Milyen MTB versenyekre számíthatunk 2019-ben?

Az előző évekhez hasonlóan 2019-ben sem maradunk kerékpáros versenyek nélkül, mi több, kedvünkre válogathatunk majd a számos kihívásokkal teli eseményből. Azon kedves, amatőr kerékpárosok, akik a mtb sport mellett tették le végső voksukat, már minden bizonnyal a jövő évi szezonra készülnek lázasan, s már jó előre tudják, milyen versenyekre neveznek be, viszont biztosan akadnak olyanok is, akik még csak az első nagy megmérettetésükre készülnek. Lássuk röviden, milyen versenyekből válogathatunk 2019-ben!

Bár 2019. január 4.-ig még frissülhetnek az események, a bringasport.hu honlapjáról már 2018. december 22.-től hivatalosan is elérhető és letölthető a 2019-es versenynaptár tervezet pdf formátumban. Minden versenyzőnek – legyenek akár amatőr, vagy profi sportolók- más és más versenyek állnak kiemelt fontossági sorrendben a naptáraikban. Én most bátorkodtam röviden összeszedni azokat a mtb-os eseményeket (nem kifejezetten fontossági, sokkal inkább időrendi sorrendben), melyeken érdemes elindulni és amik igazán impozáns, szemet gyönyörködtető tájakon zajlanak, lehetőséget biztosítva nem kifejezetten csak a versenyzőknek, hanem a túrázni vágyóknak is.

VII. Kőfejtő Cross – XCM Mtb/ terepfutás

Az immáron hetedik alkalommal, a tokaji hegységben megrendezésre kerülő tarcali Kőfejtő Cross noha (még) nem tartozik a nagyobb, nevesebb és nívósabb mtb maratonok közé, már a helyszín miatt is mindenképp megéri kilátogatni a 2019. április 13.-án esedékes mtb szezonnyitó versenyre. Sajnos a tavaly márciusi esőzéseknek köszönhetően a 2018-as versenyt végül lefújták és egy későbbi, húsvéti időpontra tették a szervezők, ám öröm az ürömben, hogy a korábban beregisztráltak (akiknek nem volt jó a másik időpont) a már befizetett nevezési díj értelmében automatikusan elindulhatnak a 2019-es eseményen. Akik pedig a terepfutást részesítik előnyben, azoknak is alkalmuk nyílik megmérettetni magukat egy kiélezett viadalon. A részletekkel a szervezők később jelentkeznek, minden versenyzéssel kapcsolatos információ pedig megtalálható lesz a Hegyaljai Bringások és Futók Sport Egyesület honlapján és Facebook oldalán.

IV. Sefag Kelly’s Zselic maraton

2019.április 28.-án, negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Zselic szívében (Bőszénfán)a déli-blokk mtb fanatikusainak XCM szezonnyitó versenye. Itt is, mint minden más versenyen kezdők, haladók és profi versenyzők is megmérettethetik magukat, erőnléttől és felkészültségi állapottól függetlenül.  A nevezési feltételekről és minden egyéb/más információról a szervezők honlapján és Facebook oldalán tájékozódhattok.

IV. Balaton Mtb maraton

Az idén a Top Maraton sorozatba becsatlakozó IV. Balaton hegyikerékpáros maraton 2019. május 5-én Balatonfüreden kerül megrendezésre, ami  egyben a top maraton sorozat első állomása lesz. A rajt – cél terület Balatonfüred óváros központjában, a piactér parkolójában kerül kialakításra. A versenyzőket sok néző, szurkoló biztatja. A versenyzők a Balaton-felvidék hangulatos, mesés vidékén tekerhetnek végig, érintve Balatonszőlős, és Hidegkút falvakat. Csodálatos természeti értékeket ismerhetnek meg a kalandra vágyó kerékpárosok. A pálya több pontjáról szemet gyönyörködtető kilátás tárul elénk a Balatonra. A különleges természeti látványosságok, változatos erdei tájak, a hangulatos kis települések, a borospincék, szőlőültetvények igazi balatoni hangulatot árasztanak. Ezek mind jól bejárhatóak kerékpárral! A nevezési feltételekről és minden egyéb/más információról a szervezők honlapján és Facebook oldalán tájékozódhattok.

Kelly’s Bakonyerdő Mtb maraton

Azok, akik szeretnek a Dunántúli-középhegységben túrázni, vagy még nem jártak ott, de már tervezik, feltétlenül látogassanak el a 2019. május 18.-án Bakonybélen megrendezésre kerülő hegyikerékpáros maratonra. Garantált élmény, meseszép tájakkal.  A nevezési feltételekről és minden egyéb/más információról a szervezők honlapján és facebook oldalán tájékozódhattok.

Specialized Szilvásvárad maraton

A sokak által oly közkedvelt, legendás hírnévnek örvendő, első számú mtb-os verseny, ami méltán nevezhető mindenki kedvencének.  Évről-évre egyre többen indulnak el rajta és  jövőre, 2019. május 26.-án nem az első, hanem a második állomása lesz a Top Maraton sorozatnak. Mondanom sem kell, hogy a “Szilvásmarci”  nekem is a nagy kedvenceim közé tartozik, hiszen itt még a rövidtáv indulóinak is sokszor tartogat meglepetéseket a verseny, mi több, maga az időjárás. 🙂 Ha megkérdezünk bármilyen korábbi, rutinos Szilvásmarci versenyzőt, hogy mi az a két szó, ami rögtön eszébe jut , amint meghallja eme (olykor nem is mulatságos) nevet, biztosra veszem, hogy a legtöbben azt felelnék erre: Ördögoldal (persze csak a közép-és hosszútávosok) és Dagonyaparty. 🙂 Ám tény, hogy a Szilvásvárad maraton alap fogalom minden montis szótárában és ugyancsak alap esemény a veteránok naptárában, ehhez nem férhet kétség. Egy korábbi cikkemben már én is beszámoltam a 2018-as Szilvásmarciról, amit a mai napig csak “Szí(l)vásvárad maratonként” emlegetek.  🙂   A nevezési feltételekről és minden egyéb/más információról a szervezők honlapján és Facebook oldalán tájékozódhattok.

Kondenzgyík Mtb Maraton

Június közepén szokott eldördülni a pisztoly Miskolcon is, ahol a nevezők egy igazán izgalmas pályán próbálhatják ki magukat, nehéz felfeléken és gyors lejtmenetekben. A Kondenzgyík maraton kis verseny, jóval kevesebb nevezővel, mint például egy Szilvásvárad maraton (ahol a rövidtávon indulók létszáma meghaladja a 300 főt), viszont ugyanolyan kihívásokkal teli, mint bármely más nagyobb verseny. Edzésnek, felkészülésnek a nagyobb maratonokhoz ideális. 😉 A nevezési feltételekről és minden egyéb/más információról a szervezők honlapján és Facebook oldalán tájékozódhattok.

Crosskovácsi Mtb maraton

Mondanom sem kell: számomra ez a verseny az abszolút befutó, a nagy kedvenc, a The Best, az összes hazai mtb maraton közül, ami a Top Maraton sorozat másik újdonsült tagja lesz 2019-ben és ami a harmadik állomás is  egyben. 🙂 Nincs az a verseny, amire elcserélném, nálam alap és kötelező a crosskovácsin való indulás, minden egyes évben. A szervezés professzionális, a hangulat pedig maximálisan magával ragadó. Legalább egyszer az életben mindenkinek ki kellene próbálnia. A versenynek Nagykovácsi ad otthont, 2019. június 15.-én. A nevezési feltételekről és minden egyéb/más információról a szervezők honlapján és Facebook oldalán tájékozódhattok.

Duna Mtb maraton

Magyarország legrégebbi hegyikerékpáros maratonja – 2019. július 6.-án, 20. alkalommal kerül megrendezésre Esztergomban. A 2018-as megújulás után további jelentős fejlesztésekkel – egy teljes családi kerékpáros versenyhétvégével. A Pilis lélegzetelállító hegyi ösvényein tekerhetünk végig, meseszép tájakon, ahol a Duna mentén vár minket a várva várt befutó. A nevezési feltételekről és minden egyéb/más információról a szervezők honlapján és Facebook oldalán tájékozódhattok.

XIX. Bükk Mtb maraton

A Top Maraton sorozat negyedik állomása 2019. augusztus 3. -án várja sok szeretettel Felsőtárkányban (Egertől nem messze) a mtb maratonok szerelmeseit. Aki még nem kerékpározott soha a Bükkben, a verseny tökéletes apropó lehet erre. 🙂 A nevezési feltételekről és minden egyéb/más információról a szervezők honlapján és Facebook oldalán tájékozódhattok.

Mátra Mtb maraton

Hosszú idő után, 2018-ban valami egészen újat alkottak a Top Maraton sorozat ötödik, s egyben végső állomásának főszervezői. Vérbeli, izzasztó és kőkemény versenyt valósítottak meg azáltal, hogy egy egészen új helyszínre költöztették az eseményt és módosították a pályákat. Talán mindent elmond a pozitív változásról, hogy sosem volt igazán nagy kedvencem a Mátra maraton, de mindez 2018. szeptemberétől gyökeresen megváltozott. A szlogen is egyértelműen erről tanúskodik: ” A Mátra nem az a hely, amit csak meglátogatunk. Ide versenyezni jövünk!” Akik pedig minderről valóban meg szeretnének bizonyosodni, azok ne hagyják ki a lehetőséget 2019. szeptember 1.-én, a mátraszentistváni Síparkban!

Hátszelet! 🙂

Hegedüs Zsolt

Hegedüs Zsolt

Bár egész életemben bringáztam, a versenyszerű kerékpározás, mint rendszeres sporttevékenység, mindössze öt éve vált az életem szerves részévé, mégpedig egy... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​