Jóga várandósan – A kismama jóga jótékony hatása

2017. novemberében indult minden, akkor tudtam meg, hogy kisbabát várok. Az elmondhatatlan öröm párosult az ismeretlentől való félelem időnkénti hullámaival. Egy dologban biztos voltam, hogyha az orvosom részéről eltiltás nem történik, akkor mindenképpen szeretnék aktív maradni a 9 hónap során. Az első pillanatban utána néztem, hogy mik azok a gyakorlatok, amelyek ellenjavallottak a babavárás ideje alatt, és átalakítottam a mindennapi reggeli jógázásomat ezeknek megfelelően.

Nem javallott, tiltott gyakorlatok

Hason és háton fekvő gyakorlatok, a hasat túlnyújtó gyakorlatok (hátrahajlítások), a hasat összepréselő ászanák, mint az előrehajlítások – módosításokkal elképzelhető pl. hajlított térd, pocaknak helyet hagyó széles lábtartások – vagy a csavaró mozdulatok, melyet a második trimesztertől, óvatosan és csak a nyitott oldalra lehet végezni. A fordított testhelyzeteket is érdemes kerülni, mert a várandósság során egyre inkább eltolódik a megszokottól az anya súlypontja, amivel az esés/ütődés lehetőségét veszélyezteti.

Várandósan sem hagytam fel a jógával

Kifejezetten ajánlott gyakorlatok

Számtalan olyan jógapóz létezik, amellyel kíméletesen ugyan, de a törzsizomzatunkat erősíthetjük. Ez a kismamák esetében kiemelten fontos, hiszen így megelőzhetjük a hát és derékfájdalmakat, de legalábbis enyhíthetünk rajtuk. Ilyen például a macskapóz és változatai. Figyelem! Szigorúan homorítás nélkül! Könnyített deszkatartás, asztallaptartás, lefele néző kutya (hajlított térddel).

Szintén kiemelten fontos terület a szülés előtt álló hölgyeknek a medence övezet megfelelő nyújtása, lazítása, rugalmasan tartása. Például: pillangóülés változatai, vagy terpeszülés, békaguggolás, csípőlazító-körző gyakorlatok.

90 perc “én idő”

A mindennapos jógázásom ellenére, megfogalmazódott bennem az igény, hogy elmenjek vezetett kismama jógára. És úgy gondolom ezzel meghoztam az egyik legjobb döntést, amit a várandósság során meghozhattam. Budaörsön egy a munkahelyemhez közeli stúdióban hirdettek is ilyen kismama foglalkozást. Ismertem már a stúdiót, jártam náluk korábban más óráikon, szimpatikusnak találtam a helyet és az oktatókat, így tettem egy próbát. Eleinte a munkabeosztásom miatt csak elég esetlegesen tudtam részt venni az órákon, de ahogy haladt előre az idő, és nőtt a pocakom, szerencsére sikerült rendszeresíteni heti egy alkalmat. 🙂

A rendszeresség nyilván a legjobb, de azt már az első pár alkalommal is éreztem, amikor éppen sikerült eljutnom a kismama jógára, hogy mennyire jót tesz ez nekem, mind a kisbabámnak, mind pedig a kettőnk kapcsolatának.

Miért is? 90 perc befelé és egymásra figyelés (babára), módosított ászanák és speciális, kifejezetten kismamáknak való gyakorlatok. Testileg és lelkileg is mindig kisimultan, felfrissülten, kikönnyülten jöttem ki az órákról, akkor is, ha stresszesen mentem be és akkor is, amikor a vége felé már úgy éreztem egy merő elnehezült guruló labdácska vagyok.

Hiszem, hogy a jógának is köszönhetem a gondtalan várandósságom

Fitt kismama

Sok új gyakorlattal találkoztam, amit aztán beépíthettem az otthoni gyakorlásba is. A gátizomtornát valószínűleg nem csináltam volna, ha itt nem találkozom vele.

Hiszek benne, hogy a jógának, és a kifejezetten kismama jógázásnak köze volt ahhoz, hogy egy nagyon szép, gondtalan és fitt várandósságom lehetett, illetve ahhoz is, hogy első gyermek ellenére, egy gyors, könnyű és problémamentes szülésem volt. A cikk írásakor 4 hét telt el a szülés óta, és azt is elmondhatom, hogy nagyon gyorsan sikerült regenerálódnom a szülést követően a jógának köszönhetően.

A “népi hiedelem” úgy tartja, hogy azok a kisbabák, akiknek anyukája a 9 hónap alatt rendszeresen jógázott, sokkal nyugodtabbak születésüket követően is. Most, hogy a gyermekem lassan egy hónapos talán elmondhatom, hogy úgy gondolom ez az állítás alapvetően igaz. Az én kicsi babám is, amikor nem a frontok jönnek-mennek, vagy nem a hasa fáj/görcsöl éppen, akkor eléggé nyugodt és érdeklődő. Biztos vagyok benne, hogy tényleg segítettek a gyakorlatok az ő fejlődésében is, hiszen meglepően gyorsan sajátított el képességeket már most születése után is, olyanokat, amelyekkel 1-2 héttel megelőzi kortársait. Persze hazudni nem fogok, nekünk is előfordul az indokolatlan hiszti. 😊

Engem a jóga a szülésre való felkészülésben is segített

Kismama jóga jótékony hatásai:

Mamára:

– nyugtat, kiegyensúlyozottabb, vidámabb lehet a kismama

– mélyíti a kapcsolatot, anyai érzéseket a babával

– csökkenti a vízesedés, székrekedés, gyomorégés esélyét

– segít felkészülni a szülésre

  • pozíciók (ősi, ösztönös)
  • légzőgyakorlatok, légzés irányításának megtanulása
  • gátizomtorna
  • erősíti, rugalmassá teszi a testet, növeli az ízületek mozgékonyságát
  • kismama már itt szembe nézhet a szüléstől való félelmeivel, elkezdheti feldolgozni azokat

– a szülés tudatosabb, kevésbé ijesztő és fájdalmas élmény

– kisebb eséllyel alakul ki a szülés utáni depresszió

– segíthet a későbbi szoptatás során is, mivel javítja a nyirokkeringést

Babára:

– jobban fejlődik az idegrendszere már a pocakban is (ringató gyakorlatok)

– nyugodtabb ugyanakkor, figyelmesebb, gyorsabban fejlődő babák lesznek születésüket követően is.

 

Szóval én mindenkit csak bátorítani tudok, aki kisbabát vár, mozogni szeretne, és gondolkozott a kismama jógán, de eddig nem mert belevágni! 😊

Koletár Kata

Koletár Kata

A jógával nem indult gördülékenyen a kapcsolatom: kényszer hatására mentem el az első hatha jógaórámra. :) Aztán valahogy ottragadtam. Megfogott ez... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​