SUP – Ilyen típust válassz!

SUP (stand up paddle), más néven az állószörf egy igazán hamar elsajátítható sport! Csupán a board-ra és az evezőre van szükség – na és némi egyensúlyérzékre. Erősíti a mélyizmokat, megdolgoztatja a törzset, karokat, lábakat. Bár külföldön is nagy divat, de nem kell feltétlen tengerhez utazni ahhoz, hogy kipróbáljuk: többek között a Velencei tó, a Balaton, vagy folyóink is lehetőséget adnak a tesztelésre. A SUP-on ülve, térdelve, állva is haladhatunk; egyedül, vagy akár társakkal egyensúlyozva a deszkán.

Mi alapján válassz SUP-ot?

A Decathlon áruházakban bárki megtalálhatja az igényeinek megfelelő SUP-ot, függetlenül attól, hogy vízi túrázás, szörfözés vagy versenyzés vele a célja.

A SUP kiválasztásakor 3 tényezőt érdemes mérlegelned:

  • Milyen az állóképességed, mennyire vagy tapasztalt SUP-os?
  • Milyen a testfelépítésed? (magasságod és súlyod)
  • Milyen kiszerelésű terméket részesítesz előnyben?

Tudtad? Bizonyos SUP-ok szörfözésre ajánlottak!

SUP tapasztalat

  • Ha hobbi szinten, évente pár alkalommal használnád a SUP-od, vagy gyermekekkel együtt fedeznéd fel ezt a sportot, akkor fontos, hogy stabil SUP-ot válassz, mely széles és vastag. Minél szélesebb a SUP board, annál stabilabb lesz az evezésnél. Ha kezdő vagy, inkább a 30”-34” szélességet részesítsd előnyben és használatkor mindenképpen rögzítsd a leash-t a bokádhoz, így ha le is esel a SUP deszkádról, az nem sodródik messze tőled. Ilyen jellemzőkkel rendelkezik például az ITIWIT felfújható túra SUP 8’9, mely könnyen irányítható és stabil a kis hullámokon. Ez a típus ideális a fél napos túrákhoz.

 

  • Ha rendszeres SUP túrázó vagy, aki gyors tempóban és akár 20 km távú utakra is merészkedik, akkor hosszú és könnyű SUP-ra van szükséged, mellyel kisebb erőfeszítést kifejtve is métereket tudsz siklani a vízen. Ez biztosítja, hogy nagyobb távolságokra is kényelmes útitársad lesz, mint például a felfújható  ITIWIT 12’6”-30” vízitúrákhoz ajánlott 500-as verziója. Ezt a tervezőcsapat 80 kg fölötti középhaladók számára készítette, rendszeres használatra, egy- vagy többnapos túrákra.
  • Kisebb hullámokon való szörfözéshez olyan SUP-ot érdemes választani, melyet könnyű manőverezni, tehát rövidebbek és kevésbé vastagok. A felfújható ITIWIT 500 8’ középhaladó SUP szörfösöknek ajánlott, már 3 perc alatt felfújható 17 PSI-re (135 liter) és  hátizsákban összehajtva 10,5 kg.

 

  • Ha már SUP versenyeken is indulnál, akkor válassz a keskeny SUP board-ok közül, melyek nem szélesebbek 25”-nél. Ezek merevítői a sebesség és stabilitás ideális kompromisszumát biztosítják. Középhaladó versenyzőknek ajánljuk az ITIWIT felfújható RACE 500 14’ modelljét, mely kellően strapabíró, a táskába hajtogatva is kis helyen elfér (75x45x30 cm) és mindössze 8 perc alatt felfújható 17 PSI-re.

Testsúly

SUP vásárlásakor ügyelj arra, hogy a súlykategóriának megfelelő board-ot válaszd. A Decathlon áruházakban kapható SUP-ok esetén a következő súlyhatárok szerint különböztetik meg a boad-okat:

  • a felhasználó testsúlya 60 kg alatt van
  • a felhasználó testsúlya 60-80 kg közé esik
  • a felhasználó testsúlya több 80 kg-nál

A SUP isteni szórakozás csapatban is! Verseny a tavon? Naná!

Ha túl könnyű vagy a SUP-hoz:

Ha a SUP-od 60-80 kg súlyú sportolóknak ajánlott, de te mindössze 50 kilós vagy, akkor a tömegedhez képest a board túlságosan nehéz lesz, így a haladás nagyobb erőfeszítést igényel majd tőled. Na persze kis gyakorlással és erősítéssel idővel ezen a problémán túllendülhetsz.

Ha túl nehéz vagy a SUP-hoz:

Ha 90 kilós súlyod ellenére olyan SUP-ot használsz, amit 80kg-ig ajánlottak, még nem fogsz elsüllyedni. Viszont a súly kisebb területen oszlik meg, mint az ideális lenne, így lassabban tudsz haladni, kevésbé stabil és manőverezhető a board.

Kiszerelés

Felfújható SUP: Könnyebbek merevfalú társaiknál. Emellett speciális kialakításuk lehetővé teszi, hogy összehajtva tökéletesen illeszkedjenek tokjukba. Csak tedd a pumpával egy hátizsákba, vedd a kezedbe az evezőt és már indulhatsz is a tóra.

Merev SUP:  A SUP-ot intenzív szinten használóknak ajánljuk, mert a vízre gyakorolt erőátvitelük jobb, mint a felfújható típusoknak. Anyaguk miatt azonban nehezebbek is és „teljes” formában szállíthatók, pl. tetőcsomagtartón vagy szállítóhevederrel.

A felfújható SUP-ok praktikus táskában szállíthatók

Evezőlapát és az úszást segítő mellény

Az Itiwit SUP evezőlapátok állíthatóak, hogy biztosan illeszkedjen a magasságodhoz. Ezen kívül szétszerelhetőek is, így könnyű szállítást biztosítanak. Haladóknak a karbonszálas lapátokat ajánljuk.

Minimum 50N vagy 50N+ úszást segítő mellényt viselj a SUP során.

Te hol próbáltad ki idén ezt a sportot? Hazai tavon, folyón, vagy tengeren? Oszd meg velünk élményed!

 

 

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​