Látni és látszódni – Merj sötétben futni!

Sokan félünk sötétben futásnak eredni. Tény, hogy mindenhol akad olyan környék, mely egyedül nem a legbiztonságosabb, de megfelelő ruházat és kiegészítők mellett, akár egy futótárs kíséretében nincs okunk a félelemre. Mire figyelj, ha sötétben szeretnél futni?

Általában a körülmények határozzák meg, mennyire kell a tökéletes láthatóságról gondoskodni, hiszen nem mindegy, hogy városban vagy erdőben szeretnél futni, egyedül vagy másokkal, kivilágított útvonalon vagy gyenge közvilágítás mellett.

Kollégámmal, Rontó Zsolt Kalenji nagykövettel fogtuk magunkat és kipróbáltunk pár kiegészítőt, melyek hasznosak lehetnek, ha sötétben vágnál neki a futásnak.

Látni

Ha kivilágítatlan útvonalon szeretnél futni, fontos, hogy ne csak téged lássanak, hanem te is láss valamit! Zsoltival két típusú lámpát vittünk magunkkal: az ONNIGHT 710-es fejlámpát és a RUN LIGHT 250-es, „bebújós” lámpát, amit kifejezetten futáshoz terveztek.

Merj sötétben futni!

Fejlámpa

Én biztosan a fejlámpa mellett teszem le a voksot: kényelmes, könnyen beállítható, és futás közben szinte nem is érzem, hogy a fejemen van. Az, hogy milyen árkategóriájú fejlámpát választasz, függ attól is, hol szeretnéd használni, milyen fényerősségre van szükséged, van-e lehetőséged feltölteni.

Sötétben futni, Onnight 700 fejlámpa

Run light

Kétféle modell kapható a Run lightból, a 100-as és 250-es. A különbség egyrészt a teljesítményükben rejlik (100 lumen és 250 lumen) illetve az előbbi elemmel működik, míg az utóbbi újratölthető akkumulátorral. Bevallom őszintén, először egyedül nem sikerült rájönnöm, hogyan is kell tulajdonképpen belebújni… de egy kis segítséggel megoldottuk a problémát. 🙂 Ha segítségre van szükséged, kérdezz bátran az eladóktól, akik szívesen megmutatják a helyes használatot!

Run light 250 lámpa futáshoz

Látszódni

Ha már eldöntötted, milyen eszközzel világítod meg az utat, érdemes a jól látható ruházatra is kellő figyelmet fordítanod. Szerencsére a Kalenji választékban található futó ruhák nagy részét több-kevesebb fényvisszaverő elemmel látták el a tervezők. Általában a nadrágok szárán, illetve a felsők hátán, ujjánál helyezték el ezeket.

Viszont, ha biztosra szeretnél menni, ajánlom a neon színű felsőket, kabátokat. Nem csak a jó láthatóságot, de az enyhe eső elleni védelmet is biztosítják. A kabát ráadásul zsebébe hajtogatva könnyen szállítható, így csak akkor kell felvenned, amikor valóban szükséged van rá.

Sötétben futni, Run light 250

Ne félj!

A téli időszak átka a korai sötétedés, ezért sokáig nem is mertem kimozdulni négy után, a havazás vagy szemerkélő eső pedig rátett még egy lapáttal. Azóta felfedeztem olyan helyeket, melyek egyedül, akár lámpa nélkül is biztonságosak, van közvilágítás és csak egy-két kutyasétáltatóval, illetve nagy örömömre egyre több futóval találkozom az edzés során. Azt pedig megtapasztaltam, hogy a futók, légy bárhol a világon, minden körülmények között összetartanak. 🙂

Tavasszal pedig megéri korábban kelni és gyönyörködni a sötétséget elűző napfelkeltében…

Köszönöm Rontó Zsoltnak és Minya Gergőnek a közreműködést 🙂

Koltai Piroska

Koltai Piroska

A futás világába nem olyan rég csöppentem bele, de mint „laikus futó” egyre jobban magával ragad ez az örömteli sport...... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​