Ultrafutásban szerzett tapasztalataim – Öltözködés

Az ultrafutásról szóló cikksorozatunk következő témája az öltözködés, felszerelés. Miket kell figyelembe venni, hogy elkerüljük a hibákat egy ilyen hosszú megmérettetés során?

Cipő

Én egyetlen dolgot tartok elengedhetetlennek a hosszú távok futásánál, a jó CIPŐT! Nem a drága mindig a jó, sokkal fontosabb, hogy ebben is megtaláld a számodra legmegfelelőbbet. Első alkalommal érdemes bevizsgáltatni a lábat, ezt a legtöbb futó szaküzletben megcsinálják. Ha már tudod, hogy neutrális vagy pronáló-e a lábad, az már elég a későbbiekben a választáshoz! Én egy belső támasz nélküli cipőben kezdtem, de mivel komoly bokasüllyedésem van, ezért abban fájt a térdem és a bokám is. Aztán bevizsgáltattam a lábam, és mióta tudom, hogy nekem belső támaszos cipő kell, azóta semmi problémám nincs!

A márka szerintem teljesen mindegy – nekem volt már szinte az összes létező márkájú cipőm és be is vált az összes. Mindig azt veszem, amelyiket leakciózzák, így szinte féláron lehet cipőkhöz jutni. Viszont nagyon fontos a jó MÉRET. Hosszú távoknál 1,5 – 2 számmal nagyobb cipő kell ahhoz, hogy ne szorítson egy idő után. Én most már úgy csinálom, hogy 1 számmal nagyobb cipőben edzek, mert az elég 40-50 km-es edzésekhez, viszont versenyekre 2 számmal nagyobbat szoktam választani (mind a 10 körmöm így sincs meg már vagy 5 éve 🙂 ).

Ultrafutás öltözködés - Futócipő választásnál ne hallgass másokra!

Csak olyan futócipőt válassz, ami számodra kényelmes!

Hogy meddig használjunk egy cipőt? Hát a neten 800 km-t írnak, nekem a futóboltban azt mondták, mivel kicsi a súlyom (67-70 kg), ezért futhatok benne 1000 km-t is. Szerintem amíg nem érzed keménynek a csillapítást, használd nyugodtan, én most is olyanban futok, amiben már van 2000 km és teljesen jó. Látni extrém példákat is: például láttam már 100 mérföldes versenyen minimalista versenycipős teljesítőt is. Aztán az idei Balaton Szuper Maraton győztes úgy futott 12 és fél óra körüli 195 km-t, hogy egy, a Decathlon áruházban kapható legolcsóbb cipőben futott mind a 4 nap! Nekik ez vált be, azt kell használni, ami nekünk jó, nem azt, ami mások szerint tuti!

Felszerelés, kiegészítők

A többi felszerelés, azon kívül, hogy legyen technikai anyagból, szerintem mindegy! Ha van rá pénzed, megveheted a drágábbat – lehet komfortosabb is – de attól nem fogsz jobban teljesíteni, az egészen biztos! Én az Ultrabalatonon egy 500 Ft-os turkálós nadrágban, 1500 Ft-os trikóban, 2000 Ft-os kompressziós zokniban és egy 10 000 Ft-os, csak pulzust mérő órában futottam végig. Amit felszerelésen megspórolok, abból inkább elmegyek még 1-2 versenyre. 🙂

Terepre sem veszek külön cipőt, ugyanabban futok, mint aszfalton. Amit pluszban viszek magammal terepen, az a túrabot (nagyon sokat tud segíteni), viszont azt is 2000 Ft/db áron vásároltam és tökéletesen megfelelt mind a Piros 85-ön és az UTH-n is azzal mentem végig.

Nem kell mindenből a legdrágábbat megvenni, a teljesítményünk nem ezen fog múlni!

Nem kell mindenből a legdrágábbat megvenni, a teljesítményünk nem ezen fog múlni!

Nem beszélek le senkit a modern kütyükről, szép cipőkről, menő ruhákról, ha neked az pluszt ad, hogy ezeket hordod, akkor nyugodtan! Minden elérhető ma már könnyedén, viszont az eredményt az elvégzett edzésmunka fogja hozni! Lényeg, hogy versenyre csak olyan felszerelést használj, amit már kipróbáltál és bevált, ne okozz magadnak még azzal is egy plusz nehézséget, hogy a cuccaiddal bajlódsz!

Az ultrafutásról szóló cikksorozatunk előző részeiben a frissítésről, az edzésekről, a saját út megtalálásáról olvashattok. Az írásokat Borbás Tibor Szabolcs, ultrafutó osztja meg velünk, aki indul a 2019-es Spartathlon versenyen.

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​