Kutyameleg: itt a kánikula, készülj fel rá okosan!

Ahogyan azt már megszokhattuk, a tavasz idén is rövidre, de annál esősebbre sikerült és egy hosszúra nyúlt télből pár hét csapadék után rögtön a nyárra ugrottunk. A forró tea helyett jött a hideg sör, a hótaposóra kis gumicsizma után a szandál... Lássuk, mire érdemes odafigyelni a melegben a kutyásoknak.

Ne süsd meg a kutyádat!

Elég abszurdnak tűnik így leírva, pedig évről évre megtörténik: kánikula idején az autóban felejtett kutyák bizony hamar hőgutát tudnak kapni, és akár el is pusztulhatnak.  A szociális hálón évek óta forognak a “ne süsd meg” témájú felhívások, sok esetben jogi segítséget is ígérnek azoknak, akik meg merik lépni, hogy betörjék valaki autójának ablakát. Mielőtt erre a lépésre szánnánk magunkat, gondoljuk végig a következőket:

  • Látjuk a kutyán a hőguta tüneteit? A modern autókban sok esetben álló helyzetben is tud menni a klíma, ha a jószág csak lazán liheg és nézelődik, még biztosan nincs baja. Hőguta esetén a kutyák vadul lihegnek, pupillájuk kitágul, nyáluk sűrűvé válik, bágyadtak, elesettek, láthatóan rosszul vannak.
  • Ha betöröd az ablakot, tudod, hogy mihez kezdj a kutyával? Ha rosszul mérted fel az állapotát, és mégsincs annyira rosszul, ellenben megrémül és menekülni kezd, meg kell tudnod fékezni. Illetve az is lehetséges, hogy meg akarja majd védeni az autót a behatolótól – attól, aki az ablakot rátörte!
  • Ha valóban hőgutát kapott, tudod, hogyan kell újraéleszteni? El tudod vinni sürgősen állatorvoshoz? Sajnos nem elég az, hogy árnyékba kerül és bevizezik, a hőguta során súlyos folyamatok indulnak el a szervezetben, amihez feltétlenül szükséges állatorvosi beavatkozás!

Mivel az indokolatlanul betört kocsiablak rongálásnak számít, ha rosszul mértük fel a helyzetet, minimum a kár megtérítésével kell számolnunk. A fent leírtak fényében gondoljuk át, hogy a kutya azonnali segítségre szorul-e, és ha még nem mutat rosszullétet, próbáljuk meg felmérni, merre lehet a gazdája. Általában áruházak parkolóiban történnek ilyen esetek, és a legtöbb üzletben a hangosbemondó használható ilyen vészhelyzetekre! Ha a tulajdonos percek után sem kerül elő, és a kutya állapota láthatóan romlani kezd, akkor viszont lépni kell!

A fotó szigorúan csak illusztráció! 🙂

Segíts neki okosan!

Lehetőleg ne úgy, hogy levágatod nullással a szőrét… Komoly viták folynak arról, hogy a hosszú szőrzet mennyire segít vagy sem a kánikula idején a kutyákon, de az biztos, hogy a csutkára nyírás nem lesz nyerő ötlet. Sokkal inkább hatásos az aljszőrzet teljes kiszedése, és a rendszeres fésülés. Továbbá a modern kor vívmányait is ér használni: a hűtőmellény és a hűtőmatrac kiválóan segítenek a kutyák hőérzetén séta közben illetve otthon. Akinek van kertje, még több lehetősége van: a boltokban kapható kagyló alakú medencét rá lehet kötni az esővizes hordóra, és máris van egy gazdaságos kutyapancsolónk.

Kinek kis medence, jut, kinek nagyobb… 🙂

További egyszerű ám annál hatékonyabb segítség, ha a fölös aljszőrén kívül a fölös szigeteléstől is megszabadítjuk… Ha nem fedi zsír a testét, akkor a belső szervei, a keringése hamarabb leadja a fölösleges hőt, és egy kis mókázás után a pulzusa sokkal hamarabb visszaáll majd normálisra. A kutyák optimális kondícióban tartásáról már írtam korábban a Deca blogra és a sajátomra is.  Röviden – felnőtt, egészséges kutya esetében- a bordaív rövid szőrnél legalább félig kilátszik lélegzéskor, hosszabb szőrű kutyáknál simogatásnál “zongorázható”, soványnak akkor számít, ha a csigolyák, főleg a gerinc, vagy rövid törzsű kutyáknál a medence, kitapinthatók/látszódnak. Bizonyos hosszú törzsű kutyáknál (pl. agarak) a kilátszó medenceív normális!

Találós kérdés: hány bordája látszik ki Ozzynak?

Óvakodj a élősködőktől!

A kánikula kedvez a rovaroknak, köztük olyan haszontalan és idegesítő bajkeverőknek is, mint a kullancsok és a szúnyogok. Sajnos most már elmondható, hogy Magyarország is fertőzött szív- és bőrféreggel, és ezeket a parazitákat sajnos a mindenhol jelenlévő szúnyogok terjesztik. A kullancsok és bolhák ellen már szinte mindenkinek van bejáratott ellenszere, de a szúnyog még új terület és nehéz is ellene védekezni. A szívféreg viszont végzetes parazita, így ezt a témát mindenképp érdemes megismerni közelebbről minden kutyatartónak.

Nem csak a kutyák, a szúnyogok is kedvelik az árnyékot…

Kelj a kakassal!

Az a szomorú helyzet, hogy május végétől már csak hajnalban lesz élhető idő, szóval, ha edzeni szeretnél a kutyáddal, akkor feküdj le időben és húzd fel a vekkert. A hőségben való terheléshez természetesen a kutyák is szoktathatók, de bizonyos fajtáknak végesek a határaik (pl. rövid orrúak), és ha nagy bennük a tenni akarás (alias: trieb), akkor nagyon könnyen túlhajtják magukat. Érdemes a jószágnak is felkészítési tervet írni, először a tüdőkapacitását növelni (kardio edzésekkel, futival, labdázással), és csak utána belefogni komolyabb dolgokba.

A barik sem szeretik a hőséget, legeltetni is hajnalban indultunk Pogóval

Úsztass, de okosan!

Az úszás használható fő edzésnek is, hiszen rengeteg izmot megmozgat. Ráadásul nincs időkorlátja sem, hisz a kutya nem fog túlmelegedni, hiába a kánikula. Árnyoldala, hogy mivel nem melegszik túl, nehezebb meglátni a határokat… Sajnos minden évben hallani tragédiáról, megfulladt kutyákról, akik egyébként jó úszók voltak. A haláleset elkerülhető úszó- vagy úszást segítő kutyamellénnyel, így ha esetleg görcsöt kap, vagy túlhajtja magát, akkor sem kell félni, hogy elsüllyed és esetleg túl későn érünk oda segíteni.

Strandhangulat Pogival

Ha már úszás, felelős kutyatartóhoz illőn tudjunk különbséget tenni az úsztatás és a kutyával fürdés között. Bár  imádok kutyás strandra járni és együtt lubickolni a kutyáimmal, óva intek tőle mindenkit, hogy a Fifi igényeit háttérbe helyezve csak azért lerángassa magával a szabadstrandra, hogy szerencsétlen ott legyen. Mondjuk egy fához kötve, miközben ugat, lepisili más pokrócát, vagy éppen terhére van a környezetének. A vízparti ebetikettről írtam kicsit részeletesebben is korábban.

Pogo a Balatonon: nem strandolt, csak pózolt

Nekünk is most jön az uborkaszezon… Vége a terelő versenyeknek, és tréningre is majd úgy megyünk, hogy este ottalvás, majd fél hatkor start és nyolcra már bezárt a mókatár. Mert ha a kutyának nem jó a kánikula, akkor képzeljük el mit él meg a birka… A kutyasulis foglalkozásokat persze meg szokták tartani, bár azok is elcsúsznak ilyenkor korábbra illetve későbbre. Maradnak az árnyas erdőben megejtett túrák és séták, meg a sokat emlegetett úsztatás.

Ha kiváncsi vagy, mi hogyan éljük meg a nyarat, kövesd a falka blogját 🙂

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​