Folyadék szállítása futás közben – Vidd magaddal a frissítőpontot!

Úgy tűnik, az igazi nyár még kitart augusztusban, legalábbis ami a hőmérsékletet illeti. Érdemes előre gondolkodni, hiszen melegebb időben még több folyadékot veszítünk, pláne mozgás közben. Mire támaszkodhatunk a nyári záporok és az utcai kutak mellett futás közben? Az alábbi cikkben összegyűjtöttem nektek a folyadék szállítására alkalmas eszközöket, melyek az év bármely szakában jó szolgálatot tesznek futóversenyeken és edzéseken egyaránt. - Buczkó Bea ad körképet a frissítéshez tervezett kiegészítőkről.

Kezdjük is a derékon hordható eszközökkel.

Van, aki szereti, mások pedig a táskára esküsznek. Annyi biztos, hogy a vízhordó övtáskákból is nagy választék áll a futók rendelkezésére.

Különböző méretekben elérhetőek az övtáskák futáshoz

Különböző méretekben elérhetőek az övtáskák futáshoz

A megfelelő méret kiválasztása előtt érdemes végiggondolni, hogy általában milyen távokat futunk, és hogy mennyi eszközt szoktunk magunkkal vinni. A Kalenji a terepfutóknak kialakított modelleknél gondolt arra is, hogy a folyadék mellett némi energiapótlásra alkalmas táplálékot is szállíthassunk. A legkisebb táskába is elfér a telefon mellett egy puha kulacs, egy gél, egy szelet és a kulcsunk. A két zsebbel rendelkező övtáska lehetővé teszi két kulacs külön szállítását, így van lehetőségünk az egyikbe vizet, a másikba pedig izotóniás italt kikeverni. A legnagyobb modellre mindezek mellett futóbotot is csatolhatunk, valamint egy vékonyabb, összehajtható dzsekit is betehetünk.

Nézzük mit ajánlunk azoknak, akik a táskákat részesítik előnyben!

Hosszabb távra érdemes víztasakkal ellátott futó hátizsákot magunkkal vinni

Hosszabb távra érdemes víztasakkal ellátott futó hátizsákot magunkkal vinni

Itt is fontos szempont a megfelelő méret kiválasztása. Rövidebb távokra elegendő az 5 literes verzió, de a 10 literes modelleken kívül a 15 literes, ultra távokra kifejlesztett táskákig nagy a választék, nemcsak méretben, de színekben is. Vásárlás előtt meg kell vizsgálni a táskában lévő víztartály űrtartalmát, a zsebek számát, és a pántok elhelyezkedését. Fontos a jól megválasztott méret is, hiszen bár a pántok állíthatóak bizonyos határokon belül, futás közben nem kényelmes ha lötyög, vagy éppen szorít az eszköz.

Személyes kedvencem a futómellény, amely nagyban hasonlít egy táskához.

A futómellény kialakítása hasonlít a táskához

A futómellény kialakítása hasonlít a táskához

Mivel túl hosszú távokat nem szoktam futni, így általában nem is víztartállyal, hanem 1-2 soft kulaccsal szoktam használni. A Kalenji soft kulacsok 3 féle méretben kaphatóak a Decathlon áruházakban. Előnyük, hogy ivás közben a kulacs mérete csökken, így egyrészt egyre kevesebb helyet foglal, másrészt a levegő nem marad benne, így a folyadék nem lötyög.

A Kalenji puha kulacsok három méretben kaphatók a Decathlonban

A Kalenji puha kulacsok három méretben kaphatók a Decathlonban

Terepfutó versenyek közül szinte már egyiken sem használnak műanyag poharat a frissítőpontokon. Ilyenkor érdemes feltölteni a nálunk lévő kulacsokat, tartályokat a pontokon. Amennyiben nem szeretnénk töltögetni, csak inni egy kicsit, segítségünkre lehet az összenyomható pohár, ami igazán könnyű és kis helyigényű. A pohárról bővebben egy korábbi cikkben olvashattok!

Az összenyomható pohár segítségével tudunk frissíteni több versenyen is

Az összenyomható pohár segítségével tudunk frissíteni több versenyen is

Jó futást mindenkinek nem csak a nyár, de az egész év hátralévő részére!

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​