A Spartathlonhoz vezető út

Borbás Tibor Szabolcs írásain keresztül betekintést nyerhetünk az ultrafutás világába és megismerhetünk egy hihetetlenül inspiráló történetet. A több részből álló cikksorozatban Tibor elmeséli, hogyan lett futó, honnan jött a Spartathlon teljesítésének gondolata, végigkísérhetjük útját a felkészüléstől egészen a versenyen való részvételéig.

A Spartathlon gondolata…

Borbás Tibor Szabolcsnak hívnak, 36 éves vagyok, 15 éve nős, három lányom van, 2008 óta hivatásos tűzoltóként dolgozom Szombathelyen. A futás 2014-ben lépett be az életembe, és pár évvel később fogalmazódott meg bennem az elhatározás, hogy szeretnék részese lenni a Spartathlon elnevezésű ultramaratoni futóversenynek.

A 2017-es alapozási időszakomban ástam bele magam mélyebben a Spartathlon versenybe. Nézegettem a nevezési feltételeket, néztem a teljesítési szintidőket és az indulók beszámolóit csodáltam. Tudtam, hogy egyszer ez kell nekem, át akarom élni azt a csodát, amit csak ez a verseny tud nyújtani. Mivel nagyon nem egyszerű bejutni a versenyre, ezért ezek alapján kezdtem kitűzni a célversenyeket, hogy elérhessem majd egyszer azt a szintet, amivel biztos indulója lehetek a versenynek. Azt, hogy ez mikor fog összejönni, nem lehetett megjósolni, viszont úgy voltam vele, látva az indulók életkorát (bőven vannak 50, 60, 70 éves emberek is), ráérek éveket rászánni arra, hogy megszerezzem az indulási jogot.

Ultrafutás - Spartathlon

Tibor 36 éves, 15 éve él házasságban és 3 lánya van. Családjával Szombathely mellett laknak.

Mi is a Spartathlon?

Ez egy 246 km hosszú verseny, bőven tele emelkedőkkel, általában szeptember utolsó hétvégéjén indul, 30 fok körüli hőmérsékletben. 400 indulót engednek minden évben a szervezők, a teljesítők aránya általában 50% körül szokott lenni. Nehéz bekerülni, mert minden országból (kivéve Japán, Németország, Görögország) csak 25 fő indulhat a versenyen.

Csak azok nevezhetnek, akik megfutnak egy alap szintidőt: 100 km – 10 óra alatt, 12 órán – 120 km, 24 órán – 180 km, 100 mérföldön – 21 óra, Ultrabalatonon – 31 óra. Ezek voltak azok a versenyek, amik közül szerettem volna válogatni. Ha megvan a kvalifikációs szint, az még nem elég a biztos bejutáshoz, mert csak sorsolás alapján lehet bekerülni, kivéve ha valamelyik eredménynél 20%-kal jobbat tudsz teljesíteni.

Ultrafutás - Spartathlon

A Spartathlonon való részvételnek komoly előfeltételei vannak

Ezen adatok tükrében kezdtem meg a felkészülésem a 2017-es évi versenyeimre. Úgy voltam vele, hogy ha sikerül a nevezéshez elegendő alapszintet megfutnom, azzal még nem szeretnék nevezni. Mivel akkor még csak 34 éves voltam és tudtam, van a magyar nevezők közt minden évben nálam jóval idősebb futó is, aki szeretne bekerülni, nem veszem el tőlük a lehetőséget. Azt gondoltam, ha nem sikerül emelt szintet futnom 45 éves koromig, majd akkor kihasználom a sorsolás adta lehetőséget.

Persze ne gondoljátok azt, hogy elég eldönteni, mit akarunk, és ez azonnal össze is jön, mert sok-sok időbe telhet, míg ez sikerülhet. Egyénenként változik, hogy kinek, mennyi idő kell meglépni egyik lépcsőfokot a másik után. Mert lépcsőfokot kihagyni TILOS! Csak akkor szabad továbblépni a következő kihívásra, ha az előtte lévőt stabilnak éreztük! Legyünk türelmesek, hisz annyi időnk van mindenhez!

Szintidők, versenyek teljesítése

Mikor úgy döntöttem, hogy megpróbálok szintet futni 12 órán, 100 km-en, 100 mérföldön vagy az UB-n, akkorra már azért túl voltam jó pár kisebb teljesítésen. Volt 6 félmaratonom (1 óra 32 perc és 1 óra 24 perc közti időkkel), 6 maratonom (3 óra 31 perc és 3 óra 5 perc közti idővel mind). Túl voltam egy 6 órás futáson 69,1 km-rel, a Korinthosz 81 km-en 7 óra 25 perc, Piros 85 terepultrán 9 óra 53 perccel. A Balaton Szupermaratonon 4 nap alatt kerültük meg a Balatont: 195 km-t 17 óra 9 perc alatt teljesítettük.

Ultrafutás - Spartathlon

A hivatalos versenyeken való részvételt jó pár félmaraton, maraton és ultra verseny előzte meg.

Futottam több 50-60 km körüli versenyen is. A hosszabb ultraversenyeken ugyanis alapvető, hogy ezeket a távokat bizony komolyabb holtpont nélkül, viszonylag kevés sétával (vagy séta nélkül) tudjuk teljesíteni. Így nem lesz problémánk a nagyobb távú versenyeken a szintidőkkel, és talán könnyebben tudjuk kezelni az itt ránk váró igazi nehézségeket!

Következő cikkemben részletesebben beszámolok azokról a versenyekről, melyekkel sikerült bekerülnöm az indulók közé.

Borbás Tibor Spartathlonra való felkészüléséről írt további élményeit itt olvashatjátok:

A Spartathlonhoz vezető út

Spartathlon kvalifikáció

Ultrabalaton

Tapasztalatok gyűjtése az ultrafutásban

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​