Környezetbarát tippek futóknak – 1. rész

Napjainkban talán világszinten az egyik legfelkapottabb téma a globális felmelegedés, a klímaváltozás, és ezek hatásai környezetünkre, Földünkre, életünkre. Sajnos egyelőre a világ nagy része nem tulajdonít nagyobb jelentőséget ennek, és az emberek azt gondolják, hogy egyedül nem képesek nagy változásokat elérni. Pedig ez nem igaz! Magánemberként nagy hangsúlyt fektetek a környezetvédelemre, törekszem a hulladékmentes életmódra, keresem a zöld megoldásokat, ezeket a törekvéseket pedig igyekszem beépíteni a sportba, átültetni a futásba is. Íme néhány egyszerű, környezetbarát tipp, melyek segítségével te is felelős, „zöld” futó lehetsz!

Plogging – szemétszedés futás közben

A svédeknek köszönhetően nem olyan rég robbant be a köztudatba ez a kifejezés, a sajtóban a „legújabb őrületként” tartják számon. És mi az a plogging? Szemétszedés futás közben. A szabadban, nyitott szemmel futóknak biztosan nem újdonság az utcán, futópálya szélén, akár az erdők ösvényei mentén, méterenként egy-egy elhullajtott szemét szomorú látványa. Edzésre készülődve talán nem a szemeteszsák az első és legfontosabb kiegészítő, amit magunkkal viszünk, pedig miért is ne? Általában közösségi futások alkalmával próbálhatjuk ki a ploggingolást, de akár egyedül is nekivághatunk a környezetünkben található hulladék összegyűjtésének.

Környezetbarát futás

Sajnos a fővárosban található parkok, erdők is tele vannak szeméttel…

Fuss a munkába!

Levegőszennyezettség, szmog, dugó, lehetetlen közlekedés – mindezek megelőzésére, elkerülésére már számos alternatíva közül választhatsz: közösségi közlekedés, kerékpár, roller, futás… A lehetőségeidhez mérten – például közel élsz a munkahelyedhez, ahol van zuhanyzási, átöltözési lehetőség – akár a futást is választhatod a munkába járás eszközeként. Gondolnod kell a reggelire, a megfelelő frissítésre, az átöltözésre, de egy kis plusz szervezéssel a környezetednek és az egészségednek is jót teszel!

Ne pazarold a vizet!

Erőforrásaink végesek, ez vonatkozik a vízkészletünkre is. Bár futás után csábító lehet a forró fürdőben ázni, próbáld meg a gyors zuhanyzást előnyben részesíteni… Persze ha nincs is otthon fürdőkádad, akkor esélyed sincs elcsábulni. 🙂

Utasítsd vissza!

A futóversenyeket, sporteseményeket számos márka reklámfelületnek használja, hirdeti magát ilyen-olyan formában: ponyvák, standok, repicuccok, szórólapok. Ezen kívül a sokszor borsos nevezési díj tartalmazza a rajtcsomagot, eseménypólót, befutóérmet, apróságokat. Ha legközelebb részt veszel egy versenyen, alaposan vedd szemügyre az „ajándékaid” összetételét – rá fogsz jönni, hogy tulajdonképpen a nagy része hulladék!

Nyilván először mindenki azt gondolja, hogy majd egyszer felhasználja azt a -10%-ot, egyszer még felveszi azt a pólót – ami sajnos sokszor nem is technikai összetevőkből áll… Mielőtt tényleg elfogadod a csomagot, gondold végig, valóban használni fogod-e! Azzal, hogy visszautasítod a rajtcsomagot, azt az üzenetet közvetíted a szervezők felé, hogy nincs szükség felesleges tárgyakra, így sok ilyen visszajelzés egy idő után talán fontosabb eredményt is előidézhet.

Környezetbarát futás megoldások

Ezt a rajtcsomagot áprilisban kaptam, még mindig van olyan ajándék, ami a polcon porosodik és nem használtam fel…

Frissítés a versenyeken

A nagyobb utcai futóversenyeken, a frissítőpontok környékén az egyszer használatos, műanyag poharakban térdig gázoló futók látványa szinte már megszokott. Mekkora kárt okozunk ezzel? Nézzünk egy konkrét példát: a legutóbbi, 33. Wizz Air félmaratonon összesen 6 frissítőpont állt a kb. 15 000 versenyző rendelkezésére. Mivel idén is nagyon meleg volt, tegyük fel, hogy minden résztvevő, minden frissítőállomáson legalább egy poharat elhasznált, alig pár másodperc erejéig! Az eredmény megdöbbentő: nagyjából 90 000 darab egyszer használatos, műanyag pohár került a kukákba aznap (de a szervezőkkel, önkéntesekkel együtt gyanítom, hogy több…)

Nem csak a látvány undorító, futóként engem kifejezetten zavar és idegesít az, hogy a poharakat nem a frissítőállomásokon elhelyezett kukákba dobják a versenyzők, hanem egy elegáns mozdulattal ledobják a földre, hogy azt majd a többi futó elegánsan kerülgethesse.

Sokkal egyszerűbb, környezetbarátabb megoldás az, ha saját frissítést viszel magaddal, a saját kulacsodban. Annyi ötletes eszköz közül lehet már választani, melyek nem akadályoznak futás közben! Jó hír, hogy egyre több szervező törekszik a fenntarthatóságra, több terepfutó versenyen kifejezetten felhívják a figyelmet arra, hogy saját pohárral kell érkezni a frissítőpontokhoz, odafigyelnek a keletkezett hulladék szelektív gyűjtésére. Mielőtt jelentkezel egy adott versenyre, csekkold a kiírást, sok rendező már külön feltünteti a környezetbarát szervezést!

A lista még nem ért véget, további környezettudatos tippekkel készülök a cikk folytatásában, a 2. részben!

Koltai Piroska

Koltai Piroska

A futás világába nem olyan rég csöppentem bele, de mint „laikus futó” egyre jobban magával ragad ez az örömteli sport...... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​