Tájfutás – Mostantól éjjel-nappal szabadon, ingyenesen

A tájékozódási sportok kapcsán, legyen az akár futás vagy épp lovaglás, mindig felmerül a kérdés: "OK, de hogyan gyakorolhatom egyedül? Honnan lesz térképem? Hogyan mérhetem az időmet?"

Erre kínál most megoldást a MTFSZ projektje, amely keretében országosan eddig 7 éjjel-nappal használható fix pontos pályát adtak át 2018-ban.

Hogy honnan indult a sport, milyen felszerelések szükségesek hozzá, és hogyan kell használni egy tájolót, arról már írtam korábban. Most azonban szeretnék nektek bemutatni egy újszerű megoldást, amely segítségével éjjel-nappal könnyedén lehet gyakorolni, sportolni, mindezt 21. századi megoldások segítségével.

Na de kezdjük az alapoktól, mi is az állandó pontos pálya?

Ez általában egy szabadon elérhető térképet, és a terepen elhelyezett pontok gyűjteményét jelenti, amelyek fixen, éjjel-nappal kint vannak a terepen, így bármikor hozzáférhetőek.

Így néz ki egy fix pont az erdőben

Az MTFSZ idén már 7 ilyen pályát hozott létre, amelyről itt találhattok egy térképet. Reméljük azért a jövőben lesz majd még több ilyen pálya, amely segítségével akár egy nyaralást is össze lehet majd kötni egy-egy érdekes terep, és pár pont felkeresésével, mindezt úgy, hogy még az időket, részidőket is mérheted egy mobil applikáció segítségével.

Egyelőre 7 helyen érhetőek el pályák az országban

Ez a mobil applikáció a MOBO, mely mindkét nagy app áruházból ingyenesen letölthető, és használható. Itt nincs más teendő, mint beírni a helyszín nevét, (vagy praktikusan Hungary és akkor kilistázza az összes magyar pályát) és már indulhat is a sport. Az app megmutatja a térképet, a pontokat és még egy iránytűt is varázsol a szemünk elé, de persze használhatjuk a sajátunkat is. A pontok érintését egy fotó, QR kód beolvasásával igazolhatjuk, amely után az eredményeket a honlapon nézhetjük meg, amely szerencsére magyarul is elérhető. Világszinten már több mint 400 pálya használható, és idén több mint négyszázezren használták.

A Gellert-hegy és a tájfutópálya

Szóval a pályák már állnak, ez erdő gyönyörű, így akár családdal sétálva, akár barátokkal futva a tájfutás mostantól szabadon, bárki számára elérhető, ingyenesen éjjel-nappal!

Tugyi Levente, válogatott tájfutó teszteli éppen a miskolci Csanyikban kihelyezett fixpontos pályát

Jó sportolást mindenkinek!

Vas Gábor

Vas Gábor

Bármilyen furán hangzik is, 16 évvel ezelőtt egy jégfalmászó verseny kapcsán kerültem a futás és azon belül is a tájfutás... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​