Közeleg a szilveszter, vigyázzunk rájuk!

Míg az emberek jó részének a bulizás ugrik be az év utolsó éjszakájáról, addig a kutyásoknak a petárdák...

Szerencsés vagyok, mert  nem zajfélősek a kutyáink, ám ilyenkor még én is behozom őket a házba. Nagyjából este 7-8 felé sütőbe dobjuk a malacot, és letelepszünk egy film elé a falkával… Mert lehet, hogy ők nem félnek, és egy különlegesen csöndes faluban élünk, de bármikor előkerülhet itt is egy baráti társaság, akik a garatra öntve mókásnak találják, ha petárdát dobhatnak valaki udvarába… Találtam már maradék petárdát a kertünkben, így kijelenthetem, hogy traumát, vagy talán sérülést előztem meg ezzel az egyszeri óvintézkedéssel.

A falkám egy része… jelenleg 4 beauceron, egy staffordshire és egy keverék kutyánk van otthon, mindegyiket behozzuk a házba erre az egy éjszakára!

Ha tudod, hogy fél…

A kevésbé szerencsés kutyások ilyenkor előre bejelentkeznek az állatorvoshoz, hogy a megfelelő nyugtató szerekkel kezeljék a kutyáikat, sétálni pedig a városokban már napokkal korábban is szigorúan csak pórázzal mennek. Bár a szociális háló ebben az időszakban tucatszám ontja a szilveszteri teendőket, minden évben rengeteg kutyát találnak önkéntesek, és ugyanennyi eltűnését jelentik be gazdáik… Még mindig nem figyelünk eléggé!

A legfontosabbak:

– Ellenőrizzük, hogy a mikrochip regisztrált, és az érvényes telefonszámunkat mutatja (állatorvos tudja intézni).
– Ha súlyosan zajfélő a kutya, kérjünk nyugtatószert (szintén állatorvos).
– Ha hangos környéken élünk, 31.-én (de sok helyen az  ezt megelőző napokon is) már csak szorosra húzott nyakörvvel/hámmal sétáljunk, szilveszter napján esti egészségügyi sétára minél korábban menjünk el, és reggelig maradjunk vele zárt helyen. Sosem árt, ha használunk bilétát, legalább ebben az időszakban, sokan még mindig nem tudják, hogy a kutyák mikrochippel jelöltek, vagy csak napokkal később tudják elvinni a talált állatot állatorvoshozé Ilyen esetekben órákra rövidítheti a gazdátlanságot, ha van egy bilétánk.

Zárjuk el a kutyáinkat akkor is, ha tudomásunk szerint nem félnek a durrogástól! Ilyenkor sajnos nem ritkák a kutyák ellen irányuló merényletek (lásd: petárda a kertben). A testközelben robbanó tüzijáték olyan jószágra is hatással lehet, aki addig jól tolerálta a zajokat. Nem beszélve arról, hogy a zajfélősség – ilyen szempontból – olyan, mint az allergia: bármikor kijöhet.

Menekülés a természetbe. Sok kutyás választja azt a megoldást, hogy barátaikkal összeállva kutyás nyaralóhelyeket keresnek fel eldugott helyeken, kicsi falvakban, vagy épp erdei kulcsosházat bérelnek erre az éjszakára. Ez egy kiváló kutya-gazdi kompromisszum, mindenki jól érezheti magát.

Vezessünk óvatosan, járjunk nyitott szemmel! Január elején ugrásszerűen megnő az út mentén elütött kutyák száma… Készüljünk fel rá, hogy ilyenkor olyan helyen is belefuthatunk kóborló kutyába, ahol korábban nem. Ha találtunk kóbor, vagy esetleg már elhullott kutyát, akkor a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet oldalának munkáját segíthetjük a bejelentéssel. Ök segíteni fognak a további teendők kapcsán.

Gulyás Viktória

Gulyás Viktória

Kutyatenyésztő család leszármazottja vagyok, kiállításokon szocializálódtam és valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Az első “igazi”... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​