Így horgászok én! – Tippek az ország legnagyobb Decathlon horgászat részlegének vezetőjétől

Gábor kisgyermek kora óta horgászik. Nem volt egyszerű dolga, hiszen a közeli családtagjai közül senki sem űzte ezt a sportot. Mára a hazai Decathlon áruházak legnagyobb alapterületű Horgászat sportrészlegét vezeti. Hogyan vált belőle szenvedélyes horgász? Milyen élmények érik a horgászt tavasszal? Mit tanácsol az e sporttal ismerkedőknek? Kiderül írásából!

A budaörsi áruház irodájának asztalán egy horgászatról szóló magazint vettem észre pár napja. A címlapfotóján egy gigantikus méretű pontyot tartott a kezében az azt kifogó büszke fiatalember. Leszámítva egyetlen rövidke gyerekkori kalandot, eddig semmilyen komolyabb élményem nem volt ezzel a sporttal. Belelapozva a magazinba, felkeltette az érdeklődésem a rengeteg természetben készült fotó, a tópartok látványa és a képeken szereplőkről sugárzó boldogság. Így hát meg is kértem Papp Gábort, az ország legnagyobb Decathlon Horgászat sportrészlegének vezetőjét, hogy kerekítsen egy beszámolót a horgászathoz fűződő viszonyáról. Az ő sorait olvashatjátok:

A horgászat gyerekkori, de máig tartó szerelem

Kisgyermek korom óta horgászok. Nem volt egyszerű dolgom, hiszen a közeli családtagjaim közül senki sem űzte ezt a sportot. Felcseperedve édesapámnak egyre gyakrabban kellett a vízpartra vinnie engem, ahol kezdetben csetlettem – botlottam és a helyi kisöregektől próbáltam ellesni az általános iskolát. Az évek során menthetetlenül belegabalyodtam a horgászatba, bizony néha szó szerint is. Az első megfogott keszegek sikerélménye oly mértékben megbabonázott, hogy a sikertelen napok sem tudták elvenni a kedvem, pedig akadt belőlük bőven akkoriban. Egyre több módszert próbáltam ki, és mindegyikbe szerelmes lettem. Minden horgászstílusban megtaláltam azt a különlegességet, ami a mai napig megdobogtatja a szívemet, már a horgászat előtti napokban. Főként finomszerelékes horgászat gyakorlott űzőjének tartom magam, emellett az elmúlt években egyre többször keresem a természetes vizek kapitális pontyait bojlis felszereléssel és szívesen pergetek egész évben a patakokban lakó illatos domolykókra és a vízi növényzetben lapuló krokodilus csukákra egyaránt. Minden módszert szenvedélyesen űzök, persze nekem is vannak kedvenceim – Hiszen kinek nincsenek?

Nem a legnagyobb, de az egyik legemlékezetesebb fogásom ez a nyurga forma tőponty egy 72 hektáros tározóból.

Pezsgő tavaszi vízparti élet

Tavasz van. Oly hirtelen történt, nem is tudnám megmondani mikor is pontosan. Néhány hete még télikabátban ültem a fagyos parton, miközben télikabátomról peregtek a jeges eső szilánkjai és eközben csak ábrándoztam az oly távolinak tűnő, napfényben csillogó vízparti csodavilágról. Most is esik, de a langyos szél kellemes illatokat és élénk hangokat hoz felém. Az elsőként előbujt virágok és rügyező vízparti fák különleges aromája elegyedik a tó egyedi zamatával, s eközben számos madár csivitelése töri meg a nádas monoton susogását. Felpezsdült a vízparti élet.

A partmenti nádasok rohamosan melegednek és ezt az olykor hangosan loccsanó halak is érzik. Sőt, ki is használják a lehetőséget arra, hogy sütkérezzenek a sekély vízben. Úgy tapasztalom, hogy a kiolvadást követően elsők közt a pontyok mozdulnak és keresik fel a partszéli részeket, majd később a nagytestű kárászok és keszegek is követik a példájukat. Ez az időszak remek lehetőség számomra, hogy egyik kedvenc módszeremmel, feltolós úszós szerelékkel cserkelhessek a bajszosokra.


Optimálisnak ígérkező horgászhely egy izgalmas tavaszi pecához.

Én így horgászok
Az egyszerűségben hiszek

A módszer a lehető legegyszerűbb. A mai világban gyakran találkozhatunk olyan technikai újításokkal, melyek habár eredményesebbé tehetik a vízparton töltött időt, alaposan meg is bonyolítják azt. A feltolós szerelék egyszerűsége hangulatban visszarepít gyermekkoromba. Nincs szükségünk speciális horgászbotra. Persze a várható halak méretéhez igazítva kell választanunk egy nem túlságosan hosszú, rugalmas, de erős pálcát. Vannak olyan helyek, ahol a nádban jó eséllyel találkozhatunk 10 kilogramm feletti pontyokkal is, ennek valószínűségét érdemes előre mérlegelnünk.

Ilyen szép pontyokkal is találkozhatunk a partszélben.

Én általában medium pergetőbotokkal vagy kemény pickerekkel űzöm ezt a módszert. A nád miatt a fárasztások többnyire kemény harcok, ezért van szükségünk a horgászbotunk keménységére, a rugalmasságára pedig azért, mert a féket érdemes szorosan tartani, így csak a horgászbot rugalmassága csökkentheti a hal kirohanásainak vehemenciáját. A technika lelke egy lehetőleg magában súlyozatlan úszó. Én legjobban a 2 -6 grammosokat szeretem, duci testtel és hosszú antennával. A végszerelék elkészítésénél a súlyozásra kell nagyon figyelnünk, érdemes időt szánni erre a műveletre annak érdekében, hogy kellő érzékenységgel működjön a kapásjelzőnk. A horog felé 10 – 15 centiméterrel szoktam elhelyezni a jelzőólmot, ami az egész ólmozás legnagyobb sörétje kell hogy legyen. A jelzőólom felé újabb tíz centivel teszem a damilra a  főólmozást kisebb méretű, teljesen összehúzott sörétekből.

Az összehúzott főólmozás és a távolabb elhelyezett jelzőólom.

Súlyozás

Úgy súlyozom ki az úszót, hogy a bóbita éppen csak kilátszódjon a vízből. Ezt követően a kiválasztott nádszéli horgászhelyre vetem a szereléket és az ereszték folyamatos emelésével megvizsgálom a víz mélységét. Azt a pontot keresem, amikor a jelzőólom éppen leér a fenékre. Ekkor, a legnagyobb ólom súlya már nem terheli az úszó testét, így az egy kicsit az előzőeknél jobban kiemelkedik a vízből.

Amikor megtalálom a kellő eresztéket, akkor az ólom – ütköző távolságot megszoktam jelölni a horgászboton egy megkötött befőttes gumival annak érdekében, hogy a későbbiekben is könnyedén visszataláljak erre a mélységre. Azért fontos jól beállítanunk az eresztéket, hogy kellően érzékenyen reagáljon úszónk a kapás pillanatában. Amikor a hal felveszi a csalit, akkor a viszonylag nagy jelzőólmunkat elemeli az aljzatról, így az már nem terheli tovább az úszó testét így az hirtelen kiemelkedik a vízből az antenna teljes hosszában.

A kapás látványos pillanata.

Kapás

A szerelék összeállítását követően mindössze néhány szem csemegekukoricát szórtam a nád elé és a horogra is ebből tettem néhány szem mandulás csontibefőtt kíséretében. Nem kellett sokat várnom, az első kapás alig tíz percre a bedobást követően érkezett. A ellenfelem erőteljesen indult a nád felé de szerencsére a szerelék ellenállóságát kihasználva sikerült elirányítanom nyíltabb terület felé, majd gyorsan szákba is tereltem a kiló feletti tövespontyot.

Sikerült csendesen, különösen nagy csobogás nélkül fárasztanom, így jó eséllyel reménykedhettem abban, a visszadobott csali ismét hamar gazdára talál majd. Néhány perc múlva az úszóm melletti nádszálak hirtelen megremegtek, jelezve, hogy a halak ismét a környéken keresgélnek. Hirtelen az úszóm kiemelkedett, majd határozottan indult balra a nád felé. Határozottan bevágtam, majd a megfeszülő zsinór és a csaknem tövében görbülő bot ismét jelezte, nem egy apró keszeggel van dolgom. Rövid, de annál élvezetesebb fárasztást követően ezúttal egy tükrös pihent a matracomon. Szerencsére több is akadt ezekből a nem túl nagy, de igen erős halakból.

Az első átejtett pikkelyes.

Mindössze néhány órát tudtam eltölteni a Velencei tó partján, de a jól kiválasztott módszernek és kiforrt stratégiámnak köszönhetően nagyon jót horgászhattam. Hét pontyot is sikerült ideiglenesen a merítőszákba majd a matracra fektetnem számos testes bodorka kíséretében.

Minden fogásom a horogszabadítást követően visszanyerte szabadságát.

Hasonlóan eredményes, érlényekben gazdag tavaszi horgászatokat kívánok minden sporttársamnak, minden olvasónak!

Blogunkon további írásokat is találtok a horgászatról. 

 

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​