Értünk dolgoznak – Látogatás a Fouganza hazájába I.

Harmadik alkalommal repülhettem Franciaországba, a Fouganza csapatához, ahol immár jól ismert arcok fogadtak. A munkát ott folytattuk, ahol tavaly áprilisban abbahagytuk, csak közben valahogy hetvenen lettünk. Látszott rajtuk, hogy izgulnak, vajon mit fogunk szólni - egy éves munkájukat mutatták be nekünk.

Termékképzőként minden évben egyszer ellátogatunk a márkánkhoz, hogy egy nemzetközi képzésen vegyünk részt. Ez a néhány nap mindig nagyon sűrű szokott lenni. Az a feladatunk, hogy hazahozzuk az újdonságokat, a stratégiát, az információkat a termékek fejlesztéséről, hogy aztán kollégáinknak átadjuk azokat a saját képzéseinken. Feltehetjük a kérdéseinket, tolmácsolhatjuk a vásárlóink visszajelzéseit, valamint a saját tapasztalatainkat is megoszthatjuk, melyeket mindig szívesen fogadnak. Ők egy igazán életvidám kis csapat, tele ötletekkel, hogyan lehetne még praktikusabb, kényelmesebb, minőségibb termékeket fejleszteni, melyeket örömmel fogtok használni.

Párizstól három órányira egy gyönyörű lovasközpontban tartották az idei képzést.

Elmondták, hogy jövőre sokkal jobban letisztul majd az eddigi termékszegmentáció, és három fő felhasználói kategóriát fogunk egymástól megkülönböztetni, melyeket az átláthatóság kedvéért számokkal fogunk jelölni a termékek nevei után.

100-as termékcsoport – teljesen kezdőknek:

Ők azok, akik most ismerkednek a lovaglással. Tanulgatják az alapokat, hogyan kell egy lovat leápolni, felnyergelni, és ebben segítségre van szükségük. Az ő számukra elsősorban kényelmes, és biztonságos termékek készülnek, melyek meghozzák a kedvüket ahhoz, hogy tovább mélyüljön a kapcsolatuk a lovaglással. Kedvező áron, alkalmi, heti egy-két használatra való termékek ezek, melyeket a lehető legtöbb ember számára szeretnénk elérhetővé tenni.

Marietta, a képzők szinkrontolmácsa segített nekem abban, hogy az információkat veszteség nélkül hallhassam magyarul.

500-as termékcsoport – középhaladóknak:

A mi definíciónk szerint a középhaladók azok, akik már önállóan készülnek fel az edzésükre, tudnak biztonságosan mozogni és viselkedni a lovak között, lovat ápolni, nyergelni, és az edzésen időre megjelenni. Készen állnak arra, hogy megismerjenek más márkákat is. Ezek sokkal strapabíróbb felszerelések, már heti 3-4 alkalmas használatra készülnek. A tartósság itt már sokkal fontosabb szempont, mint a kezdők esetében. Az árak magasabbak, az ár-érték arány azonban nem változik. Ez a termékcsoport élvez jelenleg elsőbbséget a fejlesztések terén, hogy a kezdő termékekhez hasonlóan népszerű lehessen idővel.

900-as termékcsoport – haladóknak:

Az ebbe a kategóriába tartozó felhasználók már akár minden nap lovagolnak, többségükben saját lovaikkal dolgoznak. Vannak köztük versenyzők is, akár szabadidős, akár hivatalos versenyről is legyen szó. Egyelőre nem túl széles ez a választék, de bővülni fog, csak később, néhány éven belül.

A program nagyon szoros volt, de én annak is örültem, hogy egy pillanatra láthattam.

És a többi szám?

Emellett persze találkozhattok 120-as, 140-es, 380-as, 560-as, 700-as besorolású termékekkel, melyeket úgy kell értelmezni, hogy amelyik fő kategóriához esik közel, oda tartozik, és annyival tud többet valamilyen szempontból, amennyivel nagyobb a szám értéke. Például egy 560-as besorolású csizma az 500-as kategóriába tartozik, de kényelmesebb, jobb tulajdonságokkal rendelkezik mint egy átlagos 500-as kategóriájú termék. Ez nem bonyolult, ha megszokjátok, nektek is könnyebbséget fog majd jelenteni.

“Szakágak” szerinti szegmentáció

Jövőre emellett még egy elég jelentős változást fog bevezetni a márka, ez pedig a “szakágak” szerinti szegmentáció. Azért tettem idézőjelbe, mert nem teljes mértékben a hivatalos olimpiai szakágakról van szó, csak részben, de azért van átfedés. Fel fogjuk mérni, melyik áruház vonzáskörzetében milyen profilú lovardák működnek, milyen igényekkel, és ennek megfelelően nyitjuk majd a szakágakat az egyes áruházakban.

Így sokkal jobban lehet optimalizálni a választékunkat regionális szinten. A teljesség igénye nélkül, ami itthon valószínűleg népszerű lesz: díjugratás, díjlovaglás, military, multi-purpose (szabadidőlovasok akik ugranak, idomítanak, és terepre is járnak), amire lehet valamennyi igény, western, szabadidomítás, fogathajtás, voltizs, távlovaglás.

Jelenleg az egyes szakágak kínálatát külön kell fejleszteni, mert a kezdők, akik tíz évig az egyedüli bázisunkat képezték, nagyrészt a szabadidőlovasok kategóriájába tartoznak, a többi szakág választéka pillanatnyilag néhány termékre korlátozódik. Míg az új termékek elkészülnek, mi itthon még ebben az évben előkészítjük a termékszegmentációt. Ez azt jelenti, hogy az áruházakban nemsokára nem a megszokott tematika szerint fogjátok megtalálni a termékeket, hanem a fenti három kategóriához egyre közeledve, a családok határait fokozatosan elmosva.

Figyelem: nem lesz minden áruházban minden szakág megnyitva, csak az, amire jelentős igényt látunk az előzetes felmérések során.

Európa Fouganza képzői

Reméljük, hogy a jövő év meghozza a kellő változást, ami ahhoz kell, hogy egy nagyot lépjünk előre az eddigiekhez képest, és ti is még jobban megszeressétek a Fouganzát. Mi szeretnénk, hogy egyre többen bízzatok bennünk. Ezért továbbra is nyugodtan adjatok nekünk visszajelzéseket a honlapon, én ezeket jegyzem, és időnként levelezem egyet a kintiekkel, továbbítva az építő jellegű gondolatokat.

A következő cikkben konkrét példákat fogok hozni olyan termékekre, melyek jelentős fejlődésen mentek, vagy mennek keresztül. Olyanokról lesz szó, amik régóta a piacon vannak, ismeritek fejlesztendő pontjaikat, de ugyanakkor szeretitek is őket. Érdekes lesz, ígérem!

 

Vinnay Patrícia

Vinnay Patrícia

Az életemnek célt és igazi értelmet adó, abszolút „flow” érzést a nyeregben és a lovak mellett találtam meg. Frissen érettségizett,... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​