Kirándulj a gyerekkel!

Akadnak túrázás megszállott kisgyermekes szülők, akiknek nagy fejtörést okoz, hogy mi legyen a gyerekkel amíg túráznak a hegyekben. Nagymama, vagy barát vigyázzon rá? Mit szóltok ahhoz, ha viszitek magatokkal a kis lurkót? Ne tartsatok ettől, adok ehhez pár praktikus tanácsot.

A BP HIKE túraközösség vezetője, Balogh Kristóf osztja meg tippjeit.

Mégis hova kiránduljunk gyerekkel?

A kisiskolás gyerekek igazán aktívak tudnak lenni, így hisszük, vagy sem, de akár 7-8 km távot is gond nélkül tudnak teljesíteni, ami 2-3 órás kirándulást jelent.

A legideálisabb, ha az otthonotoktól nem túl távol eső kirándulóhelyet nézel ki.  A gyerkőcnek nem kell sokat utaznia, viszonylag gyorsan el tudtok jutni a természetbe. Budai hegység busszal és autóval is igen gyorsan megközelíthető a budapestiek számára, mint amilyen én is vagyok, de lefogadom, hogy kis netes böngészéssel a más városokban élők is találnak közeli kiránduló úti célokat.

Érdemes “látványossághoz” elvinni a gyerekeket, ami ez esetben egy napraforgó mező, várrom vagy egy hatalmasra nőtt platánfa is lehet. Gondolj bele, hogy mennyire tetszik a hétköznapokat városban töltő felnőtteknek is egy kisebb patak – ez gyermekként még nagyobb élmény lehet.

A kreatívabbak a túra köré még kis mesét is fűzhetnek (például ebben a barlangban van elásva a királyság kincse, vagy itt a kővé dermedt sárkány).

Kisiskolás gyerekekkel már 7 km-es távú kirándulásra is gond nélkül indulhatunk

Milyen öltözéket viseljen a gyerek?

A legfontosabb, hogy mindig a körülményeknek megfelelően öltöztesd fel gyermeked.

Így tehát télen rétegesen:

 • A polár anyagú pulóverek elengedhetetlenek a hideg időjárásban túrázáskor, hiszen a polár anyagszerkezetéből adódóan megköti a levegőt, mely természetes hőszigetelőként melegen tartja a testet. A levegő a polárszövet bolyhai között ül meg.
 • Vízálló kabát és vízlepergető nadrág biztosítsa a legfelső ruházat réteget. Az ISO 811 szabvány szerinti teszt során az anyag vízhatlanságát a vízoszlop magassága szerint, milliméterben határozzák meg. Minél nagyobb a nyomásérték, a szövet annál inkább vízálló. A 5000 mm-es vízhatlanságú szövet 5000 mm-es vízoszlop nyomásának áll ellen,ez nagyjából 5 órás zápornak felel meg.
 • Aláöltözet nadrágot is választhatsz, ha fontos, hogy igazán hideg időben az alsóruházatot is rétegesen viselje.

Őszi-téli túrázáskor válasszunk vízálló kabátot, cipőt és nadrágot!

Nyáron pedig kiemelten fontos a légáteresztő anyagú, UV szűrő tulajdonságú termékek választása:

 • Légáteresztő felsők: az izzadságot elvezetik a testtől, gyorsan száradnak, könnyűek. A magas technikai jellemzőjű gyermekruházatok a hónaljban úgynevezett mesh betéttel vannak ellátva a még jobb izzadságelvezetésért, illetve és nyaknál zipzárosak, hogy mozgás közben még inkább szellőzzön a test.
 • UV szűrő anyagú pólók: A Decathlon választékában olyan gyermekruházat is megtalálható, melyek az UVA- és UVB-sugarak min. 99%-át kiszűrik (ez min. 50-es védőfaktornak felelnek meg).

Gyermekek? A tartós anyag elengedhetetlen! Válassz olyan anyagú termékeket, melyek a kopásnak és dörzsölésnek ellenállnak.

A cipő vásárlásakor a következő tanácsokat kövesd!

A túraöltözködés egyik legfontosabb része a cipő, mely lehetőség szerint legyen vízálló. Patakba lépkedést és sártócsába ugrálást teljes mértékben bírja majd és ezek hatalmas élménnyel nyújtanak a gyerekeknek.

A gyerekek cipője legyen vízálló – így nem kell kihagyni egy kalandot sem!

Hogyan vásárolj gyerekednek túracipőt?

 • Gyermeked mindkét cipőt túrazoknira húzza fel!
 • Próbáljon fel több modellt, akár több méretben is!
 • 2 ponton mindenképpen ellenőrizd, kényelmes-e a cipő: a saroknál és a rüsztnél!
 • Próbaképp érdemes gyalogolni a cipőben az áruházban. Figyelj, hogy sehol se szorítsa őt a cipő a próba során!
 • Kiránduláshoz, túrázáshoz egy mérettel nagyobb cipőt javasolt választani, hogy kényelmes legyen és a cipő orra ne nyomja a lábujjakat.
 • Később majd fokozatosan szoktasd hozzá a gyereked a lábát a cipőhöz, egyre hosszabb túrákon hordva a cipőt.

A cipő vízhatlansága sokszor nem érvényesül a cipő szárának tetején beszivárgó víz miatt. Annak érdekében, hogy tovább száraz maradjon a láb, javasolt vízhatlan kamáslit vagy mini kamáslit viselni, mely védi a cipő felsőrészét a víztől, kavicstól, homoktól.

Pótoljuk a kicsik elveszett kalóriáit!

Érdemes a gyerekeknek kis méretű, kb 10 literes táskát adni, amiben hozni tudják a saját ételüket és italukat, ezzel is jobban megadjuk nekik a kirándulás élményét. Pár szendvics sem árt az útra, valamint a megfelelő folyadék, esetleg némi édességgel megspékelve.

A gyerkőc az elemózsiát a saját hátizsákjában is hozhatja

A természet szeretete és a kirándulásra tanítás

A természetben igen sok dologra meg lehet tanítani a lurkókat: állat és növény ismeret, az erdő tisztelete, a nem szemetelés elve. Csak a saját befektetett erőnkön múlik, hogy mit hozunk ki ezekből a kirándulásokból.

Ne felejtsük el a kullancs elleni oltásokat beadatni, védjük a gyerekeket a Nap káros sugaraitól speciális, számukra gyártott napvédő spray-val, valamint a kullancs és a szúnyogriasztót se hagyjuk ki.

 

Végső soron az lenne a legfontosabb, hogy kimozduljunk és hasznos időt töltsünk a gyerekünkkel a szabadban, hogy együtt legyen a család!

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​