nyújtsanak a nap folyamán.

A túrázás és a trekking közötti megkülönböztetés legegyszerűbb módja az, ha összehasonlítod az egyes tevékenységekhez ajánlott hátizsákokat és cipőket.

Túrázás:

30 literes hátizsák: 30 l-es űrtartalma ideális méret egy napi élelem és víz, továbbá néhány egyéb holmi, például esőkabát és kapucnis felső szállításához.

Magas szárú vízhatlan túrabakancs: A vízhatlan bevonat és a kiváló tapadás tökéletes túracipőt eredményez egy napos kirándulásokhoz könnyű terepen.

Vízhatlan bakancs túrázáshoz

Az MH100-as vízhatlan bakancs kiváló választás lehet az egy napos kirándulásokhoz

Trekking:

70 literes Forclaz túrahátizsák: Megerősített habszivacs pántok, tágas zsebek és 70 l űrtartalom, így belefér egy hálózsák, egy sátor, egy alvómatrac és a főzőfelszerelés 5 vagy több napos túrához.

Trek 700-as férfi trekking túrabakancs: A Vibram talp optimális tapadást biztosít sziklás és nedves talajon, a csúcstechnológiás OutDry membrán pedig szárazon tartja a cipőt, így bármilyen nehéz terepen megállja a helyét.

Egyszóval akár a Balaton-felvidéket járod egy 30 l űrtartalmú hátizsákkal, akár a Tátrában haladsz a Trek 700-as túrabakancsunkban, a legfontosabb az, hogy kint legyél a természetben és élvezd a hihetetlen szépségű tájakat!

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​