Mi a különbség az uszodai és a nyíltvízi úszás között ?

Az úszást mint sportot lehet űzni uszodában, ahol mesterséges környezetben kötelek választják el a pályákat egymástól. Itt általában 25-50 méter után megérkezik a fal, és meg kell fordulnod. De lehet művelni akár nyílt vízen is. Miben különbözik a nyíltvízi úszás az uszodaitól? Ezt a két úszásformát szeretném most bemutatni.

Tudnivalók az uszodai úszásról

Az uszodai úszás, amit szerintem a legtöbb ember választ, hiszen  könnyen elérhető csak el kell menni a közeli uszodába, ahol felveszel egy úszódresszt és már kezdődhet is az edzés. A víz hőfoka általában 26 fokos. Az uszodában medencében folyik az edzés, és ha elfáradtál, bármikor megállhatsz a falnál pihenni, így feltudsz készülni a következő hosszra. Úszhatsz folyamatosan, ilyenkor bukófordulóval tudsz gyorsan megfordulni, így tudsz tovább haladni megállás nélkül. Ha csak rövid távokat szeretnél úszni, akkor előnye, hogy könnyű számolni a megtett méterszámokat, hiszen faltól falig úszol, oda-vissza.

Uszodai úszáshoz való felszerelés

Uszodai úszás – mesterséges, ideális környezet

Ha az uszodai úszást választod, akkor szüksédeg lesz  egy úszósapkára, egy női úszódressz / férfi úszódresszre, illetve egy jól megválasztott úszószemüvegre.

Tudnivalók a nyíltvízi úszásról

Ahogy jön a nyári szezon, úgy jön a nyíltvízi úszás szezonja is!  Ezt a mozgásformát nem mesterséges vízben, hanem  folyókban, tavakban, vagy tengerekben folytatják azok, akik ezt a fajta kihívást keresik. Itt nem csak 3-4 km-t úsznak, hanem sokkal hoszabb távokat tesznek meg egy-egy edzésen, vagy akár versenyen. Nagyon izgalmasnak tűnik ilyen helyszíneken úszni, vizsont nem szabad elfelejteni, hogy ez élővíz, és számos veszélyt is tartogathat. Itt számolni kell a hullámokkal, ami sokkal jobban megnehezíti az úszást, mint ha uszodában úsznál. Még a legprofibb úszóknak is nagyobb figyelemmel kell eljárni, mind a felkészülést, mind a úszást illetően. Az egyik fontos dolog az edzéseken való rendszeres részvétel, és ezáltal a kellő állóképesség megszerzése. Mindenemelett fontos az is, hogy milyen felszerelésben megyünk a vízbe.

Nyíltvizi úszáshoz való felszerelés

Nyíltvízi úszás – a természetes környezet nagyobb kihívásokat rejt

A nyíltvizi úszás felszerelése nagyban eltér az uszoda úszás szükséges kellékeitől. Itt nem elég egy úszódresszt felvenni, hiszen a víz sokkal hidegebb, mint a medence vizének hőfoka. Mivel a víz hideg, a sportolók ezért választanak előszeretettel valamilyen neoprént. Ez az anyag melegen tartja a testüket úszás közben. Az AQUATHERMIC technológiának köszönhetően, a vízből való kijövetelkor tapasztalt “fázós” hatást csökkenti, mindemelett kiváló hőszigetelő tulajdonsága van, így hosszabb ideig tudsz sportolni a hidegebb könyezetben. 

Női neoprén úszóoverál: Melegen tartja a karokat és a lábakat is.  1,5 és 1,8 mm-es neoprén anyaga és a bevonatos szövet  18°C fokig “anti-freezing” hatást garantál.

Férfi neoprén úszóoverál: ami szintén ideális nyíltvizi úszáshoz, 20 foknál melegebb vízben!

 

A neoprén ruházat karbantartást igényel. A súrlódások elkerülése érdekében, érdemes vazelint használni, vagy olyan krémet, mely 50%-ban vazelint és 50%-ban lanolint tartalmaz!

Neoprén úszósapka: 14°C-17°C fokos hideg vízben való használatra.

További nyíltvízi úszással kapcsolatos termékeinket itt találod.

Grécs Vanda

Grécs Vanda

Hétévesen kezdetem el úszni, tizenegy évig űztem versenyszerűen. Később sajnos abbahagytam, mert az időmbe nem fért bele a napi két... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​