” Újra ellenük ” – 2019 Horvátország Umag

Az elmúlt évben, Portugáliában Kerekesszékes Kézilabda Európa Bajnokságon találkoztam először a Horvát kézilabda-válogatottal. Rettentően gyorsak és pontosak voltak, így aztán fölényes győzelmet arattak ellenünk. Idén májusban megnézhettük, hogy az elmúlt fél évben mennyit fejlődtünk, hiszen edzőmérkőzésre hívták meg a Magyar Válogatottat Umagba.

Nagyon szép helyen volt a szállásunk. Hosszú utazás ide, alacsony vízhőmérséklet oda, nem bírtam ellenállni a hívásnak, első utam a tengerbe vezetett. Este közös vacsorára voltunk hivatalosak vendéglátóinkkal, akik közül néhánnyal már a portugáliai mérkőzés után barátságot kötöttünk.  Természetesen, a több nyelven és kézzel folytatott beszélgetéseknek fő témája a parasport – kézilabda, kosárlabda – volt. A lényeg, hogy megértettük egymást, függetlenül attól, hogy nem volt olyan közöttünk, aki horvátul és magyarul is tudott volna. Az ugratások sem maradhattak el, így aztán megtudhattuk, hogy komolyan veszik a másnapi mérkőzést, minél nagyobb arányban szeretnének győzni.

Nem csak testben, lélekben is felkészültem

Már kora reggel felébredtem és nem is tudtam újra elaludni. Jobb híján elmentem szállodánk fitnesz termébe. Aztán reggeli a csapattal, majd délelőtti edzésünk következett. Már a gyakorlások során sem nagyon tudtam „féken tartani kerekesszékemet”. Próbáltam labdákat szerezni, hogy minél gyorsabb támadásokat tudjunk vezetni. Ám ennek is megvan a maga veszélye, ha nem sikerül a terv, akkor létszámhátrányba kerülünk védekezésben. Így aztán vissza kellett fognom magam, mert a csapat érdeke a legfontosabb.

Nehezemre esett nyugodtnak maradni

Ebéd, videózás és csendes pihenő következett. Hiába próbáltam mást, csak az esti mérkőzés járt a fejemben. A taktikai megbeszélés során elhangzott edzői utasítások és a képzeletbeli megvalósulásai. Nagyon lassan telt el a mérkőzésig hátralévő idő. Már szerettem volna játszani, küzdeni és bizonyítani, hogy fejlődtünk, fejlődtem tavaly óta.

Tizenkét harcos és az edzőik

Végre elérkezett a pillanat, elkezdődött a mérkőzés. Sajnos nem felejtettük az előző mérkőzésünket, ahol kishitűen játszottunk és nagyon kikaptunk. A Horvátok pedig magabiztosak és gólerősek voltak. 5:0 állt az eredményjelzőn. Edzőink változást kértek tőlünk. Agresszívabb védekezést, nekem pedig az ellenfél legveszélyesebb emberét kellett semlegesítenem. Rátapadtam, mint egy pióca. Nem is ízlett neki. Felpörögtünk, ami nem csak a pályán belül volt érezhető, hanem a kispad felől jövő buzdító szavakból is.
Kiderült, ellenfelünk is csak emberekből áll. Most a mi akaratunk érvényesült és ők kezdtek el kapkodni, hibázni. Egy öt nullás rohanással sikerült egyenlítenünk! Euforikus hangulat uralkodott ekkor a csapaton belül.

A csapat végre pörög

Kemény, ütközésekkel tarkított második félidőt játszottunk, olyan erényeket csillogtatva, amelyek eddig nem voltak ránk jellemzőek. Ugyan a mérkőzés vendéglátóink háromgólos sikerével zárult, mi sem szégyenkeztünk, hiszen az előző összecsapásunkhoz képest egyenlő partnerei voltunk az EB ezüstérmesnek. Igaz, ha tovább akarunk fejlődni, akkor a meglévő hiányosságainkat sem felejthetjük.

Pályán kívül egy család vagyunk

Bármilyen kemény is volt a mérkőzés, a vacsoránál már, mint barátok ültünk egymással szemben. A finom falatok végén még mindig az járt a fejemben, miként lehetnénk még jobbak csapatban és egyénileg is. Bántottak a hibáim, hiszen egy győzelemmel még nagyobb meglepetést okozhattunk volna. Talán arcomra is kiültek ezek a gondolataim, mert a horvátok közül néhányan odajöttek és azt mondták: „Jó úton haladtok, csak így tovább!”

Szép helyen, kedves, nagyszerű emberekkel körülvéve és megmérettetve jól éreztem magam. Ez a pár nap új ambícióval töltött fel!

Köszönöm!

Palkovits Tamás

Palkovits Tamás

Karcagon születtem 1990. augusztus 15.-én. 2015. szeptember 15.-én egy baleset teljesen átformálta az életemet, de két év vegetáció után, "lecseréltem a... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​