Begin 100 – Egy tájoló kifejezetten a tájfutást elkezdők számára

Már csak néhány nap és az áruházakba érkezik a Begin 100 - egy tájoló, mely kifejezetten azoknak készült, akik most szeretnének megismerkedni a tájfutás adta szépségekkel.

Mindez persze nem most kezdődött. Az első vázlatok 2016 végén születtek meg, és a projekt illetve a csapat összeállása után 2017 nyarán láttunk munkához Lille-ben, a Decathlon főhadiszállásán.

Azt már az elején eldöntöttük, hogy nem a meglévő tájolókat, iránytűket szeretnénk csiszolgatni, így teljesen az alapoktól láttunk neki a tervezési folyamatoknak. Számos sportolóval, edzővel és klubbal találkoztunk, amely végén körvonalazódni látszott egy kifejezetten a kezdők számára készülő tájoló, amely egyrészt rendelkezik az alapvető funkciókkal, másrészt elég egyszerű, praktikus és ergonomikus az első tájékozódási feladatok alkalmával. Mindezt persze szerettük volna úgy létrehozni, hogy a funkcionális fejlesztések a lehető legkevésbé jelentkezzenek az árban, azaz a lehető legjobban tegyük elérhetővé a tájfutás adta örömöket. Ennek eredményeképpen született meg a Begin 100-as modell!

Na de nézzük mit is tud pontosan?

Természetesen megmutatja merre van észak. Ez a tájolók alapvető funkciója, de emellett egyéb praktikus opciókkal is elláttuk. Található rajta mm beosztás, de irányszöget is lehet vele mérni. Elhelyeztünk rajta egy háromszöget és egy kört, aminek a segítségével az első pályákat lehet könnyedén megrajzolni, vagy akár megtervezni. A háromszög szokás szerint a rajtot jelenti, míg a körrel a pontok helyét szoktuk jelölni a térképen. A kényelmet egy csuklópánttal egészítettük ki, így biztosítva, hogy ne hagyjuk el tájékozódás közben. Saját tapasztalat, hogy szokni kell azért, hogy térképpel, tájolóval vagy akár dugókával a kezünkben haladunk, futunk az erdőben.

Emellett úgy gondolom az egyik különlegessége a tájolónak a nagy piros nyíl! Ezzel azt szerettük volna elősegíteni, hogy ha betájoltuk magunkat, akkor mindig ezt, azaz a helyes irányt kövessük, és ne az iránytű által mutatott északot, ami sokszor előfordul az elején. (Ha szeretnéd jobban megismerni a tájolók használatát, olvasd el egy korábban megírt cikkemet!)

Tájoló kezdőknek

A Begin 100-as tájolóval könnyű megtanulni a tájolók használatát.

Magyarországon 1990 Ft-ba fog kerülni, és szinte valamennyi Decathlon áruházban fizikálisan is megtekinthető, kipróbálható lesz.  (Itt meg tudod találni a számodra legközelebbit, de akár online is meg lehet rendelni.)

Remélem elégedettek lesztek vele!

Hamarosan érkezek a további újdonságokkal…

Vas Gábor

Vas Gábor

Bármilyen furán hangzik is, 16 évvel ezelőtt egy jégfalmászó verseny kapcsán kerültem a futás és azon belül is a tájfutás... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​