Vásárol a kutyás

A legtöbb kutyás ismerősöm azért nem szeret betérni hozzánk, mert helyből elveri a fél fizetését. Sajnos én is. Tekintve, hogy a célirányosan kutyáknak szánt termékeink sora meglehetősen rövid, felmerülhet a kérdés, hogy mégis mit találhatunk egy Decathlonban? Nos, mindent.

Írtam már arról – igaz túrázás témakörben – hogy hogyan öltözzünk fel egy téli túrára, de a téma kifogyhatatlan, ráadásul nagyon kedvelem 🙂 Nézzük tehát, mit találhat egy sportszerüzletben az egyszeri kutyás így a tavasz kezdetén.

Cipőt, példának okáért, méghozzá széles választékból.

A “hegyvidék” részlegen vagyok eladó, ami a túrázást, hegymászást, és Pécsen a téli sportokat (kiv. jégen játszottak) foglalja magába. Mint ilyen, az “elsőáras” vízhatlan túracipőket az összes érdeklődő vásárló számára “kutyasétáltatónak” szoktam nevezni. Ezek a cipők, a női és a férfi egyaránt 7990 Ft-ba kerülnek, technikai tudásuk túrázás szempontjából visszafogott, viszont nem áznak át esőben, nedves fűben, és van olyan mélyen barázdált a talpuk, hogy ne csúszkáljunk a nedves-sáros talajon.

Komolyabb, speciálisabb igénybevételhez is találhatunk a Decathlonban cipőket. Agilityhez, illetve őrző-védő munkában a segédmunkához kiválóak a 4990 Ft-os stoplis cipőink, vadászathoz ott a Light 100-as Solognac, ami nem csupán a nedvesség ellen nyújt védelmet, de mivel szúrós-bokros cserkeléshez tervezték, így a kutyakarmokat is jól fogja tolerálni. Hátránya, hogy csak férfi méretekben kapható. Cudarabb időre (vagy magas-nedves füves terepre) jó választás a vízhatlan túrabakancs.

Csupakék “szett”

Kamáslit is találunk, ha már lentről a haladunk felfelé. Ez a kis kiegészítő segít az alacsony szárú cipő hatókörét kibővíteni, nedves fűben való sétáknál életmentő lehet. Vízhatlan és a sarat is távol tudja tartani a cipőtől és a nadrág aljától, nem beszélve a kavicsokról.

Kamásli használatban

Nadrágból rengeteg a lehetőség (a zoknit meg sem említem, több tucat verzióból lehet válogatni), például a túrázás részlegen. A technikai nadrágjaink azon kívül, hogy jól szellőznek, és rugalmas anyagúak, már rip-stop szövetből készülnek, azaz ha kilyukadnak, nem szakadnak tovább. Ilyenből is akad férfi és női, illetve van egy ilyen csodánk is, hogy esőnadrág. Ezutóbbi nem csak esőben, hanem sárosabb, vagy éppen szeles időben is jó barát lehet. Könnyű benne mozogni, és felfogja a szelet, én imádom. A Solognac sajnos nem gyárt női termékeket, (-nemsokára megint lesznek – A szerk. )de a fiúknak van miből válogatniuk, emberem kedvence ez a vízhatlan, szakadásmentes nadrág, kiválóan ellenáll a karmoknak.

Használatban a tüske- (és karom)álló vadásznadrág

Pólókat nem is részletezném, bár elsősorban a Quechuát ajánlom, nyilván mindenkinek megvan a maga ízlése, és nálunk meg is találhatja a számára szimpatikusat. Még valamelyest él talán az aláöltözetek ideje, abból a Wed’ze Simple Warm-ja verhetetlen.

Kabátból már egyre kevésbé kell meleget választanunk, de szerencsére itt vannak a Quechua könnyű esőkabátjai. Átugarnám az olcsó kategóriát, és inkább a Forclaz 100-at (férfi verzió) ajánlanám, ez ugyanis már rip-stopos, tehát ha felugrik a Fifi (vagy a miénk, vagy a másé a kutyafutin) akkor nem szakad végig a kabát. Szerintem megéri. Egyre népszerűbben a softshellek is (férfi verzió). Ezek csinos kabátok, vízlepergető és szélálló anyagból, kiemelkedően jó szellőzéssel és puha tapintással – mi kell még?

Lightshell + aláölti a trükkös napos-hűvös tréningekre

És a végére a kiegészítők, mert ezekről kevés szó esik. Egyik nagy találmánya a modern világnak a csősál. Lehet variálni, nem kell csomózgatni, csak felkapod és ott van – sőt, ott is marad 🙂 Plusz ha szorosat veszel, maszkként is funkcionál. A kedvencem viszont a kalap, ami egyrészt tök jól néz ki, másrészt nap és eső ellen egyaránt véd.

Farmermunkához cowboykalap – nyaranta ránő a fejemre

Essen szó a kutyákról is

Ha már így belejöttünk, nagyon jó kis hálós boxokat is árulunk, vannak állítható hosszúságú pórázaink, és láthatósági felszereléseink, nyakra és testre, újdonság pedig a kutyahám. Labdát és frizbit viszont NE vegyetek tőlünk kutyának. Nem biztonságos, a frizbink pedig törik egy keményebb szájban.

A karszalag láthatósági nyakörvnek is ideális

Célirányosan készült termékeket “könnyű” vásárolni, de a legnagyobb élmény felfedezni egy adott áru teljesen más felhasználási lehetőségét. Ilyenformán kutyás kiegészítőink is vannak bőven – még ha nem is erre a nemes célra gyártották őket. 🙂

A hegymászó márkánk árul príma ziazsákokat, amik pont tökéletesek jutalomfalat-tartónak: gumis tartó derékra, karabínerrel lehet rögzítani hozzá klikkert vagy zacsit, a zsák szája pedig behúzható és széles. A drága frizbik tárolására kiválóak a 20 literes csőtáskák. A sátraink ott vannak szinte minden kutyás rendezvényen, de sajnos rossz hírem van: a méltán népszerű Base seconds sátor gyártása megszűnt. Egyensúlyozó pad és balance soft disc is elérhető.

Az egész virsli is belefér, plusz az átlagos méretű madzagos labda is 🙂

És akkor még nem beszéltünk a futós kutyás sportok kellékeiről, canicrossosok, agilitysek kedvencei a Kalenji márka termékei – melyekről újabb posztok tucatjait lehetne megkölteni.

Időszakonként tesztek is fellelhetők a saját blogomon – meg még ezen kívül rengeteg más is.

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​