Hazafiak napja – Káracsonyi filmajánló, nem csak futóknak

Karácsony közeledtével mindannyian "letesszük a lantot" és pihenésre adjuk a fejünk. Mindenki másképpen, sokan például azzal, hogy egy közös, családi filmezéssel koronázzák meg az ünnepeket. Ehhez hoztam egy futáshoz eléggé dukáló filmajánlót.

Fogadok, hogy már mindenkinek elege van a Reszkessetek betörőkből és a többi klasszik karácsonyos filmből. Még akkor is, ha már ezek a filmek olyanok, mint a fadíszítés… elengedhetetlen, kötelező darab. Változtassunk és a szeretet ünnepén nézzük meg a 2013-as bostoni maratonon történt rendkívüli eseményekről készült alkotást.

Meglepetésemre, kb négy hete találkoztam ezzel az amerikai filmmel. Egy jó-barátomnál volt születésnapi elhajlás és ragadtam másnapra is vendégségbe, úgymond lábadozásra. Azt mondja, hogy pár napja letöltött valami filmet, aminek a storyja, egy tengeren túli futóversenyen történt terrortámadást dolgoz fel. Az ő szavait idézve “látnod kell, mert folyton futkosol valamerre, barátom”. Nem volt lacafaca, kattintás a play gombra, nézzük!

Karácsonyi filmajánló futóknakRitka nagy hatásvadász egy film, az tény. Igazi ámerikai alapokon halad, de ha félrerakjuk a megbélyegzést és nem általánosítunk, nem címkézzük, akkor megcsillogtatja a filmünk a rendező fantasztikumát, és 10-es skálán a majdnem 9-est. Ugyanis a történet nem csak (futóknak) tragédia vadászoknak átérezhető érzelmi cunamikból áll, hanem komoly kis akciókból, üldözéses piff-puffból. Azaz, a család összes tagja talál benne izgalmat, élvezetés részt rendesen.

A történet apropója a méltán hírhedt, legnagyobb hagyományokkal rendelkező Boston marathon, ahol terrortámadás zavarja fel az állóvizet. Az esemény előkészületét, főszereplők életét és az egész versenyt, az elkövetők elkapásáig zajló történetet mutatja be a film. Több szálon fut a story, mert többen mutatják meg a film címét  adó Patriots Day-t, a Hazafiak napját. De ahogy mindig, itt is van egy Akhilleusz, név szerint Tommy Saunders (Mark Wahlberg) – mázlinkra ő nem hal meg a végén, mint a történelmi hős a Trójában. A rendőrtisztünk mindent megtesz, hogy megakadályozza az esetleges katasztrófa folytatását és sok hős társával karöltve üldözőbe veszi és hosszas kergetőzés után elkapja/elkapják a merénylőket.

Részemről, ami kiemelendő és 5 csillagos, az a rendezés, ahogyan váltakozik a történet és a drámai, nagyon érzelgős részekbe rendesen bekapcsolódik az akciófilmeket megtestesítő keménység, erő és dirr-durr. Peter Berg (rendező) mindent megtett azért, hogy ne legyen túlságosan is szivárványos ez a 133 perces alkotás. A legnagyobb respect pedig a végén van, ahol az egyik sérült, pár évre a merénylet után cipőt ragad és megmutatja, hogy a gonosz sosem győzhet. Teljesíti, lefutja a maratont. Az igaz történetet feldolgozó film nem kicsit mutatja meg a tengerentúli erőt, mert ezen eseményen történtek következtében pár nap alatt ritka számba menő összefogást mutatott meg Massachusetts fővárosának lakossága!

További infó és cselekmény ide kattintva – Wikipédia, a szabad enciklopédia

Képek: filmkatalógus.hu és port.hu

 

Dimény Zsolt

Dimény Zsolt

Azért ragadtam képzeletbeli tollat, hogy leírhassam nektek Zsoca és a világ futásbirodalmának történeteit! Szeretném átadni a szaladásban megtalált sportélményeimet, tapasztalataimat... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​