Hogyan válassz? – Bőrápolás

Hogyan válassz? -mini cikksorozatunkkal szeretnénk a terméklapoknál valamivel részletesebb segítséget adni a lovasoknak az egyes terméktípusokkal kapcsolatban. Bízunk benne, hogy így megspóroljuk számukra a vásárlás előtti tanácstalanságot.

Hogyan válassz bőrápolószert felszereléseid tisztításához, ápolásához?

A bőr természetes anyag, ennek megfelelően rendszeres ápolást igényel. Ha kiszárad, törékennyé, szakadékonnyá válik, a ló számára sérülés, a lovas számára baleset veszélyét rejti magában. A rendszeres tisztítás és a bőr rugalmasságának megőrzése azonban nem csak a biztonság záloga, hanem a felszerelések hosszú élettartamáé, strapabíróságáé is.

A bőrápolószerek megválasztásánál a következő szempontokat vedd figyelembe!

  • Mire való? Tisztításra, ápolásra, a bőr rugalmasságának megőrzésére?
  • A tisztítás, ápolás gyakorisága.

A bőr tisztítására használj gilcerines nyeregszappant. Ha a felületen zsíros szennyeződés, felrakódás látható, válassz zsírtalanító hatású bőrápolót. A bőr ápolására, rugalmasságának, puhaságának megőrzésére többféle ápolószer is rendelkezésre áll:

Soha ne használj töredezett bőrű felszerelést, mert fokozottan balesetveszélyes.

A legáltalánosabban használatos ápolószerek a bőrolajok. Ezek mélyen a bőr rostjai közé hatolva őrzik meg annak puhaságát, rugalmasságát. A rendszeres ápolás ideális szerei a bőrbalzsamok és zsíros bőrápolók – ezek a puhaság megőrzése mellett a nedvességtől is megvédik a bőrt. Léteznek “2 az 1-ben” bőrápolók, melyek egyszerre tisztítják és ápolják is a bőrt. Ezek különösen praktikusak gyakori tisztítást igénylő felszerelésekhez.

A finom puhabőrökhöz legalkalmasabbak a tejszerű, folyékony, “2 az 1-ben” bőrápolók. Ezek szintén alkalmasak akár napi tisztításra, ápolásra is. Csizmáid, lovaglócipőd ápolására a méhviasz tartalmú ápolószereket ajánljuk. Ezek felfrissítik a bőr eredeti színét, megőrzik rugalmasságát, védik a nedvességtől, és elegáns fényt kölkcsönöznek a lábbeliknek.

Milyen gyakran?

Rendszeres, akár napi tisztításhoz praktikusak a spray kiszerelésű, vagy tömbben kapható nyeregszappanok. Ezeket egyszerűen, nedves szivaccsal viheted fel a bőrre. Gyors, apró tisztításokhoz, letörlésekhez legjobbak az erre a célra készült tisztítókendők.

“Bőr felszeléseidet ne hagyd kiszáradni, és ne tárold őket hőforrás közelében. Ha esőben lovagolsz, és nyerged elázik, hazsnálat – és száradás után ápold viaszos, zsíros bőrápolóval. Az ápolószer mélyen a bőr rostjai közé hatol, megőrzi annak rugalmasságát, megelőzi a kiszáradást.”

Valérie, Fouganza termékmenedzser

Fordította: Andics Bernadett

 

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​