15 tipp, hogy túléld a kánikulában futást

Nem tudok lemondani a futásról, az életem része lett a heti 3 alkalom szaladás. Nyári hőségben is képes vagyok nekiindulni a távnak. Összeírtam, nekem milyen praktikák váltak be a 30 fok feletti hőmérsékletben való futáskor.

15 tipp, ha kánikulában sem mondanál le napi futás adagodról:

 1. Légáteresztő, nyári futásokra tervezett ruházat: Könnyű és légáteresztő anyag ilyenkor nélkülözhetetlen. Az ilyen felsőruházat textíliák a kiváló szellőzést biztosítanak, extra gyorsan száradnak, nem ragadnak a testhez. Fontos, hogy a varrása extra lapos legyen, hőforrasztott illesztésekkel – így biztosan nem dörzsöl ki. Én az ujjatlan verziót szeretem, mert így még kisebb az esélye a bőrhöz való súrlódásnak. Nadrágból a terepfutó verziót használom akkor is, ha utcai futásra indulok. Ezeken jellemzően több zseb van, így elfér a zselé, müzli szelet, kulcs, mobil..
 2. Naptej – nincs annál rosszabb mint leégett bőrre cuppantani másnap a sportmelltartó pántját. A napvédő krémek már elérhetőek spray , roll on és stift változatban is.
 3. Mielőtt elindulok és futás alatt többször csurom vizesre nedvesítem a ruhám és a hajam. (A naptej miatt így sem dörzsöl ki a mez.)
 4. Én nem kedvelem, ha extra súlyokat (pl. kulacsot, összehajtható víztasakot) kell magammal vinnem a szaladásokra, így használom az ivókutak lelőhelyet megmutató weboldalakat. Tervezetten arra haladok az edzés során. Extra tipp: egy szabályozásnak köszönhetően minden játszóterén kell lennie ivóvizet adó csapnak. Ha már minden kötél szakad: inkább a kulacstartó mellényt választom. Nekem a Kalenji modellje vált be.
 5. Lemondok arról, hogy tűző napon rekordot fussak edzésen. Ilyenkor tartom a “hosszú-lassú”, alacsony pulzus szintű szaladásokat.
 6. Nem csak a futás során iszok, de mar egész nap bőséggel hidratálok, kvázi feltankolom a szervezetem sejtszintig.

  Tikkasztó hőségben nem űzöm magam gyors tempóval

 7. A másfél-két órát meghaladó edzések után sótablettát vagy vitaminos, ásványi anyag tartalmú italt fogyasztok. Ezek fokozzák a víz felszívódását sportolás közben és hozzájárulnak a teljesítmény fenntartásához hosszú ideig tartó terhelés esetén.
 8. Bar az izmaimat ilyenkor lazábbnak érzem, mint télen, de a legnagyobb forróságban is végzek bemelegítést és a végén nyújtást – az izmok meghálálják és kisebb a sérülés veszélye.
 9. A simléderes sapka nekem nem vált be (befülledek), de sport-napszemüveget veszek fel, hogy védjem a szemem az UV sugárzástól. Én a Kalenji Run 500 típust választottam, ez könnyű (26 g) és rugalmas, az állítható orrnyereg révén az arcomhoz tudom igazítani – pár lépés után fel sem tűnik, hogy rajtam van.
 10. Általában igaz, hogy érdemes a futást az átlagos tempónknál lassabban indítani, ám ez most fokozottan igaz. A szaladásom első 10-15 perce szinte cammogás érzetű a táv többi részéhez képest.
 11. Ha van lehetőségem a forró beton helyett inkább erdei futást választok, hogy Budapest olyan részeit, ahol több az árnyékot adó fa. (Gyakran futok ilyenkor Pasaréten, a Városmajorban, Szilágyi Erzsébet fasoron.)
 12. A futások után könnyű sós leveseket, gyümölcs turmixokat, frissen préselt zöldséglevet fogyasztok – így gyorsan pótlom az elvesztett ásványi anyagokat, vitaminokat és a gyomromat sem terhelem.
 13. A futás alkalmakat között legalább 1 pihenőnapot tartok – így a szervezetem tud regenerálódni.

  Nyári napokon inkább hajnalban vagy este futok

 14. Nem erőltetem. Ha azt érzem, hogy mar végképp nem esik jól, lelkiismeret furdalás nélkül megállok vagy visszafordulok és kevesebb távot futok. Végső esetben marad a kicsit unalmas futópadozás – a légkondis edzőteremben.
 15. És a legfontosabb: Próbáljátok elkerülni, hogy 11-15 óra között fussatok. Szaladás közben hajnalban Budáról átnézve látni ahogy felkel a nap a pesti oldalon – kihagyhatatlan élmény!

Vigyázzatok magatokra! Jó futást mindenkinek!

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​