A kutyavásárlás ABC-je – Ne hagyd magad becsapni!

Korunk legsúlyosabb problémája az ebtartásban a szaporítók gátlástalan ténykedése, és a naív, kezdő kutyatartók megtévesztése. Nézzünk néhány alaptételt, amit mindenkinek betéve kellene tudnia. mielőtt egy kölyköt vesz magához.

Először is, kik azok a szaporítók és mit akarnak tőled?

Leginkább a pénzedet. Ha hagyod magad átverni, nem vagy elég kritikus és felkészült, akkor mindenféle cifra, mézes-mázos beszéddel hülyére vesz. A szaporítás az a tevékenység, ami a kutyaállományt csak növeli, de minőségét nem javítja. Szaporító tehát az is, aki nyúlketrecben tart 200 csivavát és az is, aki “egyszer szülnie kell” alapon gyárt kiskutyákat. Közös tulajdonságuk, hogy a minőségre nem ügyelnek, a szülők egészsége számukra lényegtelen, a genetikához, öröklődő betegségekhez semmit nem értenek, és rengeteg gazdátlanná váló illetve beteg kutya szegélyezi az útjukat. Zéró tolerancia, egyik típustól se vegyünk kutyát!

Kezdő tenyésztőként Belgiumba utaztam ki Jettával, hogy a megfelelő kan legyen a kölykei apja

Fajtatiszta vagy fajtiszta?

Nem ugyanaz! És nem azért, mert a “sznob” kutyások “grammarnazi”-k, hanem mert munkájára igényes tenyésztő eleve nem illeszti be a helytelen “fajtiszta” kifejezést a hirdetésébe. A fajtatisztaság pedig nem ránézéses alapon döntetik el, ahhoz kapunk egy magánokiratot, nevesül a származási lapot (ezt hívják még törzskönyvnek, illetve pedigrének). Amennyiben nincs ilyen papírunk, a kutyánk NEM fajtatiszta. Pont. Ne dőljünk be a borzalmasan nagy árkülönbségnek se a törzskönyves és törzskönyv nélküli kölykök között! A származási lap kiállítása 6000ft, azaz hatezer forint (íme a hivatalos díjszabás annak, aki nem hiszi el) ez is egy régi trükk, hogy rávegyenek arra, még véletlenül se akarj törzskönyvet kérni (hiszen “az csak egy darab papír”).

Keverék ugyan, de Ozzy is családtag, akárcsak a feketék

A mikrochip kötelező!

“Még túl kicsi a mikrochiphez.” Ha ezt hallod, légy gyanakvó, mert ez bizony nem igaz! Én már a második alom kiskutyámat chipeztettem 3, azaz három hetes korában. A világon semmi problémát nem jelent a kutyáknak, hisz ezek passzív szerkezetek, ellenben pénzbe kerül, és nyilván a haszonorientált szaporító nem kívánja ezt kifizetni. Jó helyről viszont “included”, és nem mellesleg chip nélkül nincs törzskönyv sem (a kennelklub nem fogja kiállítani), tehát biztos nem fajtatiszta kutyát veszel. Továbbá törvény írja elő, hogy adás-vétel előtt kell mikrochippel rendelkeznie a kutyának. Itt a vonatkozó jogszabály.

A kiskutyákat már 3 hetesen lehet chippeztetni. Tudom, mert én is így szoktam!

8 hetes koráig az anyjával kell lennie!

A “már egyedül eszik” ismét egy tipikus szöveg, ne dőlj be! Törvények írják elő, hogy nem költözhet ennél fiatalabban, de sok kistestű fajtánál a tenyésztők kivárják a 9-10 hetes kort. Ez nem csak azért fontos, mert az anyjának kell etetnie (ekkor már jellemzően nem szopnak), hanem mert a kis jellemük még messze nem érett meg arra, hogy egyedül éljenek, nem tudnak végigaludni egy éjszakát, még 4-5x esznek, szóval jóval macerásabb is a gazdinak. 8 hetes kor után az enyémek már 90%-ban szobatiszták és nem töltik sírással az első éjszakájukat sem, mert már jobban kötődnek az őket körülvevő emberekhez (tehát az új gazdihoz), mint egymáshoz. Persze ez a pénzorientált szaporítókat pont nem érdekli, szívjál csak te a kutyáddal, ha kifezetted, onnantól a te problémád.

8 hetes kornál fiatalabban törvénybe ütközik a kiskutyák elválasztása

Az egészségügyi szűrések nem mitikus lények!

Csupán utána kell járni, melyiket kell számon kérnünk. Szinte minden fajtánál vannak fajtaspecifikus betegségek. Nálunk pl. az általánosnak mondható, minden nagytestű fajtára jellemző vázrendszeri betegségek, a csípő- és könyökízületi diszplázia, és az OCD. Ezzel a felsorolással a beauceron még egy egészséges fajtának mondható… A kistestű kutyáknál jellemző a patellaficam és néhány társasági kutyánál a DCM is, a bull-típusú terriereknél szűrhető és nagyon súlyos betegség az ataxia, a collie-knál előfordulhat többféle szembetegség, és most csak néhány fajtát soroltam fel… Vásárlás előtt tájékozódjunk, és ne érjük be üres szavakkal. A “rendszeresen látja őket állatorvos” ismét egy tipikus szöveg! Az igazolások nélkül hiába nézegeti őket minden kedden a doki – vagy jelentsen bármit a beidézett mondat.

Egy tréningnap szakedzővel 4000ft, a kutyasuli napidíja 2-3000ft, és ezek még nem magas árak…

A kutyatartás úri passzió

Sokan felháborodnak a minőségi kiskutyák árán, de lássuk be, az állattartás önmagában egy feneketlen kút. A kutyának enni kell, felszerelést venni, ha megbetegszik nem jár neki a TB, ráadásul ha kárt okoz, azért mi leszünk a felelősek. Bármit akarunk vele sportolni, sulizni, az pénzbe kerül. Az élet már csak ilyen. Ha mégis elveinkbe ütközik, hogy pénzt adjunk kutyáért, akkor egy teljesen lelkifurka-biztos megoldás az örökbefogadás. Menhelyről, vagy fajtamentéstől, ahogyan nekünk szimpatikusabb.

Ha jól választasz, a bajban sem maradsz egyedül!

Nem, ez nem mítosz vagy legenda! Ha tenyésztőtől veszel kutyát, szerződéssel és garanciával (igen, van ilyen!) akkor probléma esetén van kihez fordulnod. Tudni fogja, ha a fajtára jellemző problémátok van, tud ajánlani szakembert, és ha öröklődő problémába futottatok bele, akkor anyagilag is kisegít (a szerződéstől függően). Ezért cserébe a legtöbben kapcsolattartást várnak el – és nem kell semmi extrémre gondolni, csak egy-egy mondatot várunk és egy fotót. A szaporító ellenben az összeg kézhezvétele után utadra bocsájt, és többé nem veszi fel a telefont. Sok-sok történetet vehetnék elő, amikor szerződés híján panasszal fordultak a MEOESZ-hez, vagy valamely egyéb fajtagondozó szervezethez, mert baj van, vagy éppen nem érkezett meg a törzskönyv… De sajnos az egyesület nem sokat tehet, ha nincs adás-vételi papír. Ha származási lapot még nem is kapsz a kiskutyához (lassan őrölnek a bürokrácia malmai, ez sajnos előfordul), szerződésed akkor is legyen!

6 hetesen Reni kolléganővel karaktertesztet végeztünk a piciknél, hogy lássuk kiből milyen jellem lesz

Nem kell egyedül választanod!

Bizony, nem szoktam minden áron a legdrágább dolgokat eladni az embereknek, ha a beszélgetés során úgy ítélem, hogy nincs rá szükségük… Mindig elmondom a lehetőségeket, de sokszor a drágább holmi nem csupán fölösleges kiadás, hanem az extra skilljei miatt teher számára a használatban. Szimpla sporttanácsadóként is ezt az elvet követem, de kutyatenyésztőként erre még hangsúlyosabban odafigyelek. Írtam erről hosszan (és kissé élesen), fontosnak tartom, hogy a kiskutya a megfelelő otthonba kerüljön. Ez nem azt jelenti, hogy banki kimutatást kérek, vagy erkölcsi bizonyítványt, de ki kell alakuljon egyfajta szimpátia, meg kell tudnom, hogy milyen kiskutyára vágyik az érdeklődő és mit tud adni neki.

Ha nem egyeznek a halmazok, akkor udvariasan elutasítom. Ha egyeznek, de az adott alomban nincs ilyen kiskutya, akkor ajánlok más tenyésztőt. Mert ahogy egy túracipő is lehet túl sok és kellemetlen, úgy egy kutya is, és azt bizony nem rakhatod a polcra! A tenyésztő a kutya 13-15 évére keres megfelelő gazdát és ez óriási felelősség. A szaporító ellenben nem kérdez, és a kezedbe adja azt, amire rámutatsz. Kit érdekel, ha nem passzoltok egymáshoz, hogy nulla aktivitása van, pedig futni szeretnél vele, vagy épp ellenkezőleg, fején pörög, miközben csak reggel és este tudsz vele röviden sétálni?

Hamvában holt sportkarrierek, tönkretett kertek, kidobott kutyák ezrei… Mindez azért, mert még mindig nem értünk meg a minőségi kutyatartásra. Legyünk körültekintőek, és fordítsunk legalább annyi figyelmet az ebvásárlásra (vagy örökbefogadásra), mint egy telefon, vagy hűtőszekrény beszerzésére!

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​