Biztos módszer az UV-sugarak ellen – UV-szűrős ruházat

Hogy megvédje a fiatal szörfösök bőrét, a Decathlon új szörfös márkája, az Olaian megalkotta az 50+ faktoros védelmet nyújtó, UV-szűrő ruhadarabok választékát. A termékek még nedvesen is optimális védelmet biztosítanak; kiszűrik az UVB-sugarak 98% és az UVA-sugarak 95%-át. Bai Tamás, országos szörf sportfelelős írását olvashatjátok.

Egy UV-szűrő felső jobban véd, mint egy pamut póló?

Igen, mivel a pamut anyag szálai nedvesség hatására kitágulnak, ami lehetővé teszi a fény, és ezáltal az UV-sugarak átjutását.

UV-szűrő felsőink másik előnye, hogy kialakításuknak köszönhetően a hullámokban is a helyükön maradnak, nem mozdulnak el. Az idei szezonra tervezőcsapatunk remek ötlettel állt elő: a ruhákon kis zsinórokat helyeztek el, melyeket fürdőruhádhoz vagy úszónadrágodhoz rögzíthetsz, ezzel is fokozva a felsők stabilitását. Ez azt jelenti, hogy nehezebben csúszik fel a felsőd, így védtelen bőrödet kisebb eséllyel érik el a napsugarak.

Az UV-szűrő felsők hatékonyabbak a napvédő krémnél?

Az UV-szűrő felsők tartós, állandó védelmet nyújtanak, ellentétben a napvédő krémmel, melyet 2 óránként ismételten fel kell vinni a bőrre.

Ugyanakkor a ruhadarabok csak a fedett testrészeket védik, ezért a fedetlen részeken (például az arcodon, karodon és lábadon) erősen ajánlott a napvédőkrém használata.

UV-szűrő ruházat

A test fedetlen részein ajánlott a napvédő krém használata

Hogyan védenek az Olaian UV-szűrő felsők?  

A titok a következő: a sűrűn szőtt poliészter és elasztán szálak elzárják a napfény útját, és meggátolják az UV-sugarak áthatolását.

Az 50+ faktoros ruhadarabok tökéletes védelmet nyújtanak?

A faktorszám jelzi, hogy egy ruhadarab milyen szintű védelmet biztosít a napsugarakkal szemben. A skála 15-östől 50+-os faktorszámig terjed.

Minden ruhadarabunk megfelel a EN-13758-02-es európai szabványnak, és az összes szövetünk 50+- faktoros, optimális szintű védelmet nyújt.

Hogy megfeleljenek a szabványnak, és igazoljuk, hogy szöveteink valóban 50+ faktoros védelmet nyújtanak, a Decathlon Kutató-Fejlesztő Központjának laboratóriumában mérnökeink „fénysugártesztnek” vetik őket alá.

UV-szűrő ruházat

Az UV-szűrő ruházatot természetesen nemcsak szörfözéshez, hanem strandoláshoz, fürdőzőknek is lehet használni!

A napvédő ruházat viselése nem helyettesíti a napon tartózkodással kapcsolatos egyéb óvintézkedéseket, mint például a napon tartózkodás kerülését dél és 4 óra között, a napszemüveg viselését és a sok víz fogyasztását.

Mosás hatására nem csökken a védelem mértéke?

Nem, mivel minél többet hordjuk vagy mossuk az UV-szűrő ruházatot, annál több apró, bolyhos, szabad szemmel nem látható részecske keletkezik az anyag felszínén, melyek növelik az anyag sűrűségét és ezáltal a nap ellen nyújtott védelem mértékét is.

A szörfösöknek készült UV-szűrő ruhadarabok fürdőzők számára is ideálisak?

Ruhadarabjainkat szörfösök számára fejlesztettük ki, hogy védjenek az UV- sugaraktól, különösen a víz felszínéről visszaverődőktől. Természetesen minden fürdőzőnek megfelelnek, nemcsak szörfösöknek.

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​