Kezdő kutyás futók dilemmája: futóöv vs. beülő?

A tipikus kezdő kutyás futó vagyok: gyülöltem a futást, lassú vagyok, esetlen, és ezzel tisztában lévén nem is akartam nagyon profi cuccokba beruházni az elején. Az elején... azóta már másként látom a dolgokat. Nézzük a canicross humanoid-oldali legfontosabb eszközét: futóöv vs beülő?

A kezdet kezdetén úgy vélekedtem, hogy az én gyatra tempómhoz és terebélyes hátsó felemhez bőven elegendő, ha csak az övet veszem meg. Egyrészt aggódtam, hogy a beülő kényelmetlen lesz, másrészt fölösleges flancnak éreztem. Negyvenezres profi futócipőt sem vesz az, aki alig bír 3 kilométert futni, miért vennék pont ebből az eszközből rögtön versenyre valót…? Nos, tény, hogy hosszú évekig kiszolgált a futóöv is, nézzük picit részleteiben a témát.

Vagus & Musher vegyes szettünk

Kezdő futó – rövid táv. Elegendő lenne a futóöv?

Szigorúan az én véleményem (és még mindig nem vagyok canicross versenyző sem, szóval hobbista kocafutóként mondom ezt) az, hogy a tempó a kulcs, méghozzá a kutyáé. Egy jól húzó, erős kutya el tudja érni, hogy a futóöv – ami békés kocogásnál még szépen marad a helyén – egyszer csak a hónunk alatt fixálódjon, beszorítsa a levegőt és összességében rettentő kényelmetlen legyen. Nem mondom, hogy nincs létjogosultsága az övnek, nekem jó szolgálatot tett hosszú évekig, de onnantól kezdve, hogy megtanultam futni, a kutyáimnak pedig végre lehetősége lett rendesen húzni (értsd: nem fékeztem őket) már muszáj volt váltanom.

Boldog kutya :)

Boldog kutya 🙂

Ne félj a beülőtől!

Kicsit furcsa formájú lehet elsőre egy beülő, és bizony én is aggódtam, hogy az összeérő husi lábaimmal mennyire lesz kényelmetlen. Ahogy a fórumokat olvasgatom, a futók többsége hozzám hasonlóan tanga-effektustól tartott 🙂 Tény, hogy összeérő lábakkal az egész életünk kicsit nehezebb, de ha jól állítjuk be a beülő fenekét, akkor egyáltalán nem fog zavarni! Szépen befekszik a helyére, és igen, valamelyest hozzáér a nadrághoz, de nem dörzsöli annyira, hogy zavaró legyen. Futás közben konkrétan fel sem tűnik!

A helyén marad, és nem kényelmetlen. Komolyan!

A helyén marad, és nem kényelmetlen. Komolyan!

Könnyebb, jobb, gyorsabb!

Nagyon sokat számít az, hogy nem kúszik fel a futóöv. Egyrészt nem a gerincedet rángatja a kutya, másrészt könnyebb a levegővétel is. És tudjuk, ez mennyire hasznos, ha fut az ember 🙂 . Az övvel a nagyobb tempó mellett szinte azonnal beszúrt mindkét oldalam, a beülővel ugyanez rögvest megszünt! Azzal, hogy csípőn marad a húzáspont, sokkal könnyebb a futás! Igen, kicsit “szoros a bugyi”, de menet közben már nem fogod érezni.

A különbség számokban mérhető

Korábban a kb. 2 km-es körünkön futottunk Rebivel 5 perc körüli kilométereket, most már ugyanezt teljesítjük a 3.8 kilis távon is. További előny, hogy most már nem kell lassításra kérnem a kutyát, nettó biztatok. Ez pedig azt is jelenti, hogy “Miss Hurrikán” Rebelle egy-egy futás után néha két órákat is húzza a lóbőrt – ezt korábban sci-fi jelenetként sem mertem volna elképzelni… Elsőre el is gondolkoztam rajta, hogy esetleg beteg, de miután a kövi futás után is így regenerálódott, be kellett látnom a lehetetlent: elfáradt.

Fáradt boci = boldog boci

Fáradt boci = boldog boci

Honnan, milyet?

Musher, Vagus a magyar gyártóink, külföldről elérhető a Non-Stop és a Zero DC, mindegyik jó minőségű beülőket készít, érdemes körülnézni a neten, mielőtt döntenénk. Egy kis sneak peak: jelenleg azon dolgozunk, hogy a Decathlon áruházak kínálataiban is meg tudjunk jelentetni versenyre is használható kutyás futó beülőket. 😉 További hírek hamarosan!

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​