“Mindenkit meg lehet verni” – A lényeg a részletekben rejlik

A díjugratás legfeljebb látszólag egy egyszerű szakág a lovassportokon belül. Annak, aki űzi, még úgy sem. Ráadásul minél több időt szentel neki az ember, annál inkább rájön, milyen sok múlik milyen láthatatlan, megfoghatatlan, gondolatnyi dolgokon, melyek egy jó lovast jó lovassá tesznek. Élménybeszámoló négy év után.

Az idei szezon végre tényleg szuperül indult. Annak ellenére, hogy elég kevés lehetőségem van versenyezni, már két kupa és öt szalag gyűlt össze a szekrény tetején április óta. Gazdagodtam továbbá egy-két meglepetés-szerű élménnyel is, melyek ráébresztettek arra, hogy mire érdemes sokkal jobban odafigyelnem.

Azzal együtt, hogy sokat javult az önbizalmam, elkezdtem olyan apró részletekre is odafigyelni, melyeknek eddig nem tulajdonítottam túl nagy jelentőséget, mégis nagyon fontosak. Akár egy verseny kimenetele is múlhat rajtuk. Eddig nem nagyon szerettem nézni, ahogy mások lovagolnak, ez azonban nemrég megváltozott, most már arra is rájöttem, hogy abból is sokat lehet tanulni, ha kívülállóként szemlélem az eseményeket.

Arra már korábban rájöttem, hogy minden fejben dől el, de hogy ekkora hatása lehet például egy sikeres vagy sikertelen melegítésnek arra, hogy mi van a fejemben, miközben belovagolok a pályára – arra nem számítottam. Ahogy arra sem, hogy lesz olyan, hogy a pálya széléről érkező egyébként nem szabályos instrukciók egyszer eljutnak hozzám, és reagálni is tudok majd rájuk.

Hogy az a buborék, fal, roló, mindenki nevezze, aminek akarja – az egyszer nem lesz ott. Hogy az agyamat elborító köd egyszer majd felszáll, és már nem csak a következő ugrást látom, hanem azt is, hogy hogyan akarok oda eljutni. Hogy mennyi minden múlhat sokszor önkéntelen mozdulatok meglétén. Mennyit számít, ha csak kicsit is kapkodsz, vagy görcsös vagy. Hogy mennyire pontosan azt kapod vissza a lovadtól, amit te adsz neki. Ha bizonytalanságot, akkor azt. Ha határozottságot, akkor azt.

És igen – csak akkor fogsz nyerni, ha elkezdesz belülről vágyni rá. Eddig nem akartam ilyesmit. Versenyeztem pusztán örömből az esélytelenek nyugalmával. Aztán szöget ütött a fejembe párom egy mondata, mikor éppen azt ecseteltük, hogy a nyitott számokban a megélhetési lovasok között semmi esélye a magam fajta amatőrnek. “Mindenkit meg lehet verni.” – Mondta.

Amikor fejben a helyeden vagy, az eredmény sem marad el

Azóta valami megváltozott

Időről időre látom magam egy kupával a kezemben büszkén. Ettől úgy meg vagyok lepődve, mintha nem vizualizálnék a siker érdekében több, mint tizenöt éve az életem egyéb területeire vonatkozóan. Csak valahogy még mindig nehéz elhinni ennyi negatív dolog után, mínuszból indulva, hogy meg tudom csinálni. Pedig már többen is megmondták, hogy nekem nem a tehetségemmel van a baj, hanem az önbizalmammal. Az van sokkal kevesebb, mint kéne.

De ez lassan megfordul. Az első négy évem egyenlege mínuszban zárt. A következő négy arról szólt, hogy ezt visszahozzuk a nullára. És akkor megkezdtük az idei szezont. Még több, mint a fele hátra van, de én már most elégedett vagyok, mert alig fél szezon alatt jobban tudtam teljesíteni, mint az azt megelőző két évben. Tekintve, hogy felnőttként kezdtem, munka mellett csinálom, nincsenek drága lovaim, és magam finanszírozom a versenyeket, azt hiszem, lassan lesz okom mire büszkének lennem. Lassan, de biztosan.

Bízom benne, hogy ahogy egyre tudatosabb leszek bent a melegítőben, majd utána a pályán, és az összevetések alatt, úgy lesz egyre több és több önbizalmam, és szezon végén majd azt mondhatom, ez egy valóban sikeres év volt. Azzal együtt, hogy minél rutinosabb valaki, annál inkább rájön, hogy milyen keveset is tud valójában. De azt hiszem, ez így van rendjén.

Borítófotó: Németh Bettina

 

Vinnay Patrícia

Vinnay Patrícia

Az életemnek célt és igazi értelmet adó, abszolút „flow” érzést a nyeregben és a lovak mellett találtam meg. Frissen érettségizett,... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​