Street workout – Edzés a szabadban – 2. rész

Hogy is tudnám változatosabbá tenni a heti edzésprogramomat? Erre a kérdésre akkor kaptam meg a választ, amikor Niki (az előző street workout blogcikk írója, munkatársam, edzőtársam) meginvitált egy street workout edzésre, amely a budaörsi Decathlon áruház közelében található erdő szélén volt. Itt az első edzés igazán keményre sikeredett, részben a nagy melegnek köszönhetően. De ezen felül a körülmények valóban magával ragadóak voltak, a napsütés és madárcsicsergés kedvezően hatott a teljesítményemre, és a közérzetemre is. - Minya Péter, fitnesz sporttanácsadó, cross training országos sportágfelelős cikkét olvashatjátok.

Jó pár évvel ezelőtt, még mielőtt belevágtam volna a konditermi edzésekbe, kipróbáltam a street workout edzést Nyíregyházán. Akkor még nem volt megfelelő alapom az effajta edzéshez, se tudásom, se felszerelésem, melyeknek segítségével könnyíthettem volna a gyakorlatokon. Nagyon hamar elfáradtak az izmaim, pár erőltetett húzódzkodás, tolódzkodás után elfáradtam.  Így a sikerélmény hiánya miatt elég hamar fel is hagytam ezzel a sporttal.  Ezután a gyenge teljesítmény után elkezdtem konditerembe járni, később erőemeléssel, majd cross training edzéssel foglalkozni. Ezek az edzésformák igazán jó alapot biztosítottak számomra, és ezek után már bátrabban léptem a street workout pályára. Tömény négyévnyi, különböző stílusú súlyzós edzés után újbóli nekifutásom során sikerélménnyel távoztam a street workout pályáról.

A pálya – állandó kihívás

Az edzésünk során kihasználtuk a pálya összes elemét, ezekkel sikerült az egész testünket teljes mértékben megedzeni, és nagyon kellemesen elfáradtam.  A pálya elemeivel és felépítésével kapcsolatban nekem egy köztudottan híres akadályfutó verseny ugrott be, ahol hasonló akadályokkal kellett megbirkózni, illetve az erőteljes szintemelkedés sem könnyítette meg a dolgunkat két állomás között. A pályán majdnem sikerült az összes elemet legyőznöm, volt egy, ami kifogott rajtam. Ez pedig az instabil felfüggesztéssel rendelkező majomlétra volt. A második közös edzésünkre sikerült kellőképpen felszívni és ráedzeni magam, így ezt az akadályt is legyűrtem. További nehezítésképp pedig súlymellényben teszteltem a pályát. Sikeresen teljesítettem a pályát a pluszterhelés alatt is, így további kihívásokat tudok magam elé felállítani.

Street workout - Edzés a szabadban

Eleinte fura érzés volt kimozdulni a teremből, de az említett edzés után teljesen átértékeltem a street workoutról alkotott enyhén téves véleményem.

Kinek ajánlott?

Alapvetően ezt a sportágat nem ajánlanám teljesen kezdők számára, hiszen a saját testsúlyos edzés végzéséhez is kell rendelkeznünk egy jó edzettségi alappal. Viszont nem is akarom elvenni a kedvét annak, aki most kezdte, vagy tervezi elkezdeni ezt a sportot.  A kezdeti negatív élmény elkerülése kiküszöbölhető, ha eljárunk terembe, vagy akár otthon végzünk némi súlyzós edzést kombinálva fekvőtámaszokkal, valamint ha megoldható húzódzkodásokkal, amellyel felkészítjük a testünket a kemény kinti pályára.

Kezdetben segítséget tud nyújtani a húzódzkodáshoz egy gumiszalag, mivel a street workoutban ez alapgyakorlatnak számít. Magnézia használata is segítségünkre lehet, amennyiben nem preferáljuk a kesztyűt, ahogy én sem. Az izomzatunk összetetten fog fejlődni, melynek során súlyvesztést és izomfejlődést tapasztalhatunk. Kardió edzéssel kombinálva (pl.: futás, kerékpározás, futás), és természetesen helyes táplálkozás mellett hamar látványos eredményeket lehet elérni. A mi kis budaörsi pályánkon van egy ugrálós akadály, amely elég keményen megdolgoztatta a láb- és farizmainkat. Mivel a kondiparkok, felnőttjátszóterek többségében kevés lábizomfejlesztő gyakorlatot biztosító elem található, így street workout edzésünket nyugodtan kiegészíthetjük kitörésekkel, páros lábbal történő ugráló gyakorlatokkal vagy más alternatív lábizmot edzőgyakorlattal, így érve el az arányos fejlődést.

Edzés a szabadban - Street workout

Az első edzésünk hatására mai napig hetente néhány alkalommal járok felnőttjátszótérre, és igyekszem minél többet felfedezni a környékemen. Az én cross training-powerlifting edzéseimet ez a sportág nem fogja kiváltani, de színesebbé teszi a heti edzésprogramomat.  Ez a sportág kihívásokkal teli, ahol saját magunk tudjuk összeállítani az edzésünket, a saját testi adottságainkhoz igazíthatjuk. Kiváló közösségépítő ereje van, ezért érdemes a társainkkal együtt kimenni a pályára, és motiválni, húzni egymást. Így válik egy nagyszerű élménnyé, és eredményes sporttá a street workout edzésünk.

Sporttanácsadó munkatársaink

Sporttanácsadó munkatársaink

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​