Tájfutás – GYIK 1. rész

Íme néhány Gyakran Ismételt Kérdés, amit minden tájékozódási futónak feltettek már legalább egyszer. És íme néhány gyakran ismételt válasz, amit mindig örömmel adunk a kíváncsi érdeklődőknek. Figyelem, ismeretterjesztő tartalom következik!

Milyen távokat futsz?

Tájfutásban négy fő távot különítünk el. Felnőtt férfi kategóriák esetében:

Rövidtáv: többnyire városi, parkerdei verseny, 2-3 km.

Középtáv: 4-6 km, nem hosszú, ellenben technikailag kemény táv.

Normál táv: 8-15 km, a siker a megfelelő útvonal kiválasztásában rejlik.

Hosszútáv: 18+ km, itt az útvonalválasztás mellett az energia beosztása a siker kulcsa.

A tájfutók javarészt minden távon indulnak.

Télen, hóban ti nem is edzetek?

Természetesen télen sem áll meg az élet. Az utolsó tétversenyek novemberben vannak, az új szezon pedig márciusban indul. A téli hónapokat a tájfutók fizikumuk pallérozásával töltik, ezt hívják elsődleges alapozásnak. Ez az időszak alapjaiban befolyásolhatja a következő évadbeli teljesítményt. Gyakran térkép sem marad otthon, futni hidegben is lehet, a hó pedig különleges tájékozódási feladat elé állít.

Tájfutás GYIK

Találkoztál már állatokkal?

Verseny vagy edzés közben gyakran találkozunk az erdő lakóival, néha meg is ijedünk tőlük, de rendszerint ők jobban félnek tőlünk, mint mi tőlük.

Tájfutás GYIK

Persze mindig akad kivétel…

Mi van, ha eltévedsz?

Természetesen mindenki tévedt már el. Ilyenkor nem szabad kétségbe esni, meg kell állni, megnézni a környezetünket, majd a térképen beazonosítani a helyzetünket. Ha megvan, hogy hol vagyunk, folytathatjuk a pályát.

Ebben az időben is ki fogsz menni a pályára?

Természetesen. A tájfutók alapjaiban értékelik át a “rossz idő” fogalmát, az eső, sár, süvítő szél nem jelent akadályt, csak nehézséget. Ha megkérdezel egy tájfutót, hogy miért áll rajthoz ilyen zord körülmények között, általában a következő választ fogod kapni: A többieknek is ugyanilyen idő van! Az időjárásnak így hát igencsak ki kell tennie magáért, hogy egy tájfutót eltántorítson a versenyen való rajthoz állástól.

Ágotha Dávid

Ágotha Dávid

2010-ben, gimnáziumi éveim alatt ismerkedtem meg a tájékozódási futással, mondhatni berobbant az életembe. Hosszas keresgélés után végre ráakadtam egy olyan... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​