Készülj a síszezonra – praktikák nem csak sífutóknak

Szeretnéd megtudni, mivel teheted már az első síelést élménnyé? Leírok pár tanácsot, ami segít felkészülni a síelésre és megelőzni, hogy az önfeledt síelés helyett jobb esetben a hüttében üldögélve nézzed, hogyan siklanak a többiek a pályán, rosszabb esetben akár egy kórházi ágyon is kiköthetsz.

Ahogy ígértem előző bejegyzésemben, kitérnék egy kicsit a szezon előtti felkészülésre. Elég nehéz helyzetben vagyok, hogy honnan is kezdjem, mert egy jelentéktelennek tűnő részlet is teljesen elronthatja a síelés örömét. Ezért talán a legfontosabb: ne hagyj semmit az utolsó pillanatra. Tudom, ezt könnyű mondani, amikor rengeteg elfoglaltsága van mindenkinek, de amúgy is lesz számos tényező, amit nem tudsz befolyásolni, mint például az időjárás. Ezért érdemes a lehető legtöbb dologra előre felkészülni. Természetesen velem is előfordult , hogy nem hagytam a felkészülésre elég időt és meg is lett a következménye.

Hol csiszoljam a sítudásomat?

Magyarországon a statisztikák alapján a legtöbb síelő nem az egész szezonon keresztül űzi ezt a sportot, hanem általában 1 teljes hét szabadság keretein belül elutazik valamelyik külföldi síterepre hódolni a szenvedélyének. Persze megértem, mert hazánk nem az az alpesi klíma, ahol bárhol elegendő hó állna rendelkezésre. De azért itthon is érdemes körülnézni, milyen lehetőségek közül lehet választani és ezeket egy-egy napra vagy hétvégére igénybe venni.

Kezdő síelők enyhe lejtésű pályán

Kezdő síelők enyhe lejtésű pályán gyakoroljanak

Ebben a szezonban talán egy kicsit másként alakul a helyzet, de az utóbbi években – a  szomszédos országokhoz képest, ahol több ezer méteres hegyek találhatók –  idehaza nem kedveztek az időjárási viszonyok az egész szezonos síelésnek. Ennek ellenére lehet találni olyan eldugott helyeket, ahol van elég hó, hogy kipróbáld a sífutást és egyes helyeken még oktatást is tartanak. A lesiklók kicsit jobb helyzetben vannak, mert egyre több műanyag pálya létezik országszerte, ahol már szeptember végétől vagy október elejétől lehet gyakorolni a sítechnikákat szakképzett oktatók segítségével. Mindenkit bátorítok, keresse fel ezeket a helyeket és vegyen néhány órát, mert csak jobb úgy elindulni egy hetes síútra, hogy nem először van léc a lábadon.

Sífelszerelés

Először is egy kezdő síelőnek felszerelésre van szüksége. Ha még soha nem álltál sílécen, inkább a bérlést javaslom neked több okból is. Mivel most akarod kipróbálni első alkalommal, még nem vagy benne biztos, hogy tetszeni fog-e neked és egy teljes felszerelés nem olcsó ahhoz, hogy utána csak a lakásban kerülgesd évekig.Síszezonra praktikák - első alkalommal inkább bérelj felszerelést!

Másrészt kezdőként még nincsen tapasztalatod és összehasonlítási alapod, hogy milyen felszerelés lenne a megfelelő. Viszont ha kölcsönzöl, több típust és márkát is kipróbálhatsz minden kötöttség nélkül és mikor már ráérzel a síelés ízére, a legjobban hozzád illőt tudod megvenni. Egyre több síkölcsönzőben sífutó és lesikló felszerelést is bérelhetsz egyaránt. Az idén decembertől a budaörsi Decathlonban is van már lehetőség bérlésre, bár jelenleg csak lesikló felszerelések állnak rendelkezésre.

Aki már túl van az első siklásokon és magával ragadta a havas élmény, annak már érdemes elgondolkozni saját felszerelés vásárlásán. Arra figyelj ilyenkor, hogy mindenképpen a tudásodnak megfelelő sílécet és sícipőt válassz magadnak, mert teljesen másra van szüksége egy kezdő, egy haladó és egy profi síelőnek, de a sífutásban még a stílus és a cipő-kötés összhangnak is meg kell lennie. Azért nem kell megijedni, mert ebben bárkinek szívesen segítünk  kollégáimmal, aki betér hozzánk a Decathlonba.

Felszerelés előkészítése

Kezdőknek  van még egy nyomós érvem a kölcsönzése mellett: nem kell a felszerelés karbantartásával foglalkoznod. A síkölcsönzők mindig csiszolt, waxolt, – lesikló léceknél élezett – állapotban adják ki a síléceket és még a megadott adatok alapján a síkötést is a méretedhez állítják. Mindig garantáltan hibátlan minőségű felszerelést kapsz.

A vaxolás védi a síléc talpát

A vaxolás védi a síléc talpát

Amennyiben saját sífelszerelésed van, akkor bizony neked kell gondoskodnod mindenről. Ez nem azt jelenti, hogy otthon saját kezűleg kell elvégezned ezeket a feladatokat. Bár vannak, akik be vannak rendezkedve erre is, de a síszervízben profi gépekkel megcsinálják helyetted. Arról viszont neked kell gondoskodnod, hogy minden évben megtörténjen a karbantartás.

És ez miért fontos? Elég kellemetlen élmény, amikor a pálya közepén önálló életre kel a síléced és leválik a lábadról, vagy éppen eltörik. Akkor aztán örülhetsz, ha baleset nélkül megúszod és bérelhetsz drága pénzen lécet, hogy folytathasd a síelést.

Most már a felszerelésed rendben van és vettél pár órát is, hogy belekóstolj a síelésbe, azért még  maradt néhány teendő a kalandos utazásig. Ezekről a következő bejegyzésben fogok írni.

Demény Endre

Demény Endre

Már kisgyerekként elvarázsolt a tél és a hóesés, mindig csodáltam, ahogy a kis hópelyhek egymásra hullanak és gyönyörű fehérség lepi... Még több

Észrevételed, kérdésed van?

Csapatunkat hobbi és intenzív szinten sportolók is alkotják. Így mi is átéltük, milyen kezdőnek lenni egy teljesen új mozgásforma kipróbálásakor, vagy új célokat kitűzve rendszeres sportolókká válni. Nyugodt szívvel írj nekünk, hiszen egy cipőben járunk​!​