Országúti cipő projekt

Ha valami igazán összetett fejlesztést igényel a kerékpársport területén, az a cipő. A B'TWIN cipők kidolgozása hosszas tervezést igényel, a gyártáshoz mérnöki szaktudás szükséges.

Eric Bastin, a cipők termékmenedzsere, csapatával évek óta együtt dolgozik több technikai partnerrel. Kezdetben, az akkor még profi sportoló Jean-Christophe Péraud-val, majd Nans Peters-szel, az AG2R LA MONDIALE profi kerékpárosával és Antoine Raugelle-el 2017 junior francia bajnokával.

Tavaly, 2018 tavaszán Franciaország északi részén nem akart véget érni a tél. Nans Peters részt vett a Denain Grand Prix-n, majd másnap reggel 9-től a BTWIN VILLAGE-ben töltött egy napot a márka országúti csapatával. A nap folyamán kiértékelték Nans legutóbbi terepen végzett tesztjeit, amelyeket az év elején végzett Ausztráliában, a legnagyobb hőségben. Ezt követően délután a Paris-Roubaix útvonalára mentek tesztelni.

Országúti cipő projekt

Az “RCR CIPŐ PROJEKT”

Megtervezni egy cipőt, akár profi, akár hobbi sportolók részére nagy kihívást jelent.” -mondja Eric. “Azt leszámítva, hogy a profik sokkal több időt töltenek nyeregben, mint a hobbi sportolók.” Az RCR cipő projekt 2015-ben indult. Közel 3 év telt el a fejlesztéssel, mire a végleges termék a piacra került.

Mindig is vonzott a cipő, mint termék, hisz nagyon összetett igényeket elégít ki és dizájnos kell, hogy legyen.” – mondja Nans, aki ifjú kora óta részt vesz a márka fejlesztéseiben, kezdetben kerékpároknál, majd a cipőknél. “Mióta elindult az RCR projekt, 10 pár cipőmodellt teszteltem.”

Egy olyan versenyzővel együtt dolgozni, mint Nans Peters, garancia arra, hogy a megfelelő szár/cipőbelső/talp összeállítás jöjjön létre. A ragasztásnak minden időjárási körülmények között, bármilyen hőmérsékleten hosszú élettartamúnak kell lennie. Egy profi kerékpáros évente sok ezer kilométert teker, így hitelesen tud tesztelni egy cipőt. Mivel munkaeszköze is, egy profinak sokkal érzékenyebb és széleskörűbb elvárásai vannak, mint egy hobbi felhasználónak.

Országúti cipő projekt

Reggel elvégezzük a Nans által kipróbált legutóbbi verzió tesztértékelését. Elmeséli, hogy milyen volt a szezonkezdés az ausztráliai Tour Down Under versenyen: “Nagyon meleg volt. Levettem a cipőnek ezt a részét, hogy jobban szellőzzön a lábam.” Pierre és Romain, akik Eric-kel együtt dolgoznak a termékeken, jegyzetelnek és figyelmesen nézik a szóban forgó cipőt.

Profikkal vagy amatőrökkel, számunkra ugyanazok a a követelmények

Számomra a tesztelők véleménye nagyon fontos. Nansnak és Jean Christophe-nak nagyon határozott elképzeléseik vannak, hiszen mindketten mérnökként végeztek. Egy másik fontos szempont az emberi érték. Magukénak tekintik a Decathlon által fontosnak tartott értékeket. A földön járnak és mindig elérhetők, annak ellenére, hogy profi sportolók.“-mondja Eric.

Mikor ezt a cipőt fejlesztjük tiszta lappal indulunk. Elolvassuk a felhasználók által írt véleményeket, majd elkészítjük a műszaki leírásokat. Szerettünk volna egy jól szellőző, teljes egészében karbonszálas cipőt megalkotni, a kerékpárosok igényeit kielégítve.” -magyarázza Eric.

Országúti cipő projekt

Több, piacon kapható cipőt kipróbáltunk. Teszteltük a merevségüket, összehasonlítottuk az új, Olaszországban gyártott cipőnk talpával (melyhez hasonlót a konkurencia Ázsiában gyártat). Itt van a piac egyik legmerevebb cipője, mely mégis megfelelő kényelmet biztosít. Ezután a belső talpon dolgoztunk, vagyis a talpbetéten. Kétféle sűrűségű anyagból készült, így kellően stabil és kényelmes. Másik fejlesztés a szorítórendszer Jean-Christophe Peraud ötlete alapján, mely húzásnál és taposásnál is jobb tartást biztosít, mint a fűzős vagy a tépőzáras.

Országúti cipő projekt

A cipő belülről víztaszító műbőrrel bélelt. “Ez a felhasználók igénye, és szeretnénk nekik eleget tenni. A sarokrészt is újraterveztük. A sarkat oldalról két párna támasztja. Hátránya, hogy a cipő elülső része általában elhasználódik, ha járnak benne. Itt egy injektált gumi biztosítja a tapadást és a védelmet.

Nans-szal már a jövőbeli cipőkön dolgozunk. Tovább fejlesztjük az RCR cipőket, lesz egy mesh betétes változat, melyet nagy hőségre terveztünk, Nans a Vueltán már tesztelte is a cipőt.” -mondja Eric Bastin.

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​