Újrakezdés sérülés után – 5 dolog, ami nekem segített

Egy páran talán hallottátok, de a sors és egy rossz mozdulat következtében keletkezett térdszalag sérülés miatt már 6 hónapja nem futottam. A műtét júliusban megvolt, a fájdalom szerencsére elmúlt, így hamarosan ismét futócipőt húzhatok és élvezhetem a sport és az erdő gyönyöreit. Legalábbis ez a terv! Hogy milyen elvek alapján álltam mindehhez hozzá, ezt szeretnem nektek bemutatni.

A sport, a tájfutás, mint ahogy talán maga az élet is egy folyamatos hullámvasút. Van, amikor szinte maguktól, futószalagon jönnek a pontok,  és széles mosollyal az arcomon rohanok tovább a következőre, és van, amikor sokkal többet kell érte tenni. Most egy ilyen szituációban vagyok, de úgy érzem, jól haladok. Hogy mi segített nekem benne? Íme!

Sérülés utáni futás

A kórházban várakozva…

TÜRELEM

Ez az ami talán a legfontosabb! Nem szabad elsietni a dolgokat, teret és időt kell hagyni annak, hogy a testen és a lelken ejtett sebek beforrjanak. Egy 6-7 hónapos kényszerpihenő bizony nemcsak a testnek jelent nehézséget. Sokszor éreztem magamon, hogy mi van már, már jól vagyok, menjünk. De még nem lehet, várni kell, időt kell hagyni. Érdemes ilyenkor lefoglalni magunkat valami mással. Például én elkezdtem egy új nyelvet tanulni, leporoltam a gitáromat, és több időm volt a nemzetközi tájfutó eseményeket is követni, szurkolni a magyar csapatnak.

Sérülés utáni futás

Tudtatok, hogy a legtöbb tájfutó világeseményt már videós formában is lehet követni? (liveorienteering.com)

FOKOZATOSSÁG

Nem szabad sietni. Az természetes, hogy egy ilyen kihagyás után a test nem ugyanúgy viselkedik. Én is felszedtem pár kilót – bárhogy igyekeztem is elkerülni – és az izmaim is leépültek, átalakultak. Lépésről lépésre kell haladni, folyamatosan, de lassan növelve a terhelést. Ezt próbálom mantrázni magamnak az edzések során is!

MÁS SPORTOK

Vannak sportok, én a gyógytornát is ide veszem, amiket hamarabb el lehet kezdeni a futásnál. Egy nagyon komoly löketet jelentett, amikor először pattanhattam bringára a szabadban néhány héttel ezelőtt és élvezhettem a sebesség, a jó levegő és a szabadság adta jó érzést. Nekem ez jött be leginkább, így jelenleg a munkába is próbálok minél többször keróval menni.

Sérülés utáni futás

De néha egy könnyed séta, túra az erdőben is csodákra képes…

KÜLSŐ SEGÍTSÉG

Persze, képes vagyok rá egyedül is! – mondják sokan. Lehet, hogy így van, de ha van kivel megosztani, megélni, átbeszélni, van kitől tanácsot kérni – legyen az akár egy szakember vagy egy barát – sokkal könnyebb. Nem baj néha egy külső szem, egy objektív visszajelzés! Én is járok a kezdetek óta gyógytornászhoz, aki nagyon sokat segít a félépülésben.

ÚJ CÉLOK

Lassan megfogom a 34. pontot az életem során, jövőre mar a szenior kategóriában is indulhatok. Úgy érzem, ez egy mérföldkő is az életemben, amelyet szintén szeretnék jól megélni és ehhez kapcsolódó célokat kitűzni magamnak. Kicsit fura belegondolni, hogy ez is eljön, eljött, de valahogy úgy érzem, 2019 egy sikeres és jó év lesz a számomra. Hiszen a felkészülést, az alapozást már júliusban elkezdtem… 🙂

 

Vas Gábor

Vas Gábor

Bármilyen furán hangzik is, 16 évvel ezelőtt egy jégfalmászó verseny kapcsán kerültem a futás és azon belül is a tájfutás... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​