Sportágválasztás előtt állsz? Ismerd meg! – A vízilabda

Az úszás mellett számos egyéb vízben űzhető sport létezik. A vízilabda, vagy más néven vízipóló olyan labdajáték, melyet hét fős csapatok vívnak egymás ellen egy medencében. Magyar viszonylatban sikersportág. És hogy mi kell hozzá? Most összefoglaljuk.

Asportág  eredetének a wikipédián is utánaolvashatunk, e szerint az alapokat William Wilson, skót újságíró és úszóedző fektette le 1877-ben. Ezt követően 1885-ben már önálló sportágként emlegették, és az 1908-as olimpián jelent meg először. Innentől kezdve számos gyerek kezdett el vizilabdázni a világon. Magyarországon hamar elterjedt sportág lett. A vízilabdamérkőzésen részt vevő csapatban a FINA  által hozott szabály szerint, összesen tizenhárom  játékos lehet, a medencében egyszerre azonban csak heten tartózkodhatnak. A medencetérben a két csapat, azaz a kétszer tizenhárom játékos, a két edző, egy  bíró, a meccsre felügyelő bizottság, egy orvos és a csapatok saját masszőre tartózkodhat. A meccs harminckét perc tiszta játékidő, vagyis ha a meccs áll valami miatt, akkor ezalatt az óra sem jár. Az a csapat nyer, aki több gólt szerzett a játékidő alatt.

A medencében megengedett akadályozni egymást

A vízilabda összetett sportág

Az úszás, futball, kosárlabda, és a röplabda elemei is felfedezhetők benne. Egy vízilabdázónak gyorsan kell úszni, hogy minél hamarabb odaérjen a labdához. Emellett kiváló labdaérzékkel kell rendelkeznie, hogy jól és gyorsan passzolhasson a csapattársának.  Mindemellett aki ezt a sportot  űzi, általában nagyon jó izomzattal rendelkezik, mivel ez egy olyan sportág hol ez ellenfelet megengedett akadályozni a saját testi erőnket használva. A sportolók sokszor nyomják le az ellenfelet a víz alá, így jutva előnyhöz. Tehát ez a sport nem az egyszerű, finom sportokhoz tartozik, nagy odafigyelést igényel.

Milyen felszerelések szükségesek a vízilabdához ? 

A labda mellett ebben a sportágban egy fürdőnadrágra van szükség (féfiaknak ) egy fürdőruhára ( nőknek) és egy vízilabda sapkára. A két csapat különböző színű sapkákat visel, melyek számmal vannak ellátva.  A meccs során így lehet a csapatok tagjait megkülönböztetni egymástól. Szükség van köntösre, ami melegen tartja a játékosokat, amikor a medencén kívül tartózkodnak. A Decathlon választékában ezek közül a termékek közül mindegyiket megtaláljuk.

A vízliabda összetett sportág

Labdáink felülete kiválóan tapad, így a gyors labdakezelést tesz lehetővé a játékosok számára. Mindezek mellett vízilabdáink  mind megfelelnek a FINA előírásainak. A vízilabda sapkák kék és fehér színben kaphatóak. Úgy lettek kifejlesztve, hogy a kényelmes viselet mellett kellőképpen védjék is a füleket játék közben. A sapkák anyaga és színe ellenáll a klórnak, rendszeres használat mellett is, zsinórja pedig nem oldódik ki játék közben. A sportolók számára elérhető köntös könnyű pamut anyagának köszönhetően melegen tartja a játékost, amíg a medencén kívül tartózkodik.

Nagyon büszkék lehetünk a Magyar vízilabdázókra, hiszen válogatottunk már kilenc alkalommal nyert olimpiát. Folyamatosan kiemelkedő eredményeket érünk el, nem csoda, hogy rengeteg vízilabda klub működik hazánkban. Bárkinek alkalma lehet kipróbálni ezt a sportot és elkezdeni rendszeresen űzni azt.

 

 

Grécs Vanda

Grécs Vanda

Hétévesen kezdetem el úszni, tizenegy évig űztem versenyszerűen. Később sajnos abbahagytam, mert az időmbe nem fért bele a napi két... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​