LB 560 vs LB 900 – Melyik a jobb lovaglócsizma?

Sokan kérdeztétek a különböző lovas csoportokban, hogy melyik lovaglócsizmánkat éri meg jobban megvenni. Én eddig hallgattam, mert csak a 900-asról volt tapasztalatom. Mostanra azonban jogosult lettem őket némileg összehasonlítani, mert immár mindkettőt napi szinten használom. Felavattam ugyanis az 560-as modellemet is, nem is akárhogyan.

Pályafutását ugyanis azzal kezdte nálam ez a remek darab, hogy férjhez mentem benne. Ami azt jelenti, hogy  a dobozból újonnan kivéve, déltől másnap hajnali háromig egyfolytában rajtam volt, konkrétan egy éjszakát végigtáncoltam benne. Menyacipő? Hagyjukmár. Egy lovas nem tudja megtagadni önmagát… 🙂 (Képek a privát Fb oldalamon, akit érdekel.) És bár a terméklapjára nem fog rákerülni a szokásos felhasználási útmutatások közé, én azért megszekáltam vele a kollégáimat, hogy tessék szépen ráírni: “ideális férjhezmenéshez”.

LB 900 fűzövel, hátsó zip-zárral, alul-felül patentos zip-zár védővel, sarkantyútartóval

No de szakmázzunk már!

Mit is kellett átélnie nálam az LB 900-nak egy év alatt? Többségében napi két lovat lovagoltam benne, tehát mondhatjuk, hogy egy erős hobbifelhasználásnak volt kitéve. (A profi lovasok napi 8-12 lovas igénybevételéhez képest.) Mi történt vele egy év alatt? Tudtuk a márkától, hogy a vádli belső oldalán a fényes réteg hamar le fog kopni a használattól – ez nem is okozott meglepetést. Mondjuk nekem még az első modell van, de ezt azóta elvileg már kijavították. A 900-as modellnek rugalmas fűzője van, melyet nem kell kötögetni, mivel “beépített”. Az én esetemben ez lassan cserére szorul, mivel a sarkantyúszíjjal való állandó kontakt nem tett jót neki. Kissé elvékonyodott, de annyira nem számottevő, hogy gyakorlatilag csak azért zavar, mert tudom, hogy ott van.

Ezen kívül sajnos a zip-zárja a héten megadta magát. Talán ez az egyetlen feketepont erre a termékre. Összességében ami a lábformát, az anyag esését, és a design-t illeti, nekem elsőre belopta magát a szívembe. A mai napig egyetlen dolog van, amiben az 560-as modellt mégis jobban szeretem, ez pedig az oldalsó zip-zár.

LB 560, fűző nélkül, oldalsó zip-zárral, sarkantyútartóval, szélesebb gumibetéttel

Ugyanis megint lecseréltem a nyergemet (Prestige Rialto –  igen, van, amiből még mindig megveszem a nagyobb márkásat), és mivel ennek a modellnek a külső oldalon van a zip-zárja, kizárt, hogy akár csak véletlenül is megsértse a nyerget. Bár az új 900-ason már elég tisztességes zip-zár védő van. Ráadásul azt a hírt kaptam, hogy jövőre lecserélik a bőrt is, amiből a csizmák készülnek, pedig már a jelenlegivel sem volt baj.

Figyelj a méretezésre!

Az 560-as modell méretezése picit más, mint a 900-asé, itt is két vádlikörméret van ugyan, de itt xs/s, valamint m/l közül lehet választani, szemben az s, valamint m -méretezéssel, ami azt eredményezi, hogy nem pont ugyanazoknak a felhasználóknak jó a két modell, lesznek, akiknek a vádli miatt vagy csak az egyik, vagy csak a másik passzol. Az 560-as modellnél elöl nincsen fűző, ebből adódóan kicsit tágabb a lábfejnél, és kissé robosztusabb érzést is kelt, valamint még nem rendelkezik belső kényelmi párnázattal, ami elsőre kissé “fapadosnak” mutatta ezt a modellt, viselve azonban nincs ez az érzésem.

Összességében tehát mind a kettőt szeretem. Külsőre  és érzésre is a 900-as nyilván kényelmesebb. Pont annyival, amennyivel magasabb az ára, viszont aki egy igen baráti árú bőr lovaglócsizmát keres, az az 560-as modellben sem fog csalódni. Persze ezek konfekció méretek, jelenleg nem gyártjuk a teljes méretsort, csak 44-ig, viszont a kaptafák megvannak, kellő igény esetén indulhat a gyártás. Akinek pedig nem fontos, hogy bőrből legyen a csizma, az 500-as modellünk szintetikus változatban tudja ugyanazt, mint az 560-as modell, valamint mind a bőr, mind a szintetikus változatok elérhetők cipő+lábszárvédő kombinációban is.

 

Vinnay Patrícia

Vinnay Patrícia

Az életemnek célt és igazi értelmet adó, abszolút „flow” érzést a nyeregben és a lovak mellett találtam meg. Frissen érettségizett,... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​