Hogyan válassz futócipőt?

Arra készülsz, hogy megveszed életed első futócipőjét? Vagy már ezer éve koptatod az aszfaltot az ezeréves, utoljára gimiben használt sportcipődben és elérkezett az idő a váltásra? Az alábbi cikkben röviden összefoglalom, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni futócipő vásárlása során.

A decathlon.hu oldalon található egy nagyon ötletesen összeállított futócipő választó, mely különböző kategóriákat kínál fel a megfelelő futócipő kiválasztásához, én is ezek mentén foglalom össze a tanácsaimat.

Nem – Nő vagy férfi?

Tudom, banális kérdésnek tűnik… mégis annyit azért fontos megjegyezni, hogy nem véletlenül terveznek külön női, férfi illetve gyerek cipőket.Találkoztam már olyan női futóval, aki férfi futócipőt vásárolt magának, és ez nem feltétlenül jó. A nőknek teljesen más a testfelépítésük, ahogy a lábuk, talpuk is különbözik a férfiakétól, így ha nincs különösebb oka, maradjunk a saját nemünknek tervezett cipőknél, kényelmesebb lesz!

Hol futok? – Pálya típusa

Amennyiben gyakorlott futók vagyunk, bizonyára kitapasztaltuk már, milyen terepet részesítünk előnyben, hol, milyen környezetben szeretünk futni. Ha az aszfaltot preferáljuk, aszfaltra tervezett cipőt válasszunk! Ha pedig inkább az erdőben, technikás terepen keressük a kihívást, akkor egyértelmű, hogy terepfutó cipőt kell vásárolnunk. Viszont mérlegelni kell és alaposan át kell gondolni, hogy valóban csak terepen vagy csak aszfalton fogunk-e futni minden alkalommal?

Futócipő választás

Az aszfaltra tervezett cipőknek más a kialakítása, mint a terepfutó cipőké.

Ha az edzéseidet fele-fele arányban osztod el a két pályatípus között, akkor talán érdemes két futócipőbe fektetned. Viszont ha csak néha-néha merészkedsz ki terepre, de legtöbbször rekortánpályán vagy aszfalton koptatod a talajt, akkor manapság már olyan cipőt is választhatsz, melynek a talpkialakítása, a barázdák lehetővé teszik, hogy mind a két típusú terepen kipróbáld magad!

Lábtartás típusa

Három típust különböztetünk meg: pronáló/ befelé dőlő lábtartás, szupináló/ kifelé dőlő lábtartás és a normál/neutrális/stabil lábtartás. Ha nincsenek egyértelmű jelei annak, merre dől a lábad, a laikus szemnek nehéz eldönteni és első ránézésre megállapítani a lábtartást, ezért a legtöbb sportra, futásra szakosodott üzletben az eladók segítenek neked ebben. Ehhez már többféle digitális eszköz is rendelkezésre áll, de az igazi profik szerintem akár pár futólépés alapján is meg tudják határozni a lábtartás típusát.

Ezt a szempontot nem szabad elbagatellizálni, ugyanis ha a lábtartásodtól eltérő futócipőben edzel hosszútávon, kényelmetlenné válhat és a futás kisebb-nagyobb fájdalommal is járhat a későbbiekben.

Futás gyakorisága

Alkalmi, rendszeres vagy intenzív? Még mindig azon a véleményen vagyok, hogy ha csak heti egy-két alkalommal, az egészséged megőrzése céljából szoktál futni, nem érdemes világmárkás futócipőre túl sok pénzt kiadnod. Mi van, ha mégsem a futás lesz az életed sportja? Akkor bizony meglehet, hogy ablakon kidobott pénz lesz. Ellenkező esetben, amennyiben már komolyabb szinten űzöd ezt a sportot és például félmaratonra vagy maratonra szeretnél felkészülni, ami minimum heti 3-4 edzéssel jár (ha nem többel), akkor már nem lesz elég az első áras modell és megéri venni a fáradságot a „tökéletes” futócipő megtalálására.

Futócipő választás - Hogyan válassz futócipőt?

Légy tisztában azzal, mikor, hol, mennyit szeretnél futni – így könnyebb lesz futócipőt választani!

Méret

Amit mindenképpen tudnod kell: soha ne vegyél az utcai cipőddel megegyező méretű futócipőt!! A futás során lábunk minimális mértékben, de előre-hátra mozog a cipőben, és egy idő után picit be is dagad, ezért legalább egy számmal nagyobb futócipővel érdemes kezdeni a próbálgatást! Persze az is előfordulhat, hogy csak a fél számmal, vagy akár a két számmal nagyobb méret lesz kényelmes. Amikor felpróbálod a cipőt, ne félj pár futólépéssel tesztelni a tartást, ütéscsillapítást, méretet!

Mikor érdemes futócipőt váltani?

Végezetül egy nagyon fontos kérdés. Jó még a pincéből előbányászott, a két éve vásárolt, de soha nem használt vagy „a kissé szakadt, de még jó lesz kocogásra” típusú futócipőnk? A válasz határozottan nem, és hogy miért, azt Zsoca remekül összefoglalta cikkében. Egy futócipő „életkorát” alapvetően kb. 800-1200 km körülire becsülik, ezt általában meg is érzi a lábunk, így ekkor már érdemes új cipőn gondolkodni…

Koltai Piroska

Koltai Piroska

A futás világába nem olyan rég csöppentem bele, de mint „laikus futó” egyre jobban magával ragad ez az örömteli sport...... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​