Milyen gyümölcsöt érdemes fogyasztani futóként?

Mindenki ismeri az elcsépelt mondást, miszerint a gyümölcs egészséges és számtalan jótékony hatása van szervezetünkre. De mennyire ismerjük a gyümölcsöket valójában? Hogyan érdemes fogyasztani, és futóként melyiket válaszd, hogy formában maradj?

Miért fogyasszunk gyümölcsöt?

A gyümölcsök fontos szerepet játszanak életünkben, szervezetünk számára elengedhetetlen anyagokat tartalmaznak: rostokban, nyomelemekben, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdagok.

A gyümölcsök elősegítik a hidtratációt, az izmok regenerálódását és gyulladásgátló hatással bírnak. A futók számára különösen az antioxidánsok miatt fontos, mert ezek segítik a görcsök, izomfáradtság és izomláz enyhülését.

Nyersen, főzve, vagy lé formájában a napi ajánlott mennyiség 2-3 gyümölcs.

Gyümölcs futáshoz

A piros és fekete bogyós gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb antioxidánst

A három legfontosabb jótékony hatás

Antioxidánsok

A piros (eper, málna, tőzegáfonya) és a fekete gyümölcsök (szeder, áfonya) tartalmazzák a legtöbb antioxidánst, ha a gyümölcsök nincsenek hőkezelve. Az unalmasnak tűnő reggeli zabkását kiválóan fel tudják dobni ezek a bogyós gyümölcsök.

Víz

A gyümölcsök rengeteg vizet tartalmaznak, mely a test hidratációja miatt kifejezetten fontos. A vízen kívül megtalálható ásványi anyagok és nyomelemek pedig feltöltenek energiával az edzés után.

Rostok

A rostok javítják az emésztési folyamatokat és jó hatással vannak a bélrendszer működésére. A futás során keletkező ütéshullámok olykor okozhatnak fájdalmat a bélrendszerben, a rostok viszont védelmet biztosítanak ez ellen.

Friss vagy fagyasztott?

Természetesen a tökéletesen érett gyümölcsnek nincsen párja! Viszont bizonyos esetekben fagyasztott formában sokkal több vitamin és antioxidáns marad a gyümölcsökben, mint a frissekben, melyeket például három napnál régebb óta tárolunk a hűtőben.

A friss gyümölcsöket gyakran még az érés előtt leszedik, hiszen a szállítási és tárolási idő 3 naptól akár 12 hónapig is terjedhet. Ez azt eredményezi, hogy a vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok csökkentett mértékben lehetnek jelen a gyümölcsben.

Ezzel szemben a fagyasztott gyümölcsöket teljesen érett állapotban szedik le, a legtöbb esetben pedig szedés után pár órával már tisztított, blansírozott, fagyasztott formában kerülnek a csomagolásba. A blansírozás egy rövid hőkezelési eljárás, melynek során csökkenhet ugyan a vitamintartalom, de tápanyagértékük relatíve stabil marad.

Milyen gyümölcsöt érdemes fogyasztani a futóknak?

Banán

Hogy miért? Tele van káliummal, magnéziummal és foszforral. Ezen kívül elsősorban B6-, és C-vitaminforrás, mely hozzájárul a fáradtság és a görcsök kialakulásának csökkenéséhez.

Gyümölcsök fogyasztása futáshoz

Dobd fel a reggeli zabkását szárított gyümölccsel!

Kivi

A kivi C-vitaminban gazdag, olyannyira, hogy akár önmagában egy darab kivi is fedezheti a napi C-vitaminbevitelünket. Az egyik olyan gyümölcs, mely a legtöbb antioxidánst tartalmazza, így fogyasztása erősen ajánlott sportolóknak!

Szőlő

A szőlő cukorban gazdag, ami energiát ad és elősegíti a megfelelő regenerálódást. A magas víz-és káliumtartalom hozzájárul az izomláz, -görcsök enyhítéséhez.

Forrás: Marie Fauchille dietetikus és táplálkozási tanácsadó cikke

Koltai Piroska

Koltai Piroska

A futás világába nem olyan rég csöppentem bele, de mint „laikus futó” egyre jobban magával ragad ez az örömteli sport...... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​