Darts – Tanácsok kezdőknek

Manapság gyorsan nő a darts népszerűsége, köszönhetően az  egyre több tv-s közvetítésnek. Emiatt mind többen kezdik el ezt a hobbit, hiszen a darts egy igazán remek időtöltés, ahol együtt játszhatunk a barátainkkal, családtagjainkkal és nem kell egy vagyont elköltenünk hozzá felszerelésekre.

Szakács Viktor: Darts online sport menedzser tanácsai
A felszerelés

Lássuk, mire van szükségünk a dartsozáshoz:

A dartsban két féle kategóriáról beszélünk: soft és steel. A soft kategórát műanyag táblára játsszák, műanyag hegyű nyilakkal, míg a steelt szizálszálakból vagy préselt papírból készült táblára, acél hegyű nyilakkal.

A nyilak felépítése: a darts nyíl 3 részből áll, hegy-törzs, szár és toll. A soft nyilaknál a hegyek cserélhetőek a csavaros menetnek köszönhetően. A soft nyilak súlya jellemzően 14-18g, a steel nyilaké 20-24g (a súlyok közti különbségről a haladó darts cikkben olvashatsz).

A darts kiváló csapatjáték

Kezdőknek a soft táblát és nyilat ajánljuk

Azok, akik először kezdenek dartsozni, általában a soft táblát és nyilat választják. A soft táblákon a kis elektronikus kijelző segítségével könnyen nyomon követhető a játék állása, valamint kevésbé sérülésveszélyes, hiszen a műanyag hegyű nyilak nem okoznak kárt. Itt említeném meg a falvédő használatát a tábla mögé: a kezdetekben ajánlatos a táblát olyan helyre rögzíteni, ahol vagy nem sajnáljuk a falat ha lyukacsos lesz, vagy beszerzünk a tábla mögé valamilyen falvédőt.

A kezdőknek inkább a műanyag hegyű nyilak ajánlottak

Szektorok

A táblán szektorokat találunk az adott pontértékhez. Kívülről-befelé haladva a szektorok: dupla-szimpla-tripla-szimpla-kisbull-bull. A dupla szektor az adott pontérték dupláját éri találat esetén, a tripla a háromszorosát, míg a kisbull 25 pont, a bull pedig 50 pont. A darts játékszabályok könnyen megtanulhatók és hamar élvezetessé válnak a meccsek.

Miért jó dartsozni?
  • Javítja a kéz-szem koordinációt
  • Javítja a koncentrációt
  • Csökkenti a stresszt
  • Remek csapatjáték, hiszen párosban is játszható

Jó játékot kívánok Nektek!

 

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​