Darts – Tanácsok haladóknak

Haladó szintre lépnél a darts sportban? Szakértőnk tanácsaival igazán egyszerű lesz a steel kategória elsajátítása.

Szakács Viktor: Darts online sport menedzser tanácsai
Kezdő és haladó darts közötti alapvető különbségek

Az előző cikkemben írtam arról, hogyan is fogjunk neki a darts elsajátításának, ebben az írásban pedig igyekszem egy pár tanáccsal szolgálni azoknak, akik szeretnének szintet/szinteket emelni a játékukon, mégpedig a STEEL kategóriában.

A nyilak súlyai eltérőek és ötvözetei eltérőek lehetnek: az acél hegyű nyilak rézből, nikkelből, valamint nikkel-volfrám ötvözetből készülnek. A volfrám nyilak előnye, hogy míg a réz és a nikkel nyilak vastagabbak, addig a volfrám nyilak ugyanakkora súllyal sokkal vékonyabb kivitelben készülnek. Hogy miért jó ez? Minél vékonyabb a nyíl, annál könnyebb férnek el egymás mellett egy adott szektorban, ami a már jól begyakorolt technika segítségével sokkal eredményesebb játékot tesz lehetővé. A volfrám nyilak természetesen drágábbak, mint a réz és nikkel társaik. Kezdetben nem is javasolnék drágább nyilakat, kínálatunkban 1490 ft-tól T120 megtalálható egy kezdő nyíl szett, ami tökéletes ahhoz, hogy elkezdjük a steel dartsot felfedezni.

T120-as acél hegyű darts nyíl, mely 3 db-os kiszerelésben kapható a Decathlon áruházakban és online

A nyíl súlya

A megfelelő nyíl súlyának kiválasztása teljesen egyénfüggő, valamint az is, hogy milyen törzs formájú nyilat válasszunk. Léteznek torpedó és henger formájú nyilak, melyeken a törzs barázdált, vagy recés felületű. Ez azért fontos, mert itt fogjuk érezni, milyen a nyíl fogása.  Kezdetben érdemes 18-20g-os nyilakkal próbálkozni és megtalálni a legstabilabb fogást számunkra, majd váltani nehezebbre, melynek előnye, hogy magabiztosabban lehet velük dobni. A nyilat nem szorítani kell, hanem megtalálni annak a tömegközéppontját, ahol a legkényelmesebben tudjuk azt úgy tartani, hogy szinte eggyé válik a kezünkkel. Ahány ember, annyi stílus, a lényeg, hogy ne akarjunk utánozni senkit, rá fogunk érezni a sajátunkra.

Testtartás

A pontosabb dobás érdekében nagyon fontos a stabil beállás és testtartás: a célozni kívánt szektorral álljunk szembe, vállunk maradjon mindig stabil, testtartásunk fix, ne mocorogjunk. Szemünk mindig fókuszáljon a dobni kívánt szektorra, és egy képzeletbeli vonalon akarjuk a nyilunkat odajuttatni.  Fontos, hogy a kezünket vezessük végig a dobás során, úgy, mintha a szektort „meg akarnánk fogni”. Ez nagyon sokat segít a pontosabb dobások elérésében.

A strapabíró Club700 tábla

Végül, de nem utolsó sorban jó tábla fontossága: a CLUB700 tábla egy nagyon strapabíró, megfelelő rostszál szerkezettel rendelkező tábla, melyen vékonyak az elválasztók, így még élvezhetőbb a játék. Számlapja elforgatható, így könnyen variálhatjuk a szektorokat.

Dartsra fel!

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​