Mi az a glutén? – Tudj meg többet a gluténérzékenységről!

Gyakran használt kifejezés a glutén, sokak számára nem ismeretlen a sikér szó sem. Tudtad, hogy a két szó jelentése ugyanaz? Tudj meg többet a gluténról és a gluténérzékenység tüneteiről!

Mi az a glutén?

A glutén azaz a sikér, két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A kalászos gabonák magas szénhidráttartalma mellett a fehérjetartalmuk is jelentős. A gliadin és a glutanin a   búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki. Azonban tudnunk kell, hogy nem számítanak teljes értékű fehérjének, mert nem tartalmazzák az összes, úgy nevezett esszenciális aminosavat! A teljes értékű fehérjék állati eredetűek.  A gluténnek köszönhetjük, hogy puha, ropogós héjú kenyér vagy zsemle kerülhet az asztalunkra.

Glutén, gluténérzékenység

A kenyér megszokott állagáért a glutén felel. A gluténérzékenyek számára tiltott “gyümölcs”.

A gluténérzékenységről

A gluténhez kapcsolt betegség – mint amilyen a gluténérzékenység – a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, amelyet a glutén vált ki az erre érzékeny embereknél. A gluténnel összefüggő betegségek mindegyike meglehetősen összetett, egész szervezetet érintő problémák. A betegség tünetei igen változatosak és nem életkorhoz kötöttek, gyakorlatilag bármikor felütheti fejét a betegség. Egyeseknél a tünetek enyhék, előfordulhat, hogy észrevétlenül zajlik le a szervezetünkben és nem zavarja mindennapi életünket. Mások számára gyakori, akár mindennapos nehézségeket okozhatnak a megjelenő tünetek. Előfordulhat, hogy egyéb más betegségeket vonz maga után, pl. tejérzékenységgel együtt jár.  Fontos, hogy a gluténérzékenység  nem azonos a cöliákiával és a búzaallergiával.

A cöliákia (gluténszenzitív enteropathia) egy örökletes, genetikailag meghatározott autoimmun betegség. A táplálkozással bevitt glutént nem tudja feldolgozni a szervezet. A feldolgozatlan fehérje kölcsönhatásba lép a vékonybél nyálkahártyájával, valamint az immunrendszerrel, melynek következtében ellenanyag-termelődés indul meg a saját szövetek ellen. Egész szervezetet érintő betegségről van szó: nemcsak emésztőrendszeri panaszokat, hanem egyéb szervek (pl. csontrendszer, bőr) károsodását is okozhatja. A vitaminok és ásványi anyagok felszívódása és felszívódási zavar alakul ki.

A búzaallergia – vagy gabonaallergia – esetében a tüneteket a búza fehérjéire (amiláz és tripszin) adott kóros immunválasz okozza. A gabonaeredetű élelmiszer étel allergénként viselkedik. Az allergiának egy változatában azonban nehéz a pontos diagnosztizálása.

A gluténhoz kapcsolt betegségek tünetei:

 •  hasmenés, haspuffadás, emésztési panaszok,  zsírfényű széklet
 • étvágytalanság, fogyás (gyermekeknél fejlődésben való elmaradás)
 • tejérzékenység (laktózintolerancia)
 • fogzománc hibák, korai fogromlás
 • rendszeresen visszatérő afták a szájban
 • nem megfelelő ásványi anyag és vitaminfelszívódás
 • fáradékonyság, fejfájás
 • súlyproblémák
 • hajhullás, körömtöredezés
 • izomfájdalom, izomgyengeség
 • csontritkulás, csontdeformitások
 • menstruációs problémák
 • Duhring-betegség, csalánkiütés jellegű hólyagok
 • egyéb autoimmun betegségek, akár cukorbetegség, pajzsmirigybetegség is

A tünetek nem mindig erőteljesek, azonban amennyiben cöliákiáról van szó, a lefolyás csendes mivolta nem jelenti azt, hogy a betegség állapota nem veszélyes.

Gluténérzékenység vizsgálata

Cöliákia gyanúja esetén különböző vizsgálati lehetőségek jönnek szóba. Végezhető egyrészt genetikai vizsgálat, mely a betegségre való hajlamot mutatja meg. Amennyiben a problémában érintett nem tart gluténmentes diétát, akkor elsősorban vérvizsgálat végzendő. A vérből a gluténérzékenységre jellemző antitestek mutathatók ki. Ha a cöliákiás gluténérzékenység létét pozitív laboreredmény igazolja, javasolt lehet a vékonybél nyálkahártyájának biopsziás mintavétele és szövettani vizsgálata.

Búzaallergia esetén a betegség igazolására megfelelő a laboratóriumi vérteszt. Azonban a vérteszt önmagában nem perdöntő, a tünetek jelentkezése esetén mindig szakorvosi diagnózis felállítása szükséges! A gluténérzékenység igazolására gyakran a kizárásos diéta a legkézenfekvőbb.

Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/glutenerzekenyseg
Képek: https://pixabay.com/

György Friderika

György Friderika

Nem voltam sportos alkat, sem fitt. Viszont ahogy felnőttem, elvégeztem a főiskolát és biológusként kiszabadultam a világba: egészségorientált lettem. A... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​