Otthoni edzés

Újévkor sokan teszünk fogadalmakat. Szeretteinkkel együtt hallgatva a Himnuszt pontban éjfélkor, kavarognak a gondolatok a fejünkben: mit fogunk idén máshogyan csinálni. Az egyik legnépszerűbb fogadalom ilyenkor a sport: elkezdek edzeni/többet fogok edzeni... Kovács Niki, országos fitnesz sportigazgató cikkét olvashatjátok.

Ezt én is mindig megfogadtam, majd az esetek nagy részében a kitartásom alábbhagyott pár hét vagy hónap után. Valahogy nem éreztem. Jöttek a kifogások, hogy ma miért nem, de ez később megváltozott. Elkezdtem itthon edzeni. Immáron nem nyűgnek éreztem a mozgást, nem egy kötelező rossznak, hanem lelkesedtem, alig vártam, hogy hazaérjek.

Jó pár hét kemény edzés után elkezdtem felfedezni a tükörben olyan izmokat is, melyeknek eddig a létezéséről sem tudtam. Ez még jobban lelkesített. Olvastam valahol egy nagyon jó idézetet, amit most sajnos nem fogok tudni pontosan leírni, de valahogy így szólt: „Amint az eredmény látható, kialakul a függőség”. Valóban így volt. Hétről hétre egyre jobban és jobban tetszett az, amit a tükörben látok.

Felszerelés, eszközök

Kezdetben egy 10 kilogrammos súlyszettet vásároltam:

Otthoni edzés - 10 kg-os súlyszett

Később érkezett mellé még egy. Amikor meguntam, hogy a különböző gyakorlatokhoz cserélgetnem kellett a tárcsákat, hát vettem még egy szettet (nem volt egyszerű költözni). Ha az új tárcsarögzítő kicsit hamarabb érkezik az áruházakba, talán nem nő a szettem 30 kg-ra, de a régi pillangós rögzítőt az edzések végén nem mindig volt erőm nyitogatni.

Ha már súlyzózom, akkor kell vennem egy kesztyűt is, mert egyrészt nagyon menőnek gondoltam, másrészt mert valóban hasznos is: nem kellett azért abbahagynom az edzést, mert fájt a tenyerem.

Gyakorlatok

Majd felidéztem néhány gyakorlatot az iskolai tornaórákról, és gondoltam, milyen jó lesz nekem fekvőtámaszozni. Valahogy gyerekkoromból nem rémlett, hogy ez a gyakorlat ennyire nehéz. Ráadásul egy két évvel ezelőtti sportbaleset következtében a jobb csuklóm már sosem lesz az igazi, így eleinte volt mire fogni, miért hagyom abba a fekvőzést. De hát ez csak kifogás, úgyhogy szert tettem egy fekvőtámaszkeretre is.

Otthoni edzés - Fekvőtámaszkeret

 

Ezek szerencsére mind kis eszközök, nem kell külön szoba a felszerelés tárolásához, viszont rengeteg gyakorlat végezhető velük, és a hiedelmekkel ellentétben nem csak a felsőtest megdolgoztatására alkalmas néhány kézi súlyzó. A kitöréseknek és a guggolásoknak rengeteg variációja létezik a lábak és a fenék formálására.  A vádlinkat is edzhetjük – lábujjhegyre emelkedés súllyal a kezünkben. A felüléseink is hatékonyabbak lesznek ha súllyal csináljuk! A merev lábas felhúzás nagyon jó (és igencsak kemény) gyakorlat a fenék formálására. A derekunkat oldalirányú törzshajlítással, súlyzóval a kezünkben tudjuk edzeni. Ezen gyakorlatok elvégzéséhez még csak nagy helyre sincs szükségünk, így a „nem férek el sehol” kifogás nem érvényes!

A lényeg számomra a változatosság volt (és igazából ezt az izmok is igénylik). Hamar bele lehet unni egy bizonyos gyakorlatsorba, és ami unalmas, azt könnyebb szívvel adja fel az ember.

Fontos, hogy megtaláld azt a sportot, ami igazán kikapcsol, amit örömmel csinálsz, ami feltölt és ami után mosolyogsz és büszke vagy magadra az elért eredményeid miatt. (Apropó, eredmények: mindig önmagaddal hasonlítsd össze a saját teljesítményed, ne másokkal! A saját fejlődésed a legjobb tükre a befektetett energiának és időnek!)

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​