5 közhely a fitneszről

Leszámolunk néhány fitnesz tévhittel! Sokan azért nem sportolnak, mert elültettek a fejükbe néhány közhelyet, városi legendát. Most segítünk ezen! Tekintsünk át 5 tévképzetet, amelyeket már minden bizonnyal hallottál - és lehet, hogy te is elhittél?

1. A súlyzós gyakorlatok csak az izomtömeg növelését szolgálják

A legtöbben azt gondolják, hogy a súlyzózás a testépítés egyik eszköze és súlyzók terminátorszerű külsőt okoznak majd a nőknél is. A súlyzóval végzett gyakorlatok azonban nem csak az izom növelést célul kitűző sportolóknak előnyösek, nem kizárólag a testtömeg gyarapodását szolgálják. A mindennapi tevékenységeinkhez szükségünk van az izmainkra, ezért a mindennapjaink megkönnyítése érdekében érdemes fejlesztenünk az izmainkat.

A kisebb kézi- és bokasúlyzóval vagy medicinlabdával végzett gyakorlatok jótékony hatásai:

  • Erősebb izomzat
  • Jobb teljesítőképesség
  • Erős, formás test
  • Védelem a sérülésekkel szemben

A súllyal végzett gyakorlatok közül a saját testsúllyal végzett gyakorlatok is ideálisak, ha izmos testet szeretnénk a testtömeg növelése nélkül. Ezek a gyakorlatok robbanékony erőt biztosítanak, például gyors izom-összehúzódást. Az izomépítésnek köszönhetően erősebb és feszesebb lesz a tested anélkül, hogy növelnéd a tömegét!

Ügyelj a kiegyensúlyozott megközelítésre, minden testrészedet fejleszd a harmonikus izomzat érdekében!

A kisebb kézisúlyokkal rendszeresen végzett gyakorlatok hozzájárulnak a feszes test kialakításához

2. Túl öreg vagyok a sportoláshoz

Nem létezik szigorú korhatár szinte egyetlen sportág tekintetében sem, mindenki olyan fiatal, amilyennek érzi magát. A szellemi és testi egészség megőrzése érdekében kortól függetlenül ajánlott naponta legalább 30 perc fizikai tevékenységet folytatni. Így naponta tehetsz a fittségedért! Csak találni kell egy olyan sportot, amelyet szívesen végzel, és az lesz a megfelelő a számodra.

Kortól függetlenül ajánlott naponta legalább 30 perc fizikai tevékenységet folytatni

A fitnesz különböző sportágak széles skáláját foglalja magába, amelyek egyike minden bizonnyal megfelel az igényeidnek függetlenül a korodtól és az edzettségi szintedtől. A sportolás nem feltétlenül jelent intenzív mozgást. Számos lágyabb sport is létezik, például a jóga, a pilates vagy a stretching, amelyek az izmok nyújtására és a hajlékonyság növelésére fókuszálnak.

sportBármelyik sportra esik is a választásod, a legfontosabb az, hogy érezd jól magad. Ne feledd, hogy a rendszeres testmozgás a legjobb módja az egészség megőrzésének!

3. Ragaszkodás a rutinhoz. Jó vagy rossz?

A rutin előnye az, hogy már ismered a gyakorlatokat, azonban megakadályozhatja a fejlődést. Ha mindig ugyanazokat a gyakorlatokat ismétled, a tested hozzászokik az adott mozgáshoz, ami egy idő után már nem jelent kihívást a számára. A stagnálás elkerülése érdekében időről időre érdemes módosítani a gyakorlatokat (egyfelől a fejlődés érdekében, másfelől az unalom elkerülése érdekében). A jó edzés legfontosabb jellemzője az, hogy kihívást jelent a szervezetnek, ezért ne legyenek túl könnyűek a gyakorlatok! A fittség növeléséhez meg kell dolgoztatni az izmokat, hogy képesek legyenek folyamatosan fejlődni.

Ha növelni kívánod a fittséged szintjét, hathetente változtass az edzésprogramodon! Megváltoztathatod a gyakorlatokat vagy növelheted az ismétlések számát.

4. A mindennapi edzés jobb eredményeket hoz?

Ellentmondásosnak hangozhat, de nem érsz el gyorsabb eredményt, ha mindennap edzel. A sportolás kifárasztja az izmokat és mikroszakadásokat okoz, ezért a szervezetnek szüksége van pihenőidőre a regenerálódáshoz. Ezért rendkívül fontos szüneteket tartani az edzések között. Tarts legalább 24 óra szünetet két edzés között, és ne feledkezz meg a nyújtásról, illetve a folyadékpótlásról! Részesítsd előnyben a vizeket és cukormentes italokat! Ha nem hagysz kellő időt magadnak a regenerálódásra, megnő a sérülés és a túledzés veszélye. Ne kínozd magad, hallgass a testedre!

Tudtad? Az intenzív sportolás felgyorsítja a szervezet öregedési folyamatait, mivel idő előtti oxidációs stresszt okoz a sejtekben.

Ügyelj arra, hogy felváltva végezz erőnléti és kardio edzéseket!

5. Hasizomerősítő gyakorlatok a feszes hasért

Néhány hasizomerősítő gyakorlat, például a hasprés, a térdemelés és a felülés közismerten hatékony hasizomerősítő. Akkor igazán eredményesek, ha a légzésre is figyelünk a kivitelezésük közben. Elég könnyű “rosszul” lélegezni. Általában megnyújtjuk a bőrt és a hasizom falát, és a helyzet csak romlik az idő múlásával. Ennek elkerülésére szánj naponta néhány percet arra, hogy mélyeket lélegezz a következő gyakorlat segítségével.

Reggel felébredés után maradj az ágyban és helyezd a kezeidet a hasadra! Vegyél egy mély lélegzetet az orrodon keresztül a gyomrodba, majd fújd ki a szádon keresztül és próbáld meg behúzni a köldöködet a gerinced felé amilyen mélyen csak tudod. Ismételd meg kb. 12-szer!

A gyakorlatot követően enyhe feszülést kell érezned a mélyizmokban, ami azt bizonyítja, hogy megfelelően megmozgattad azokat és a gyakorlat hatékony volt. Ráadásul kiváló módszer arra, hogy lassan és nyugodtan felébreszd a tested és felkészülj a nap megkezdésére!

Pilates gyakorlatokat is érdemes végezni a felsőtesteden. Ezek a gyakorlatok feszesebbé teszik a derekad, így fittebb és formásabb leszel.

 

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​