Tájfutó zokni bevetésen

Áprilisban indítottuk útjára az első, kifejezetten tájékozódási futáshoz tervezett terméket a Decathlon fejlesztésében. Sajnos az azonnali tesztet a végső termékkel egy sérülés megakadályozta, de most, hogy ismét elkezdtem futni, már semmi nem mentette meg az éles bevetéstől!

Korábban mar írtam az alapvető felszerelésekről, az elmélet után következzen egy kis gyakorlat!

A zokni 100%-ban Decathlonos fejlesztés, de azért nem mindent kellett most kitalálni. A zokni alsó talp része a már korábban jól bevált testvérmárkánk a Kalenji fejlesztésének a gyümölcse. Kifejezetten futáshoz lett kitalálva. De mit is jelent ez valójában?

Tájfutó zokni

A talp rész kifejezetten futáshoz lett tervezve

Egyrészt bőrbarát anyagokból készült, amelyek segítenek megakadályozni a futók egyik rémálmának, a vízhólyagoknak a kialakulását. Másrészt úgy lett kialakítva, hogy a lehető leggyorsabban elvezesse a lábfejnél keletkezett izzadtságot.

A boka feletti rész az, ami már a tájfutó csapattól származik. Itt a sípcsont részénél egy olyan erősítést kapott a zokni, amellyel szabadon, félelem nélkül lehet áthasítani a magas fűvel borított mezőkön, kisebb bozótokon. Véleményem szerint a magyarországi terepek jelentős részén ez a védelmi szint elegendő.

Tájfutó zokni

A sípcsont részénél megerősítés található

Persze nem egy “vasemberi” páncélról van szó. Ha tudjuk, hogy igazi vérmes bozót, boróka, szedres vagy ahogy a szaknyelv mondja “dzsindzsa” vár ránk, érdemes eggyel magasabb fokozatba kapcsolni a védelmi szintünket, és felcsatolni egy erre a célra tervezett lábszárvédőt. Jelenleg ez még a Decathlonnál nem kapható, de reméljük, hamarosan e téren is tudunk majd jó hírekkel szolgálni.

Fontos, hogy ez nem egy kompressziós zokni, így aki emiatt választaná, ne tegye! Erre megvan már a lehetőség a Kalenjitől.

No de nézzük, az elmélet után, hogyan vizsgázott a gyakorlatban!

Három futás alkalmával próbáltam ki, kétszer Magyarországon és egyszer itt Franciaországban. A védelem minden esetben elegendőnek bizonyult, nem szenvedtem sérüléseket, igaz, az őszi, téli terep már nem oly erős aljnövényzet terén. Ami emellett a legpozitívabb volt, hogy nagyon jól tartott, egyáltalán nem csúszkált. Szilikon nincs benne ugyan, de szerintem nem is szükséges. Próbáltam más márkákat is szilikonnal szerelve, azok sem csúszkáltak, ellenben a futás során végig éreztem egy szorító érzést a lábamnál, ami elvonta kicsit a figyelmem a tájékozódástól, és hát valljuk be, ez nem szerencsés…. 🙂 Ellenben ezt a zoknit, egyáltalán nem is vettem észre, tette a dolgát észrevétlenül. 

A francia bozótok sem állták útját

No de, hogy ne csak az én véleményem legyen itt, megkértem két jóval magasabb szinten versenyző kollégámat is, hogy teszteljék le, mit tud a zokesz.

Krzysztof RZENCA

Krzysztof 4 érmet nyert korábban az Ifi Európa bajnokságokon (1 arany, 1 ezüst és 2 bronz), szóval nem mondhatni egy lassú úriembernek.  Íme a véleménye:

“Bár én elsősorban sprintre fókuszálok, a közelmúltban erdőben is versenyeztem néha. Itt teszteltem, használtam először a zoknit, amely végig nagyon kényelmes volt és megfelelő védelmet biztosított futás közben. Jó látni, hogy egyre többen hordják, fedezik már fel Lengyelországban is.”

Tájfutó zokni

Krzysztof egy lengyel fenyvesben tette próbára a zokni védelmi szintjét

Roger CASAL

Roger igazi nagyágyú Spanyolországban, aki 37 évesen is még magas szinten űzi családja mellett a sportot (például ő nyerte idén a franciaországi 5 napos verseny elit kategóriáját, emellett jó pár top 20-as eredménye van az elmúlt 20 év során a világversenyekről). Íme Roger szavai:

“Le vagyok nyűgözve, végig nagyon jól tartott futás közben a zokni. Amikor futottam, végig csak a tájfutásra tudtam koncentrálni. Nem volt semmi gond, semmi vízhólyag: nagyon kényelmes volt. Hatszor futottam már benne, remek fejlesztésnek tartom.”

Tájfutó zokni

A háttérben látszanak a tipikus dél-spanyol bozótosok

Szóval a tesztek meggyőzőek voltak, és a 2 éves Decathlonos garanciával úgy gondolom, egy nagyon jó ajánlat jelenleg a tájfutó piacon, külföldön 10 € – ért, nálunk kicsit olcsóbban, 2990 Ftért kapható.

Ha esetleg már Ti is próbáltátok, írjátok le a véleményeteket ide, vagy a termék oldalára!

Jó futást az őszi szezon hátralévő időszakára!

Vas Gábor

Vas Gábor

Bármilyen furán hangzik is, 16 évvel ezelőtt egy jégfalmászó verseny kapcsán kerültem a futás és azon belül is a tájfutás... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​