A Triban márka ruházati koncepciója – Országúti kerékpározás

A kerékpáros termékválasztékunkat minden évben feljesztjük, hogy a legjobb megoldásokat tudjuk nyújtani az országúti kerékpárosoknak, az ő igényeiknek megfelelően. Meglátogattuk a tervező csapatot, hogy megismerjük munkájukat és a tervezési folyamatot. Megnéztük, mit csinál a termékmenedzser, a termékfejlesztő mérnök, a designer és a prototípus készítő Wim, Eloi, Marion, Jean-Philippe, Camille és Amélie munkáján keresztül. Így jobban megérthetjük a fejlesztés során hozott döntéseket az országúti kerékpározás termékeit illetően.

A felhasználók megértése

Ahhoz, hogy a lehető legjobban megfeleljünk bringásaink elvárásainak, kérdéseket kell megfogalmaznunk önmagunk felé. E szabály alól a terméktervezés sem kivétel. Mielőtt nekilátnánk a termék kifejlesztésének, előzetes felméréseket végzünk, hogy pontosan tudjuk definiálni a tervezőcsapatnak a kérésünket. Ez Wim, a komplett összeállításért felelős munkatársunk feladata. Ő az országúti kerékpározás mitikus földjén, Flandriában született és 17 éve a kerékpársport szerelmese.

Az én feladatom felderíteni az országúti kerékpáros termékek piacát, hogy minél teljesebb képet kapjak a bringásokról és az igényeikről. A tervezés során a felhasználókból indulunk ki, így még inkább az igényeiknek megfelelő termékeket tudunk fejleszteni. Miután összegyűjtöttük és összegeztük az igényeket, kezdődhet a termékek tervezése.

A megfelelő technikai megoldások

Miután a termékfejlesztő mérnök megkapta a kiértékelést, az ő feladata megtalálni a megfelelő technikai megoldásokat, kiválasztani az anyagokat, a beszállítókat és meghatározni a költségeket.

Országúti kerékpározás ruházat koncepció

Eloi közel 4 éve dolgozik a Triban csapatában, mint termékfejlesztő mérnök. Munkájáról így mesél: “Az értékelés során felállítunk egy listát az előnyökről, melyekkel a termékeknek rendelkezniük kell. A felhasznált anyagok kiválasztása nagyon fontos, ezért szoros együttműködésben dolgozom a Decathlon fejlesztési központjának textilmérnökeivel. A téli termékek esetében nagyon fontos az anyagok tulajdonsága, például a rugalmasság, a légáteresztés és a hőtartás. Nem elhanyagolható szempont a láthatóság és így már kicsit bonyolultabb a képlet.

Évről évre felül kell vizsgálni mindent a fejlődés érdekében. Ebből áll a munkánk. A kollekció továbbfejlesztése állandó törekvésünk. A jövőbeni mezeken megváltoztattuk például a zsebek méretét, az ujjak hosszát, nagyobb lett a nyakkivágás és számos egyéb részletet említhetnék, ami még praktikusabbá teszi a viselésüket. Ezek mind a tervezőcsapat közös döntései. Designerek, prototípuskészítők segítik a mérnökök munkáját a rendszeres egyeztetések alkalmával.

Ha még szép is, az még jobb

Marion és Jean-Philippe, a Triban designerei, megpróbálják három szóban összefoglalni szakmájuk lényegét. Első a kreativitás. “A munkánk állandó készenlétet igényel. Minden nap érnek meglepetések, új dolgokat tanulunk, melynek végeredménye a termékfejlesztéshez alkalmas újabb ötlet.” Mindketten a csapatmunka fontosságát emelik ki másodikként, hisz ötleteik megvalósításához különböző szakemberek közreműködésére is szükség van.

Országúti kerékpározás ruházat koncepció

Nem arról szól a munkánk, hogy minden évben rutinból létrehozunk egy kabátot, ami megfelelő hideg időre. Határozott döntésekkel koherens választékot kell megalkotnunk a felhasználói igények figyelembevételével. Termékeink előnyei a technikai tulajdonságaikon keresztül nyilvánulnak meg.

Marion hangsúlyozza: “A színek és a minták nem csupán esztétikai kérdések. Szerepük fontos a termékek használata közben. Vegyünk egy egyszerű példát, a biztonságot. Ez minden bringásnak fontos. Ha erre alapozunk a tervezésénél, élénk színekben és fényvisszaverő elemeket tartalmazó mintákban kell gondolkodnunk.

A designerek folyamatosan követik az állandó változásokat, hisz az igények és az elvárások évről évre változnak. Mivel 2 évre előre gondolkodunk a kollekció tervezésénél, néha nehéz visszaemlékezni, mi a koncepció az éppen kijövő termékeknél. “2018 őszi/téli kollekció? Már nem is emlékszem, jelenleg a 2020-as termékválasztékon dolgozom” – nevet Jean-Philippe.

Stílusosan

A tervezés és a technikai megoldások kiválasztása után a prototípus megalkotása következik, mely az első kézzel fogható megjelenése a jövőbeli terméknek. A prototípus valós körülmények között tesztelhető, így a gyártás megkezdése előtt elvégezhetőek a szükséges módosítások. Camille és Amélie számos nyomtatott szabásminta, gombostűkkel teleszurkált próbababa és varrógép között dolgozik a kerékpáros mezeken és nadrágokon.

Országúti kerékpározás ruházat koncepció

Arra a kérdésre, hogy miért kerékpáros ruházati termékek tervezésén dolgozik és nem a hagyományos értelemben vett divat területén, Camille így válaszolt:

Klassz dolog mindennapi öltözeteket tervezni, de ha sportolsz és tudod milyen egyéb szempontokat kell figyelembe venni a sportruházatoknál, nagyon sok olyan megkötés lesz, ami extra kihívássá teszi ezt a munkát. A kerékpáros ruházat rengeteg technikai megoldást igényel. Szakmailag ez kihívás.

A technika folyamatos fejlődése állandó motiváló tényező a munkájukban. Azoknak is állandóan tanulniuk kell, akik 30 éve dolgoznak a szakmában, hisz mindig újabb és újabb gépek, anyagok, eszközök jelennek meg, nem beszélve a 3D szoftverekről, így a gyártástechnológia is folyamatosan változik. Nagy szerep jut az innovációnak, hisz a termékeknek a következő évek elvárásainak kell megfelelniük.

Bár egy bringás továbbra is nyeregben ül és ugyanúgy izzad, az új technológiák és anyagok mindig új megoldásokhoz vezetnek” – összegez Camille.

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​