Hogyan válassz? – Lábvédelem

Hogyan válassz? -mini cikksorozatunkkal szeretnénk a terméklapoknál valamivel részletesebb segítséget adni a lovasoknak az egyes terméktípusokkal kapcsolatban. Bízunk benne, hogy így megspóroljuk számukra a vásárlás előtti tanácstalanságot.

Ínvédők, pataharangok, munkafáslik, istállófáslik,  sőt, istállókamáslik! Számtalan lábvédő létezik lovak számára. Íme pár jó tanács, hogy kiválaszthasd a lovadnak leginkább megfelelőt!

A lábvédők kiválasztásának legfontosabb szempontjai – a lovaglás célja, ha úgy tetszik a szakág (pl. szabadidős lovaglás, díjugratás, díjlovaglás), valamint az, hogy ehhez – és a ló lábainak esetleges érzékenyséhez képest milyen fokú védelemre van szükség. Lássuk,  melyik – mennyit – mit – és mitől véd?

Ín és bokavédő

Általános használtra, szabadidős lovagláshoz, futószárazáshoz, terepre vagy kisebb akadályok ugratásához az ún. zárt, vagy kanalas ín,- és bokavédők a legmegfelelőbbek. Ezek azonban csak attól védik a lábat, hogy a ló mozgás közben esetleg patájával vagy patkójával belevágjon, belerúgjon az ellenoldali lábába, vagy a lábait összeüsse.

Ugratáshoz az elöl nyitott ínvédők is praktikusak, ám, mivel a szárat elöl nem védik, a versenyszabályzat a military terepszakaszán tiltja a használatukat! Ezek – a leggyakrabban kemény műanyaghéjjal készült darabok – szintén az ütéstől, rúgástól, bevágástól védik a lábakat, stabilizáló szerepük nincsen.

Munkafásli, istállófásli

A fáslizás, bár nem tűnik bonyolultnak, mégis nagy gyakorlatot igényel, mert a ló lábainak keringését könnyű elszorítani, a lecsúszó fáslik pedig balesetveszélyesek. Kezdőknek ezért – ha stabilizálásra is szükség van – a csüdízületet is támogató, tépőzáras, neoprén lábvédők – gyorsfáslik – használatát ajánljuk. A munkafáslik láb felőli vége elasztikus, szabad vége polár szövetből készül. A polárfáslik a szűrődésre hajlamos lábak pihentetésére alkalmasak. Ugyanezt a célt szolgálják az istállókamáslik, melyek tépőzárral könnyen felhelyezhetők. A díjlovasok számára hosszított szabású, “pufi” ínvédők készülnek, négy lábra. Fontos szabály – a versenynégyszögben mindennemű lábvédő használata tilos!

Hogyan válassz pataharangot?

Nyitott vagy zárt? Gumi vagy neoprén? Többféle pataharang is létezik. Az alábbiakban hasznos tanácsokkal segítünk, hogy kiválaszthasd a lovad számára legmegfelelőbbet!

A pataharang megválasztásakor a praktikum és a védelem mellett a könnyű felhelyezhetőség is fontos szempont. A pataharang a ló sarokvánkosát védi, ha az hátulsó patáival, patkóival az elülső lábaiba belelép, bevág. A legegyszerűbb pataharangok gumiból készülnek. A tépőzár nélkülieket kifordítva kell felhúzni a csüdre, majd ott megigazítani. Ennél egyszerűbb felhelyezni a tépőzáras gumi pataharangot. Mindkettőnek előnye, hogy egyszerűen, lemosással tisztítható.

Komolyabb védelmet nyújtanak a neoprén és a szintetikus pataharangok. Ezekből az elfordulásgátlós modellek a legkiválóbbak, ezek megelőzik a pataharang elcsúszását, a csüd kidörzsölődését.  Ezen pataharangok mindegyike tépőzáras. Egyes modellek a hosszabb élettartam érdekében koptatóval – strapabíró, bőrhatású szintetikus rátéttel – készülnek.

Fordította: Andics Bernadett

 

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​